Tek.no

Nyhet

Dødsstøt for sentralisert fildeling?

28 Juni 2005 10:00
annonse

Den amerikanske høyesteretten avsa sin dom på mandag, i en sak som kan snu måten fildelingsnettverkene fungerer på i USA. Selskaper som med hensikt hjelper sine brukere til å drive med ulovlig fildeling, skal kunne holdes strafferettslig ansvarlig for hva kundene deres gjør.

Dette står i sterk kontrast til den såkalte BetaMax-dommen, som sa nøyaktig det motsatte; produsenter av videospillere er ikke ansvarlige for hva kundene deres tar opp med dem. Potensielt kan nå produsenter av videospillere, DVD-brennere, CD-brennere og annet utstyr som kan ta opp fra TV-kanaler nå også saksøkes av film- og musikk-bransjen.

Men kanskje viktigst av alt, er at Record Industry Association of America (RIAA) og Motion Picture Association of America (MPAA) nå har svært solid skyts for å ta ned sentraliserte fildelingsnettverk slik de ønsker. Om fildelingsnettverket er avhengig av en sentral tjener for å fungere, kan RIAA og MPAA bare saksøke selskapet som driver denne tjeneren, og få den fjernet fra nettet, og på den måten effektivt stenge ned fildelingsnettverket.

Dette er ikke bare en seier for rettighetsorganisasjonene RIAA og MPAA, men også for de lovlige nedlastingstjenestene, slik som iTunes. Deres største konkurrent frem til nå har vært ulovlig nedlastet musikk.

Og fildelingsselskapene gir seg ikke helt ennå; StreamCast-sjef Michael Weiss sa i en pressemelding at "vi er sikre på at det vil bli bevist at Morpheus ikke promoterer eller oppfordrer til brudd på åndsverkslover."

annonse

Kilde: CNet News.com

Les også
Piratkopiering er normalt
Les også
Microsoft lager BitTorrent-konkurrent
Les også
iTunes meir populært enn P2P
annonse

Les også