Til hovedinnhold

Chilimobil tilbyr nå mobilabonnement med fri data

Men kun til «bruk på egen mobil».

Niklas Plikk, Tek.no
Stein Jarle Olsen

For første gang på en god stund blir det mulig å få et mobilabonnement med fri data i Norge.

Bergenbaserte Chilimobil varsler at de endrer sitt 30 GB-abonnement til fri databruk, og prisen forblir den samme. 399 kroner i måneden skal Chili ha for det nye abonnementet, og da er også fri ringing, SMS og MMS inkludert.

I motsetning til i enkelte land hvor fri bruk har blitt normen, ligger det ingen begrensning i datahastigheten på Chilis abonnement. For å sukre pillen ekstra legger de også ved gratis TV2 Sumo i to måneder.

Det er imidlertid noen haker her. Dataforbruket er i praksis ikke helt fritt, men begrenset til 1000 GB i måneden, og du kan maksimalt bruke 12 GB i EU/EØS uten å betale ekstra (7 øre per megabyte, altså 70 kroner per gigabyte).

Ikke som mobilt bredbånd

Chilimobil-sjef Lars Ryen Mill lanserer Norges første abonnement med fri databruk - men ikke uten begrensninger. Bilde: Chilimobil

Chili presiserer også at abonnementet er personlig og knyttet opp mot «eget bruk på mobilen». Det betyr at det ikke kan benyttes til mobilt bredbånd på hytta, for eksempel.

En Tek-leser har også sendt oss en skjermdump av en samtale med kundeservice, hvor det opplyses at abonnementet ikke støtter flere enn ett SIM-kort. Altså kan du ikke bruke data-SIM eller tvilling-SIM for å bruke det på flere enheter, men må i tilfelle nøye deg med datadeling fra mobilen.

– Kunden kan bruke standardløsninger i markedet, men Chili Fri Data er ikke ment som en «bredbåndskiller» og erstatning for fast bredbåndstilgang. Abonnementet er tatt frem slik at kunden slipper å forholde seg til datagrenser, wifi og datapakker til sitt personlige forbruk. Systematisk bruk av maskin-til-maskin, herunder utstrakt og unormal datadeling (f.eks SIM-kort i bredbåndsruter) er brudd på våre (og for øvrig alle konkurrentenes) ordinære vilkår, skriver Ryen Mill i en e-post til Tek.no.

Ryen Mill sier de har hentet erfaringer fra tilsvarende lanseringer blant annet i Danmark og Sverige, og har lagt seg på en lik policy som i disse markedene.

– 399 kroner i måneden er i utgangspunktet god butikk

Journalist Varog Kervarec i Inside Telecom sier 399 kroner i måneden er mer enn hva Telenor og Telia i gjennomsnitt henter inn fra sine kunder. Bilde: Ole Henrik Johansen

Journalist Varog Kervarec i bransjenettstedet Inside Telecom peker på Telenor og Telias gjennomsnittlige omsetning per kunde i første kvartal som en grunn til hvorfor fri bruk til 399 kroner kan være en god idé for Chili.

– Telia hadde 263 kroner, Telenor 317 kroner. Klarer du å hente inn 399 kroner i måneden per kunde, driver du i utgangspunktet god butikk. Det store problemet er selvsagt kostprisen. Chili eier ikke eget nett, og må derfor betale for nettleie. Å leie er dyrere enn å eie, sier Kervarec til Tek.no.

Han sier det er noe med hele saken vi foreløpig ikke vet.

– Jeg mistenker dem for å få penger fra et sted, ikke bare fra kundene. De har gjort en deal med TV2 - betyr dette at TV2 spytter inn penger?

I en kommentar (bak betalingsmur) i dag peker han også på Danmark, hvor mange små selskaper har konkurrert aggressivt på pris, bare for å bli kjøpt opp av de større aktørene.

– Jeg spurte Chili om dette var en dansk vri, men de bare smilte av det, sier Kervarec.

Flere endringer i abonnementene

Chili gjør også et par endringer på sine eksisterende abonnement og justerer blant annet det minste abonnementet fra 2 til 3 GB, men for en tier ekstra.

Det viktigste er likevel at toppabonnementet nå tilbyr fri data til 399 kroner.

Til sammenlikning får du ikke mer enn 10-12 GB for prisen Chili skal ha for fri bruk hos de øvrige operatørene. Komplett tilbyr 30 GB til 555 kroner, Telipol 30 GB til 499,-.

Som vi tidligere har påpekt med abonnementene til Chilimobil er imidlertid utenlandsprisene utenfor EU noe som potensielt kan gi kjedelige overraskelser på regningen.

I skrivende stund er prisoversikten deres nede, men tidligere har de krevd nesten ni kroner i minuttet for å ringe hjem fra USA eller Thailand, for eksempel.

Telia: – Vurderer fortløpende

Kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia. Bilde: Telia

Chili Mobil benytter Telias nett, og det er dermed nærliggende å spørre Telia om de har liknende planer fremover. Kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim har imidlertid lite å melde.

– Vi følger til enhver tid med på hva som rører seg i ulike markeder, både nasjonalt og internasjonalt, og tester hele tiden ut nye og innovative produkter og løsninger, skriver han i en SMS til Tek.no.

Telia lanserte i forkant av OL såkalt Data Boost, hvor kundene kan betale for fri databruk i én eller tre timer. Det koster henholdsvis 19 og 39 kroner.

– Vi vurderer fortløpende hva våre kunder etterspør, og uavhengig av hva vi gjør, kan vi forsikre om at det er våre trofaste kunder som vil motta informasjonen først, sier Fredheim.

Han ønsker ikke å svare på hvorvidt 1000 GB til 399,- i måneden er bærekraftig, og sier at det får være opp til Chili selv å svare på.

– Ikke bærekraftig

Haakon Dyrnes i Komplett Mobil mener det ikke er bærekraftig med fri data til 399 kroner i dag.
Komplett Mobil

Komplett Mobil har stadig vært å se blant vinnerne i vår månedlige kåring av beste mobilabonnement, og utvidet forrige måned fri EU-roaming til også å gjelde blant annet USA og Thailand. Komplett Mobil-sjef Haakon Dyrnes sier til Tek.no at de følger med og vurderer fortløpende.

– Komplett Mobil skal alltid være konkurransedyktig, og med fordeler som EU+, rabatter på komplett.no, gode utenlandspriser, samt et bredt spekter av tjenester, skal vi fortsatt være det. Så skal vi nøye vurdere hvilke tilbud vi kan gi til våre storbrukere, sier han.

– Er det bærekraftig å tilby fri data til 399 i måneden, slik du ser det?

– Vi er positive til alle nye initiativ som kommer forbrukerne til gode. Men dersom du spør om dette er bærekraftig, er svaret nei, gitt dagens regime i grossistmarkedet, sier Dyrnes.

– Opptatt av å sikre et høyt investeringsnivå

Telenors mobil-direktør Bjørn Ivar Moen har følgende å si:

Bjørn Ivar Moen i Telenor sier det er viktig å være oppmerksom på begrensningene i Chilis abonnement. Bilde: Kurt Lekanger

– Her har vi en konkurrent som forsøker å konkurrere på pris og bare det, og hvorvidt dette er bærekraftig, får du høre med dem om. Dette er jo en som leier nett, og som ikke foretar nettinvesteringer.

– Om ikke annet, er dette et eksempel på hvor sterk konkurranse det er i det norske mobilmarkedet. Telenor har satt seg som mål å være den tilbyderen som leverer best innhold, og dette er krevende – her snakker vi ikke bare om best dekning og høyeste hastigheter, men også rikest innhold på tjenestesiden. Vi er opptatt av å sikre et høyt investeringsnivå, slik at våre kunder skal ha mobilopplevelser i verdensklasse, sier Moen.

Telenor hentet for øvrig ut et brutto-overskudd på 2,77 milliarder kroner bare i Norge i første kvartal 2018, med en driftsmargin på 43,8 prosent.

Moen sier det er viktig å være klar over begrensningene i Chilis tilbud.

– Denne konkurrenten, som opererer på Telias nett, oppgir at det nye abonnementet er begrenset til «Bruk på egen mobil». Våre abonnement inneholder ikke slike begrensninger. Vi vet at våre kunder ønsker å bruke tilbudet i router og å bruke mobilen som wifi-hotspot for å dele med andre. Videre har vi ingen begrensninger på EU-roaming og ellers attraktive priser for bruk i utlandet og til spesialnummer. Det er viktig at kundene ser på totalleveransen når de velger abonnement.

Fri data i Danmark og Finland

Telia tilbyr for øvrig fri data med hastighetsbegrensning i Finland, til en pris fra 25 euro i måneden, altså snaue 240 kroner med dagens kurs.

De tilbyr også fri data i Danmark, der uten hastighetsbegrensning, til 249 danske kroner i måneden, cirka 317 norske. Begge disse abonnementene har den samme begrensningen på 1000 GB i måneden som Chili har i Norge.

I Sverige tilbyr ikke Telia fri data, og det største abonnementet er 100 GB til 739 svenske kroner i måneden. Der tilbyr imidlertid Tele2 det de kaller fri surf til 499 svenske kroner i måneden (men maks 20 GB om dagen), mens Telenor krever 749 kroner for det samme uten binding.

Telenor tilbyr et abonnement med ubegrenset surfing i Sverige.
Skjermdump
annonse