Tek.no

Nyhet

Fullformat eller redusert sensorstørrelse

26 Nov 2007 13:08

Etter flere år alene i dette markedssegmentet, har Canon endelig fått konkurranse fra Nikon på digitale fullformat speilreflekskameraer. Sony skal også være på trappene med en fullformatsbrikke. Så muligens vil vi snart se fullformatkameraer for eksempel fra Sony og Pentax.

Først bør vi kanskje si litt om ulike sensorstørrelser: Det vi kaller fullformat er en bildebrikke av samme størrelse som film var i ”gamle dager”. Disse sensorene er kostbare, og for å holde prisen nede, har alle produsentene kameraer med mindre sensor. Den mindre sensoren gjør at utsnittet du får med på bildet blir litt mindre, slik at du i praksis får en teleeffekt. For mer inngående informasjon, les denne artikkelen av Gisle Hannemyr (på engelsk).

Canon EOS 5D har vært på markedet i to år, vi forventer at Canon snart lanserer en ny generasjon fullformatkamera i denne klassen. Prisen bør være lavere, da 5D har vært priset nesten som et proffkamera, men har spesifikasjoner som et entusiastkamera (med unntak av sensorstørrelsen, naturligvis). Det betyr at vi bør se fullformatkameraer under 20 000 kroner. Hva betyr så den utviklingen for framtiden til kameraer med redusert sensorstørrelse?

Høyere bildekvalitet
Det er ikke til å fornekte at uansett hvor god sensorteknologien blir, og uansett hvor god bildekvalitet man får fra en liten sensor, så vil en større sensor fange mer lys, og dermed, isolert sett, gi høyere bildekvalitet.

Men det flere faktorer i dette regnestykket. Bildekvaliteten er ikke avhengig av bildebrikken alene. Optikken er en viktigere faktor. Det er lettere å lage optikk til mindre brikker. Dersom du bruker optikk laget for fullformat på et kamera med redusert brikkestørrelse, unngår du å bruke de ytterste kantene på objektivet, der de optiske egenskapene er dårligst. Disse faktorene gjør at det er lettere å lage god optikk til mindre sensorer, og dette kan lett veie opp for den ekstra kvaliteten som større sensor gir. På den annen side, er det normalt at de mindre sensorene har høyere pikseltetthet, og det stiller høyere krav til den optiske kvaliteten.

Kostbart med store brikker
Jo større brikkene er, desto dyrere er de å produsere, både på grunn av høyere materialforbruk og på grunn av større andel feil. Det gjør at store sensorer alltid vil være dyrere å produsere enn mindre sensorer. Teoretisk kan man se for seg at de store sensorene blir så billige å produsere at prisforskjellen bil minimal. Men hvis man ser på mikroprosessorproduksjonen, er det lite sannsynlig at dette blir tilfelle i nær framtid.

På de enklere kameramodellene, er pris svært avgjørende, og dermed vil det alltid være behov for kameraer med mindre sensorstørrelse. Dersom du kan kjøpe et kamera til 5000 kroner, eller et identisk kamera med større sensor for det tredobbelte, vil de aller fleste nybegynnere velge det første.

En annen fordel med mindre sensor, er at man kan klare seg med kortere brennvidder. Ved telefotografering er det svært nyttig. Har du et kamera fra Olympus eller Panasonic, vil du klare deg med en 300mm der hvor man med et fullformatkamera må ha en 600mm. Det kan bety forskjellen mellom å kunne fange motivet eller å ikke engang å råd til å forsøke.

I dårlig lys, vil en større sensor ha en stor fordel, siden den fanger mer lys, og dermed gir mindre bildestøy. Men i andre tilfeller vil kompakt optikk, litt mindre kamera, og den ekstra teleeffekten man får ha større betydning.

I framtida
Den økte satsningen på fullformat kan drive produksjonskostnadene for alle sensorer nedover, da man må jobbe med å redusere feilprosenten. Det vil komme alle til gode. At Canon får konkurranse er også av det gode for oss som betaler for gildet.

Vi tror at fullformatsensorer vil forbli en nisje for de som ønsker den ypperste bildekvaliteten, både blant profesjonelle og entusiaster. For alle andre vil et kamera med redusert brikkestørrelse gi mindre og billigere kamera, mindre og billigere optikk og ienkelte tilfeller høyere bildekvalitet (særlig i hjørnene av bildet).

annonse