Til hovedinnhold

Rasende billige Android-telefoner på vei

Svenske Ericsson har interesser i mange deler av telekomindustrien. Selskapet er i seg selv en stor leverandør av infrastruktur, og gjennom samarbeidet med Sony er de også en av de mest kjente mobilprodusentene i verden. Et annet samarbeid av nyere art er ST-Ericsson.

ST-Ericsson driver med produksjon av brikker og komplette mobilplattformer. I en pressemelding har selskapet nå annonsert at deres nye mobilplattform støtter Android, og dessuten at den kommer til å bli rasende billig.

Rimelig plattform

Plattformen lyder navnet U6715. ST-Ericsson mener at grossistprisen på en komplett smarttelefon basert på plattformen burde kunne holdes under 100 euro, altså i underkant av 800 kroner.

Som ren plattformleverandør ligger det nok i kortene at ST-Ericsson vil selge plattformen videre til andre leverandører, for eksempel HTC. Avhengig av hvordan disse aktørene velger å bestykke et komplett produkt vil prisen til sluttbruker naturligvis variere.

Smarttelefoner til alle

Målet med den nye plattformen er å gjøre skikkelige smarttelefoner tilgjengelig for enda bredere masser enn i dag. De rimeligste smarttelefonene befinner seg et sted rundt 2000-kronersmerket. HTC Tattoo er per i dag den rimeligste Android-telefonen på det norske markedet, med pris på omtrent 2200 kroner.

Under 2000 kroner finner man i all hovedsak såkalte "feature phones", altså telefoner som fortsatt har mye funksjonalitet, men som kommer med en verktøykasse som stort sett ikke kan endres eller tilpasses ut over de valg produsenten har tatt.

Svært lang batteritid

Plattformen skal være svært så strømsnill, og tillatter opp til rundt en måned hviletid per opplading med et batteri på 1000 mAH. Prosessorkjernen i systemet er en ARM926EH-S som skal kjøre ved 468 MHz, og super-3G er bygget inn i brikken.

Ut over dette skal plattformen ha maskinvarestøtte for multimedia, slik at den skal være i stand til å vise Divx og H.264 uten at det tar for mye krefter fra prosessoren.

Nexus One koster 1000 i deler

Til sammenlikning er det verdt å få med seg at analyseselskapet Isuppli har plukket fra hverandre flere av de mest solgte telefonene den siste tiden. En forholdsvis dyr råtass som Google Nexus One koster bare rundt 1000 kroner i rene deler.

Delene i Iphone har om lag samme prislapp men epletelefonen koster enda mer ut til forbruker.

Til forbruker er prislappen direkte fra Google rundt 3200 kroner, og det er uten norske avgifter. Med en grossistpris på 800 kroner burde dette tillate relativt greit hopp nedover på prisstigen for Android. Grossistprisen er typisk det butikken betaler for et produkt, selv om ting kan gå gjennom flere grossistledd før de havner i hyllen.

(Kilde: pressemelding, isuppli.com 1, 2

annonse