Tek.no

Nyhet

Advarer Oink-brukere

André Kristoffer Dahl
27 Okt 2007 06:37

Etter razziaen mot torrent-trackeren Oink har ryktene florert på nettet. Et rykte som er gjengitt i flere medier, går ut på at Oinks brukerdatabase skal være kryptert og utstyrt med en selvdestrueringsmekanisme.

Mannen bak det hele, den 24-år gamle briten som ble arrestert under aksjonen, har gått ut og sagt at dette ikke stemmer. Brukerdatabasen var ikke kryptert, men det ser allikevel ut som at brukere av Oink kan ta det med ro. Loggene som Oink har lagret skal nemlig ikke inneholde nok informasjon til å få brukerne dømt.

I den offisielle uttalelsen fra IFPI etter aksjonen står det at brukere av Oink måtte betale penger for å registrere seg, og var tvunget til å laste opp filer. Brukere av torrent-trackeren vet imidlertid at dette ikke var tilfellet.

Det ser imidlertid ut til at mange tror på IFPIs uttalelser. Nettsiden Idolator.com spurte flere amerikanske advokater om brukerne av Oink hadde noe å frykte, og fikk til svar at de burde være "veldig, veldig redde". Avdokatene begrunner dette med at Oink inneholdt ulansert musikk, og selvsagt med den feilaktige påstanden at det kostet penger å registrere seg.

Hjemme i Norge har vi også advokater som maler fanden på veggen. Espen Tøndel, som vi fleste kjenner fra søksmålet mot Jon Lech Johansen (som han for øvrig tapte), har sagt at politiet er klare til å raide norske torrent-trackere. Tøndel jobber for IFPI, så om man skal ta hans uttalelser seriøst eller ikke vil tiden vise.

- Sløsing av skattebetalers penger

Det nederlanske og det britiske piratpartiet sier i en felles uttalelse at det er uhørt at bransjeorganisasjonene BPI og IFPI tar politiets jobb med å etterforske lovbrudd. De kaller hele aksjonen for sløsing av skattebetalernes penger.

- Cleveland-politiet lar representanter for det angivelige offeret delta aktivt i etterforskningen. Og etter at arrestasjonen er foretatt lar de den samme parten si at aksjonen var lovlig og de pågrepne er skyldige. Både britisk og nederlandske rettsprinsipper om at man er uskyldig inntil det motsatt er bevist blir oversett her, skriver piratpartiene i uttalelsen.

(Kilder: Torrentfreak, Torrentfreak (2), Idolator, Pirateparty UK (.PDF))

Les også
Oink raidet og stengt
annonse

Les også