Apple saksøkt for å kutte laderstøtte
Hevder iOS-endring var laget for å gi Apple mer salg.
«Tilbehøret støttes kanskje ikke» er Apples måte å fortelle deg at dingsen du har koblet til ikke ble levert med Apples MFi-stempel på esken. Men et nytt søksmål mot Apple i California hevder at selskapet fra 2016 begynte å gi denne beskjeden også for sine egne, eldre ladere.
Gruppesøksmålet omtales av GSMArena og påstanden er altså at endringen som skjedde var spesifikt gjort for å kutte støtten for de gamle laderne, slik at kundene måtte kjøpe nye ladere fra selskapet.
– Spesifikt laget for å avvise ladere
– I eller rundt november, 2016, begynte tusenvis av iPhone-eiere i USA og andre land å oppleve problemer med eldre iPhoner, ettersom telefonene sluttet å gjenkjenne og la seg lade av laderne sine, begynner anklagen i søksmålet som fortsetter med enda hardere anklager i neste punkt:
– I et forsøk på å dominere markedet for mobiltelefoner presset Apple oppdateringer på iPhonene i november 2016. De var spesifikt laget for å avvise gamle iPhone-ladere.
Teksten anklager også Apple for å ikke ha informert brukerne om endringen som ville tvinge dem til å kjøpe nytt tilbehør.
Planlagt foreldelse og «batterygate»
Søksmålet kommer bare et drøyt år etter at Apple innrømmet å ha gjort iPhoner tregere med vilje. I desember i 2017 bekreftet selskapet at de skrudde ned hastigheten i iOS avhengig av helsetilstanden på batteriet, og at dette kunne skje selv med ganske nye batterier og telefoner.
Les også: Apple bekrefter at de gjør eldre iPhoner tregere »
Som følge av ståheien som oppsto innførte selskapet et bytteprogram for iPhone-batterier som varte ut fjoråret. Der Apple-kunder kunne bytte batteri for rundt 300 kroner.
Såkalt planlagt foreldelse har vært et vanlig diskusjonstema i Europa og andre steder de siste årene. Det dreier seg kort fortalt om produkter som ikke slites ut, men i stedet har en innebygget mekanisme som gjør at de skal slutte å virke på ett eller annet valgt tidspunkt. Apple argumenterte med at de trege iPhonene rett og slett ikke kunne yte bedre med slitte batterier og at de kuttet i ytelsen for å sikre at telefonene var stabile.
Men i Frankrike er planlagt foreldelse forbudt ved lov, og innrømmelsen satte i gang etterforskning av Apples praksis.
Vanlig å bli advart for uoriginalt utstyr
Beskjeden om at tilbehør ikke støttes har vært i Apple-dingser som iPhoner, iPader og iPoder i årevis. Den brukes i hovedsak til å varsle om at du har koblet til et uoriginalt produkt som ikke har Apples såkalte MFi-stempel på seg.
MFi-programmet (Made for iPod/iPhone) ble innført i 2005 og skulle garantere kvaliteten på utstyret fra andre produsenter. Det ser ut som en liten utgave av en iPhone eller en iPod inni et lite rektangel med avrundede hjørner.
Ulempen for tilbehørsprodusentene er at de i utgangspunktet må betale en del for merkingen. Derfor er det også mange som prøver seg på å levere billig iPhone-tilbehør uten stempelet. I noen tilfeller vil det tilbehøret virke, mens i andre vil du få feilmeldingen og ikke kunne bruke utstyret.
At dette skjer for Apples eget tilbehør har imidlertid ikke vært vanlig.