Tek.no

Nyhet

Rådyr mobilsurfing

11 Nov 2005 16:15Først publisert 9 Nov 2005 11:57
annonse

Telenor med billig internett

Det er ikke lenge siden det å surfe på internett med mobilen var en øvelse i tålmodighet. Trege hastigheter og hårreisende priser på tellerskritt sørget for at dette ble mer av en kuriositet enn en tjeneste du faktisk brukte.

Dette har endret seg det siste året. Med det nye 3G-nettet kan du surfe i hastigheter på opp til 384 Kbps. Det er rundt seks ganger raskere enn de raskeste modemene og omtrent halvparten av hastigheten til de vanligste ADSL-linjene. Med slike hastigheter har mobilsurfing blitt et reelt alternativ til bredbånd og modem.

Mobilsurfing er spesielt aktuelt for deg som ikke har internett i forbindelse med flytting, har en bærbar PC du vil på nett med når du er på farten, eller rett og slett ikke kan få bredbånd der du bor.

Men hva så med prisene? I motsetning til oppringt internett, betaler du ikke lenger tellerskritt når du surfer med mobilen. De aller fleste operatørene tar betalt for hvor mye du laster ned, mens noen få har en fast pris per måned for internettilgang. Her gjelder det å få klarhet i hvordan din operatør tar betalt. Med mange av de norske mobiloperatørene kan du nemlig ende opp med regninger i tusenkronersklassen for litt vanlig surfing.

annonse

Pristak
Det finnes i hovedsak to prismodeller på mobilsurfing. Hos de små operatørene vokser regningen for hver internettside du laster ned, og dermed er det ingen grenser for hvor stor regningen din kan bli. Netcom og Telenor har på sin side innført mulighet for makspris for internettbruk. Dette betyr at de har satt et tak på hvor høy prisen kan bli per dag.

Telenors pristak sørger for at du aldri vil betale mer enn femti kroner per dag når du surfer med mobilen. Det blir altså en totalkostnad på 1500 kr i måneden om du surfer hver dag. Den nye tjenesten Fri Internett gjør det også mulig å få fastpris hver måned, og da kan surfe så mye du vil for 549 kroner i måneden.

Netcom tilbyr også makspris, men da må du aktivere en egen tjeneste kalt DataMania. Med denne tjenesten betaler du aldri mer enn 25 kroner dagen. I tillegg kommer en månedsavgift på 20 kroner. Det gir en pris på 750 kr per måned om du bruker nettet hver dag. Du kan også få en fastpris per måned med abonnementet Connect. Dette koster 499 kroner i måneden, men krever at du kjøper et PC-kort til 2450 kr eller har en egen mobiltelefon tilkoblet PC-en. Connect fungerer nemlig bare som et internettabonnement, og du får et eget SIM-kort til dette. Du kan med andre ord ikke ringe med Connect-abonnementet.

Som vi ser har de to store norske operatørene mulighet for fastpris. Småoperatører som Chess og Tele2 har en helt annen prising av tjenestene sine. Her har du nemlig ikke noe slikt pristak i det hele tatt. Tvert i mot betaler du for hver eneste MB, og regningen tikker jevnt og trutt oppover så lenge du surfer.

Kan bli dyrt
Selv om prismodellene varierer stort mellom operatørene, har det liten betydning hvilken operatør du har om du kun bruker mobilen til litt wapping og nedlasting av epost uten store vedlegg. Da er nemlig datamengdene så små at prisforskjellen mellom hver operatør blir ubetydelig.

annonse

Langt verre blir det dersom du begynner å bruke internett aktivt. For eksempel flyr megabytene raskt om du besøker fullstørrelses nettsider, hører på nettradio eller laster ned store filer og vedlegg til e-post. Dersom du vil høre på en av NRKs nettradiosendinger i høyeste kvalitet vil det med et vanlig Chess-abonnement koste deg 18 kroner minuttet, eller hele 1083 kroner for en time! Det å se forsiden til VG.no alene koster deg nesten 14 kroner med et Chess-abonnement, eller hele 20 kroner med et Netcom-abonnement uten fastpris.

Med slike priser sier det seg selv at et pristak på surfing kan redusere telefonregningen betraktlig for en aktiv nettbruker. Uten pristak skal det ikke mye VG-lesing til før du har passert hundrelappen. Da kan det være like greit å kjøpe papiravisen for en tier, så får du med deg artiklene på kjøpet også.

Les også