Til hovedinnhold

Mannen som oppfant «klipp og lim» er død

Milliarder av mennesker bruker oppfinnelsen hans.

Her demonstrerer Larry Tesler sin egen oppfinnelse.
Computer History Museum

Den amerikanske dataingeniøren Larry Tesler døde mandag denne uken, 74 år gammel. Han er mannen du kan takke for datamaskinens «klipp ut», «kopier» og «lim inn»-funksjoner.

Tesler spesialiserte seg innenfor området menneske-maskin-interaksjon. Sammen med en kollega i Xerox oppfant han et av det moderne arbeidslivets mest utbredte måter å spare tid på da de utviklet tekstbehandleren «Gypsy» på slutten av 1970-tallet.

I Xerox’ tekstbehandler kunne man nemlig for første gang finne igjen begrepene «klipp ut», «kopier» og «lim inn», som vi alle godt vet hva gjør i dag.

Tesler ble også opphavet til tre av de mest brukte tastatursnarveiene i verden. Nærmere bestemt «CTRL+X», «CTRL+C» og CTRL+V» som selvsagt lar deg klippe ut, kopiere og lime inn innhold.

Se Tesler demonstrere oppfinnelsen sin i «Gypsy»-behandleren i videoen under.

Her forteller han også hvorfor han var en forkjemper for at programmer skulle være såkalt «modusfrie», noe som ikke var vanlig før på 90-tallet. Med det menes at taster ikke låses til å utføre andre kommandoer i én del av programmet kontra det tastene gjør i hoveddelen av programmet.

Larry Tesler.
Ann E. Yow-Dyson / Archive Photos

Ble ført sammen med Steve Jobs

Xerox var et selskap som tidlig satset på grafiske brukergrensesnitt. Tilfeldighetene skulle føre til at Tesler flere ganger fikk oppgaven med å vise Xerox’ pågående prosjekter til en viss annen person som lot seg inspirere av grafiske grensesnitt før det ble vanlig:

Apple-gründeren Steve Jobs.

Jobs må ha likt det han så og hørte, for etter hvert hoppet Tesler over til hans selskap.

I Apple jobbet han i 17 år, blant annet på selskapets datamaskiner «Macintosh» og «Lisa», og på «nettbrettet» Newton. Det var først da Apples datamaskiner kom på markedet på slutten av 80-tallet at bruken av funksjonene Tesler hadde funnet opp for å klippe ut og lime inn tekst tok av blant folk.

Han hadde angivelig også en finger med i avgjørelsen om at Apple skulle satse på ARM-prosessorer, som de i dag benytter i alle sine bærbare enheter og telefoner i dag.

12. Antall ganger CTRL+X og CTRL+V ble brukt i denne artikkelen.

annonse