Vi oppsummerer Linux-uken 43-09
Introduksjon
Vi GNU/Linux-skribenter skal forsøke oss på en ny ukentlig spalte her på hardware.no. Tanken bak spalten er å gi brukerne av GNU/Linux og fri programvare en litt lengre og spennende artikkel å lese over helgen.
Innholdet vil nok variere noe fra uke til uke, men nyheter innen programvare, spill og generelle nyheter som omhandler åpen kildekode vil vektlegges. Ellers vil vi komme med alt fra tips og triks, små grep som kan gjøre livet foran skjermen enklere, nyttige tråder på forumet, til tips for dem som virkelig ønsker å effektivisere bruken av datamaskinen.
Stor takk til alle som har kommet med positive og konstruktive tilbakemeldingene, og for alle tips til nyheter og hendelser vi har fått.
Vi ønsker å høre fra dere. Hva ønsker du vi skal skrive om? Hva vil du ha mer av? Er det et spesielt tema du ønsker at vi skal skrive om? Har du tips til nyheter vi bør få med oss? Fortell oss hva du syns i kommentarfeltet nedenfor.
Først en liten annonsering:
Ubuntu er snart ute, og lanseringsfester vil bli hold forskjellige steder i landet. På Ubuntu Norge sin hjemmeside skriver huayra at det ser ut til at de skal holde fest på følgende steder: Bergen, Oslo, Tromsø, og kanskje i Grimstad.
Festen i Oslo kommer til å bli holdt 29. oktober, klokkeslett og sted vil bli oppdatert så snart mer informasjon er tilgjengelig. På programmet står det oppført følgende: noen foredrag, hjelp til installasjon, Ubuntu Jam, Karmic Koala-demoer, Foosball Tournament, pizza og cola. Det vurderes også å samkjøre lanseringsfesten med et par andre distribusjoner.
Mer kan leses her, her og her.
Diskusjon.no har også sin egen tråd her for de som er nysgjerrige eller vurderer å ta en tur.
(kilde: ubuntu.no)
Tidligere utgaver av spalten
For de som ikke har lest de tidligere utgavene, tar vi her med lenker til tidligere spalter. For de som leter etter en spesifikk ting nevnes hovedelementene i de tidligere spaltene.
- Uke 42: Spilltips: X-moto, Terminaltips: Forandre informasjon og farger i prompt
- Uke 41: Spilltips: Super Tux, Terminaltips: Alias
Nyheter
Her er en oppsummering av noe av det som har skjedd innen Linux og fri programvare i uken som gikk.
Acer utvikler Android smartmobil
Acer har nå annonsert at de utvikler en smartmobil (kalt Liquid) med Android 1.6 (kodenavn Donut) som operativsystem. Mobilen er basert på Snapdragon prosessor ( ryktes å være klokket til 1 GHz), med 256MB RAM. Mobilen kommer til å bestå av en intern lagringsenhet på 512MB som vil inneholde operativsystemet, og man vil ha mulighet til å ekspandere lagringskapasiteten med minnebrikke. Skjermen vil være på 3.5" med en skjermoppløsning på 800x480. For tilkobling til internett tilbyr mobilen følgende muligheter: 7.2 Mbit/s HSDPA, WLAN, og GSM/EDGE. Det skriver også at mobilen vil inneholde et 5 mega-piksel-kamera med auto-fokus, blå-tann og 3.5 jack-inngang.
Prisen er antatt å ligge på rundt £365, det forventes at de blir tilgjengelige i desember i et begrenset antall, og det er antatt at større kvantum er ventet i januar.
(kilde: h-online)
Hulu tilgjengelig for Linux
Hulu nå er tilgjengelig på Linux, selv om det foreløpig kun er tilgjengelig for Ubuntu og Fedora. For de som ikke vet hva Hulu er, er det en tjeneste som lar det streame en rekke TV-serier lovlig på en enkel måte. Den dårlige nyheten er at tjenesten per dags dato ikke er støttet i Norge, eller andre land utenfor USA for den saks skyld.
(kilde: ghacks)
Programvare
Her kan man finne informasjon om nye distribusjoner og programvare som har kommet ut i uken som gikk, og innimellom finne programtips.
Open Suse 11.2 er snart ferdig.
Et stort skred av større distribusjoner er ventet i løpet av de neste to månedene. Blant disse er også Open Suse som forventes å nå lansering av sin neste distribusjon. Open Suse er en distribusjon som retter seg mot både avanserte og nye brukere. Open Suse kommer enten på en DVD inneholdende både KDE, Gnome og andre grensesnitt, eller live-CD-er inneholdende enten KDE eller Gnome.
Denne utgaven kommer til å inneholde de vanlige oppdateringene av ny programvare, som Linux-kjernen 2.6.31, Ext4, siste utgaver av Gnome og KDE, og nyere drivere til maskinvare (veldig mye omtanke er dedikert til det bærbare markedet på dette området). Vi kommer til å ta for oss mer om hva som er nytt når Open Suse 11.2 er ferdig, som er 12. november om alt går etter planen. Open Suse er flinke til å legge stor vekt på å tilpasse både Gnome og KDE. Her er to bilder med de forskjellige grensesnittene.
(kilde: lists.opensuse)
Fedora 12 beta ute.
Fedora 12 beta er ute, og har nå kommet til stadiet der de hovedsaklig fokuserer på feilfikser frem til antatt utgivelsesdato, som er midten av November.
Noen av tingene man kan se frem til i denne utgaven er: Optimalisert ytelse på Intel Atom-prosessorer. Mindre og raskere oppdateringer med yum-presto-plugin, en funksjon som gjør at man kun trenger å laste ned selve endringer i filene som oppdateres. Networkmanager har fått en overhaling, og det loves at håndtering av nettverket skal være enklere enn noen sinne. Fedora introduserer eksperimentell 3D-støtte på AMD Radeon HD 2400 og nyere skjermkort, noe som krever at en installere mesa-dri-drivers-experimental. Automatisk rapportering av kræsj vil gjøre det lettere for personer som ikke er så datakyndige å bidra til å bedre Fedora. Moblin (grensesnitt tilpasset for nett-PC-skjermstørrelse og dets bruk, video-intro kan sees her) sitt grafiske grensesnitt og dets programmer er nå støttet i Fedora. For å benytte dette grensesnittet må man installere Moblin Desktop Enviroment-pakken som ligger i pakkebrønnene. Det vil også komme en egen utgave av Fedora 12 som inneholder dette grensesnittet. Bedre støtte for webkamera og Broadcom-kort. F12 vil inneholde en forhåndsvisning av Gnome Shell som vil være en del av Gnome 3.0. Denne pakken må også installeres da den ikke følger med som standard, pakken heter gnome-shell og bruk Desktop Effect konfigureringsverktøy for å aktivere tjenesten. Den vil bare fungere i Gnome, da det kun er en forhåndstitt som er under utvikling og man kan støte på skjermkort som ikke er støttet.
(kilde: redhat)
Ubuntu 9.10 RC (utgivelsekandidat) ute
Utgivelsekandidaten til Ubuntu 9.10 klar, noe som betyr syv dager til distribusjonen skal være ferdig og klar for lansering. På første siden i denne spalten teller vi ned til lanseringen, og gjør oppmerksom på lanseringsfester som vil bli holdt diverse steder i landet.
Vi kommer til å ta en større titt på Ubuntu 9.10 om et par uker da det kanskje blir litt tett opptil neste spalte om man ikke ønsker å forstyrre hele nattesøvnen. Kort summert noe av hva man kan vente seg i denne utgaven er: raskere boot, Linux kernel 2.6.31, Gnome 2.28, Pidgin (multi-protokoll IM-klient) har blitt byttet ut med Empathy (er nokså mange delte meninger rundt dette valget), ext4-filsystemet vil være satt som standard, og gdm 2.28 som gir en enklere pålogging enn de tidligere utgavene av Ubuntu. Denne versjonen kommer også med en ny programvareportal som skal gjøre det enklere å finne frem til programvare. Ellers har et stort satsingsområdet for denne utgaven vært 'cloud computing' (benytting av 3. parts servere over internet, ofte for å virtualisere et operativsystem). For de som ønsker å teste Ubuntu 9.10 vil denne linken føre til nedlastingsmuligheter.
Ubuntu Store (om man ønsker å kjøpe større kvantum av CD-er eller Ubuntu-effekter) og Launchpad (om man ønsker å få en CD gratis tilsendt) tar nå inn forhåndsbestillinger på Ubuntu 9.10-CD-er. Et par Ubuntu 9.10-effekter er også nå tilgjengelig i butikken.
(kilde: ubuntu)
Artikkeloppdatering: OpenBSD 4.6 ute
OpenBSD 4.6 er ferdig, og klar for nedlasting. Liste over sider og steder man kan bestille CD-er finnes her (http://www.openbsd.org/orders.html). OpenBSD er en fork av NetBSD som fikk sitt liv så langt tilbake som i 1995, og dens primære bruksområde er først og fremst innen sikkerhetsindustrien. En rekke proprietære systemer er blant annet basert på OpenBSD.
Denne utgaven byr på en rekke oppdateringer, for å nevne noe: utvidet støtte og støtte for flere plattformer, nye verktøy, OpenSSH 5.3, og en rekke ferdigbygde pakker for en rekke arkitekturer. Forbedringer innen pf(4), routing deamon, maskinvarestøtte, og generiske nettverks-stabler. For mer detaljert liste over forandringer fra 4.5, klikk kildelink.
(kilde: openbsd)
Spill
Nyheter relatert til spill, og spilltips vil dukke opp på denne siden.
Spilltips: Nexuiz
Nexuiz er et førsteperson skytespill med den lignende stilen man finner i Quake. Nexiuz var i utgangspunktet en modifikasjon av Quake, men i etterkant valgte utviklerne seg å benytte seg av Darkplaces, en modifisert utgave av Quake-motoren. I 2005 ble spillet gitt ut under GPL, en åpen lisens, og spillet fanger fortsatt både mange spillere og utviklere sine interesser. Logoen til spillet, "力" (kan være lett å assosiere med den japanske katakanaen ka som ikke betyr noe alene), er en kanji som betyr styrke.
Spillet byr på 13 våpen, 24 baner (et hav av baner laget av fans kan også lastes ned), og 15 karakterer. Selv om spillets fokus ligger på flerspillerdelen, har også spillet en enspiller-kampanje som lar deg spille igjennom banene med bots i spillets spillermoduser. Hovedmodusene er FFA (Free For All) og CTF (Capture The Flag), men mange andre varianter er tilgjengelige, som instagib (død på et skudd) og FFA (en variant der det eneste våpnet tilgjengelig er rakettskyter).
Her er en demovideo fra 2.3 som er en av de mange videoene man finner på hjemmesiden til prosjektet:
Den siste utgaven til spillet er 2.5.2, og ble nylig sluppet, spillet kan lastes ned for både Linux (spillet finnes i Ubuntu og mange andre distribusjoner sine pakkebrønner), Windows og OS X. For mer informasjon om spillet, og link til nedlasting, klikk kildelink som sender deg til prosjektets hjemmeside.
(kilde: alientrap)
Warzone 2100 2.2.4 utgitt
I denne utgaven er videosekvenser tilgjengelige, de har gjort det litt vanskeligere for personer som liker å jukse, store forbedringer i balanse, reparasjonsfabrikker reparerer nå nærliggende enheter automatisk, en god del feilfikser, samt en rekke andre forandringer dere kan lese mer om her.
Warzone 2100 er et sanntids-strategispill som opprinnelig ble laget for Playstation og Windows, men som i senere tid ble gitt ut under GPL, og spillet kan lastes ned for både Linux, Windows og OS X.
(kilde: wz2100)
Djl
DJL er et spilladministreringsverktøy som gjør det enklere å installere en rekke gratisspill som er tilgjengelig for Linux. Man vil i mange tilfeller finne mange av spillene man ønsker å spille i pakkebrønnene for sin distribusjon, men om de ikke befinner seg her, og det ikke finnes noen binære installasjonsfiler til spillet, vil dette programmet gi deg god hjelp. Dette programmet har fått mange av ideene sine fra Valve sin Steam. Djl har en liste over 100+ spill som lar seg installere med et par enkle museklikk. For å laste ned programmet og se hvilke spill som er tilgjengelige, klikk denne linken som tar deg til hjemmesiden til prosjektet.
Djl kan lastet ned fra hjemmesiden (kildelinken), men for at programmet skal fungere må man installere python-qt4 først, som kan gjøres via Synaptic, eller med kommandoen (i Debian-baserte distribusjoner som f.eks Ubuntu) 'sudo apt-get install python-qt4'. Deretter må man kjøre scriptet: 'sh ~/djl/djl.sh' som installerer programmet.
(kilde: maketecheasier)
Machinarium, kommersielt pek-og-klikk spill til Linux
Machinarium er et kommersielt 'pek og klikk'-spill, som hovedsaklig går ut på å komme seg fra A til B ved hjelp av de gjenstandene man har til rådighet. Et passende spill for alle som liker å løse gåter med andre ord. Spillet strekker seg ut på 30 forskjellige lokasjoner, er tilgjengelig for både Linux, Windows og OS X, og er fritt for DRM. Spillet krever 1,6 Ghz, 1 GB minne, diskplass på 300MB, og minimum oppløsning på 1024x768. Prisen skal ligge på 20 USD, så med dagens kurser er det ikke snakk om store beløpet for dem som er interesserte.
På hjemmesiden til prosjektet ligger deg også en demo tilgjengelig, for de som har lyst til å teste dette spillet er det ikke en større jobb enn å klikke 'demo' på siden, og spillet vil starte rett i din nettleser, som skjermbildet tatt av demoen også viser.
(kilde: machinarium)
Hedgewars 0.9.12 utgitt
Selv om ikke denne utgaven inneholder alt utviklerne hadde ønsker og planer om, bestemte utviklerne seg for å gi ut spillet litt tidligere enn planlagt da spillet skulle følge med på disken til et større datablad. For de som ikke er kjent med spillet, er dette en klone av det turbaserte spillet Worms. Videotraileren under (funnet på hjemmesiden til Hedgewars) viser et klipp fra forrige versjon.
Det betyr allikevel ikke at denne versjonen byr på en rekke nyheter, her er noen av dem: Spillet har nå støtte for spillkontroll, inneholder to nye våpen, flere lyder, nye visuelle effekter, oppdatert grafikk, gruppesnakk, flere treningsbaner, nye baner, et nytt tema, og en forstørringsfunksjon som lar deg forstørre og minske bildet med musehjulet.
Spillet er gitt ut under en åpen lisens, og kan lastes ned gratis for Linux (Hedgewars finnes også i pakkebrønnene til Ubuntu og flere andre distribusjoner), Windows og OS X. For mer informasjon rundt den nye utgaven, nedlasting og flere videotrailere, ta en titt på prosjektet sin hjemmeside (kildelinken).
(kilde: hedgewars)
Odd, nytt pek og klikk-spill under utvikling.
Dette 'pek og klikk'-spillet forteller historien til Odd. Odd er en turgåer som samler på stein, som tilfeldigvis finner en portal fra mentalinstutisjonen "Jorden" til den virkelige verden utenfor. Odd blir midlertidig sluppet ut fra mentalinstutisjonen (Jorden) og får tildelt jobben med å fange noen pasienter som har klart å rømme fra "Jorden". Mesteparten av spillet finner sted i den virkelige verden, som virker veldig surrealistisk og fritt for gale og institusjonaliserte mennesker som oss selv. Etter hvert vil Odd lære å benytte seg av friheten og de merkelige egenskapene i den virkelige verden, men det er ikke til å unngå at han også vil forårsake et par katastrofer på hans leting etter rømlingene.
Lydene i spillet vil være på spillets originalspråk (norsk), og undertekst i en rekke andre språk, inkludert engelsk. Utviklingen av spillet har stoppet litt opp da de mangler bidragsyter innen den grafiske delen av spillet, så om det er noen der ute som føler de har noe å bidra med ta en tur innom kilden der e-post til kontaktperson og etterspørsel vil være tilgjengelig på "About"-siden.
(kilde: lysator)
Kort notis: Alien Arena 7.32
Forrige uke fortalte vi om nylig utgitte Alien Arena 7.31 (link), nå ser det ut til at utviklerne måtte slippe ut en ny utgave for å håndtere en større feil som er rettet mot Nvidia 191.xx-drivere. Dette bringer selvsagt ikke på de store nyhetene utover dette, men de har klart å skvise inn et par nyheter, blant annet en ny bare, nye gjennopplivningseffekter, og noen nye lydeffekter. Den neste utgaven er antatt å komme i vinter eller våren 2010.
(kilde: linuxgames)
SSH-tipset
Denne uken tar vi for oss to små og enkle, men svært nyttige tips for de av dere som bruker ssh (Secure SHell) eller scp (Secure Copy).
SSH-snarveier
Det første tipset vi tar for oss omhandler config-filen. SSH har en egen konfigurasjonsfil som kan brukes for å stille inn en utrolig mengde innstillinger. De aller fleste av disse innstillinger er lite interessante for den jevne bruker, og vi skal heller ikke gå nærmere inn på dem. Om du ønsker å sette deg inn i alle mulighetene du har skriver du man ssh_config i terminalen.
Det vi derimot skal gjøre, er å bruke konfigurasjonsfilen til å lage snarveier til ssh og/eller scp kommandoene du ofte bruker. Man trenger ikke bruke ssh eller scp lenge før man oppdager at selve innloggingen krever en god del skrivearbeid i terminalen. Eksempelvis er ssh dittbrukernavn@dittdomene.no en ganske lang besvergelse i UNIX-sammenheng. Enda verre blir det om du logger deg inn på maskiner som ikke er tilknyttet et domenenavn: ssh dittbrukernavn@192.168.101.99.
Heldigvis kan man legge snarveier i konfigurasjonsfilen som gjør ssh-innlogging langt enklere. Filen heter config og ligger i .ssh mappa på ditt hjemmeområde (merk punktumet som betyr at det er en skjult mappe). Filen bør kun være lesbar og skrivbar for din egen bruker. Om du ikke allerede har filen oppretter du den, og gir den riktige brukerbegrensinger med følgende kommando: touch ~/.ssh/config;chmod 600. Legg merke til semikolon. Denne brukes for å kunne skrive flere kommandoer i terminalen som eksekveres i rekkefølge. touch-kommandoen oppdaterer sist aksesstid på en fil, og dersom filen ikke eksisterer vil den bli opprettet. chmod-kommandoen brukes for å endre brukerrettigheter (i dette tilfelle settes filen til lesbar og skrivbar for bruker og ingen andre).
For å sette opp snarveier, skal vi i utgangspunktet bruke 4 besvergelser: Host, Hostname, User og Port. Forklaringen er i utgangspunktet ganske enkel: Host er snarveien du ønsker å bruke, Hostname er selve maskinnavnet du ønsker å logge på, User er brukernavnet du ønsker å logge på med, og Port er porten du ønsker å logge på. Besvergelsene tas bare med ved behov. Det er for eksempel ikke nødvendig å ta med Port-besvergelsen dersom du bruker standard SSH-port.
Vi tar noen eksempler for å illustrere:
Om du ønsker en snarvei, la oss si mm, til ssh maskin.domene.no kan du legge følgende i din konfigurasjonsfil:
Host mm
Hostname maskin.domene.no
Etter å ha lagret konfigurasjonsfilen kan du nå skrive ssh mm, som da vil logge på maskin.domene.no på samme måte som over.
Om du ønsker en snarvei, la oss si jobben, til ssh -p 2222 jobbrukernavn@mitt.firma.no kan du legge følgende i din konfigurasjonsfil:
Host jobben
Hostname mitt.firma.no
Port 2222
User jobbrukernavn
Etter å ha lagret konfigurasjonsfilen kan du nå skrive ssh jobben i terminalen.
Snarveiene som legges i konfigurasjonsfilen vil gjelde både for ssh og scp.
To andre innstillinger du kanskje ønsker å ta en titt på er ForwardX11 og ForwardX11Trusted som tilsvarer -X og -Y.
SSH-innlogging uten passord
Nå skal vi se på hvordan du kan sette opp ssh og/eller scp slik at du slipper å skrive inn ditt passord hver gang du logger deg på en maskin. Ved å lage en nøkkel lokalt på maskinen din, og deretter gi maskinen du skal logge på beskjed om at maskiner som har denne nøkkelen kan logge seg på uten brukernavn, oppnår man nettopp dette.
Obs! Tenk deg nøye om før du gjør dette. Husk at dette betyr at hvem som helst som har tilgang til brukerkontoen på maskinen, også vil få tilgang til brukerkontoen på den andre maskinen. Ikke gjør dette på "offentlige" maskiner, sørg for at nøkkelen oppbevares sikkert, og sist men ikke minst, skal du gjøre dette på en bærbar bør du absolutt vurdere å kryptere harddisken, eller sørge for at nøkkelen ligger på en kryptert partisjon. Dersom du blir frastjålet den bærbare, vil det være fritt frem for å logge seg på den andre maskinen for den som kommer i besittelse av den bærbare, med mindre nøkkelen ligger på en kryptert partisjon.
Først logger du på som bruker-A på maskin-A og genererer et par autentiseringsnøkler. Dette trenger du bare å gjøre en gang, selv om du ønsker å kunne logge på flere andre maskiner uten passord (maskin-C, maskin-D, etc). Når du blir spurt om passphrase trykker du enter-tasten. Med andre ord skal vi ikke passordbeskytte autentiseringsnøkkelen. Når du blir bedt om filnavn, trykker du enter-tasten for å bruke standard filnavn.
ssh-keygen -t rsa
Generating public/private rsa key pair.
Enter file in which to save the key (/home/bruker-A/.ssh/id_rsa):
Created directory '/home/bruker-A/.ssh'.
Enter passphrase (empty for no passphrase):
Enter same passphrase again:
Your identification has been saved in /home/bruker-A/.ssh/id_rsa.
Your public key has been saved in /home/bruker-A/.ssh/id_rsa.pub.
The key fingerprint is:
3e:4f:05:79:3a:9f:96:7c:3b:ad:e9:58:37:bc:37:e4 bruker-A@maskin-A
Nå bruker du SSH for å lage mappen ~/.ssh på kontoen til bruker-B på maskin-B. (Mappen kan allerede eksistere men det gjør ikke noe siden denne kommandoen ikke overskriver mappen)
ssh bruker-B@maskin-B mkdir -p .ssh
bruker-B@maskin-B’s password:
Det siste du må gjøre er å legge til autentiseringsnøkkelen til bruker-A i bruker-Bs autentiserte nøkler.
cat .ssh/id_rsa.pub | ssh bruker-B@maskin-B 'cat >> .ssh/authorized_keys'
bruker-B@maskin-B’s password:
Du skal nå kunne logge deg på maskin-B som bruker-B uten å måtte taste inn passord.
For å kunne logge på andre maskiner (maskin-C, maskin-D, etc.) på samme måte gjentar du trinnet hvor du lagde mappen og trinnet hvor du la til autentiseringsnøkkelen for maskin-C, maskin-D, etc.
Muligheten for å logge inn uten passord vil fungere både ved bruk av ssh og ved bruk av scp.
Lykke til. Nå vil forhåpentligvis din ssh-hverdag være litt enklere.