Til hovedinnhold

Endelig har 10 prosent oppgradert til ett år gammel Android

Oppgradering av mobiler er fortsatt sirupstregt.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

At det tar sin tid fra Google slipper en ny Android til folk flest har den er i grunnen en kjent sak. Men tregheten på oppgradering av mobilparken er omtrent like imponerende hver gang. Nå melder svenske Nordichardware at Android 8 Oreo endelig er på mer enn ti prosent av mobilene.

Det har tatt omtrent elleve måneder. Til sammenlikning pleier nær samtlige iPhone-enheter å være oppgradert til siste iOS få uker etter slipp. Det virker å være langt enklere å få ut oppdateringene når man styrer alt selv.

Tallene er hentet fra Googles egen utvikleroversikt, som du finner her.

I tabellen ser vi også at de to Android Oreo-utgavene, 8.0 og 8.1, forårsaker sin egen lille fragmentering, med 10,1 prosent av Android-brukerne på 8.0 og ytterligere to prosent på 8.1-versjonen.

75 prosent har Android eldre enn to år

Utgaven flest Android-brukere kjører i dag er versjon 6.0 Marshmallow, med nest siste store versjon, Android 7.0 Nougat, rett bak. Til sammen tilsvarer Android-versjonene fra 5.0 til og med 7.1 hele 74,7 prosent av Android-brukerne.

Resten av brukerne deler seg omtrent på midten mellom utgamle Android-versjoner og de to nyeste. Den eldste Android-varianten som er med i oversikten er versjon 2.3.3 Gingerbread. Heldigvis er det bare 0,2 prosent av brukerne som har den sju år gamle Android-versjonen.

Sikkerhetstrusler er heldigvis ikke et like stort problem på mobiler som på PC-er, men det er økende. Og det bør være en prioritet for dingseprodusentene å sørge for at telefonene holdes oppdatert.

Slik ser fordelingen av aktive Android-dingser ut. Testen ble gjort i løpet av en uke frem til 23. juli.
Google / Skjermdump

Gamle Androider på billigsalg

Google sier ikke mye om årsakene til spredningen. Men én av årsakene til at det er så mye gammel programvare i omløp kan være at eldgamle enheter med like gammel programvare gjerne selges i de tusen tilbudstorg. De færreste av disse kan oppdateres til fersk og sikker programvare, men de selger relativt greit siden vi gjerne snakker om telefoner og brett til under tusenlappen. Ting man ganske fort kan plukke med seg som impulskjøp.

Google som utvikler Android er åpenbart svært klar over problemstillingen. De lanserer nye forsøk på å få mobilparken mer oppdatert i nesten hver Android-utgave. Men den siste innsatsen så langt gir et visst håp om at oppdateringer kan gå smidigere i fremtiden.

En annen del av årsaken til at det er så mange ulike versjoner i drift er at telefonene både har svært ulik maskinvare og at produsentene bak dem ønsker å skille seg ut i markedet.

Det betyr ulike drivere for maskinvaren i hver telefon, og at et menysystem som kanskje er spesifikt for Samsung eller Huawei skal legges oppå.

Project Treble skal hjelpe

Halve dette problemet kan nå være løst gjennom det som kalles Project Treble. I praksis er dette en tredeling av programvaren i mobiltelefonen din. Alle telefoner som lanseres med Android 8 har krav om å støtte Project Treble.

Kort fortalt betyr det at Android er tredelt i nyere mobiler. Ett lag er driverlaget som snakker med operativsystemet på en standardisert måte. Driverlaget kan i utgangspunktet forbli det samme gjennom en oppgradering av Android, mens det er opp til mobilprodusentene om de også vil oppdatere menysystemet samtidig med Android-versjonen.

I ytterste konsekvens betyr det at du burde kunne kjøre programvaren fra en Huawei P20 Pro på en Galaxy S9 og omvendt. Treble kan ses på som en USB-kontakt for Android, der alle de viktige driverne allerede er på plass før du legger inn operativsystemet.

Går det raskere til høsten?

Med litt flaks betyr det at det tar vesentlig mindre tid å utvikle nye Android-versjoner for en gitt mobiltelefon. Produsentene slipper tross alt å oppdatere eller utvikle nye drivere som del av prosessen.

Samtidig er det vanskelig å tenke seg at Samsung gir slipp på Samsung Experience eller Huawei på EMUI med det første. Så om dette bare er ett skritt på veien mot oppdaterte telefoner, eller om det løser problemet er uvisst.

Vi får sannsynligvis smake på fasiten så fort Android P er offisielt lansert og rulles ut nå til høsten.

Vi prøvekjørte Android P tidligere i år. Her kan du se hvordan det gikk da vi lastet ned den uferdige utgaven »

annonse