- Vi er svært misfornøyd

Mobiloperatøren Tele 2 – som stakk av med prisen for Årets Operatør på Gulltasten i år – hevder at Post- og teletilsynet ikke har tatt nok hensyn til at de skal bygge nytt mobilnett, når de nå har fattet vedtak om nye termineringspriser. Tele 2 bekrefter overfor Mobilen.no at de vil påklage vedtaket til Samferdselsdepartementet.

Post- og teletilsynet (PT) hevder imidlertid at de nye termineringsprisene vil føre til økt konkurranse på markedet.

Truer nettutbygging

Post- og teletilsynet har som hovedoppgave å overvåke og regulere den norske post- og telekommunikasjonssektoren. Det betyr at de kan legge restriksjoner på mobiloperatørene for hvor mye penger de har lov til å kreve av hverandre for å sammenkoble samtaler fra konkurrentenes mobilnett. Dette kalles termineringspriser. For Tele 2 betyr de nye termineringsprisene at å bygge et tredje mobilnett i Norge kan være mindre aktuelt.

- Vi er svært misfornøyd. Vedtaket er i tråd med varselet fra juni i år og dersom dette skulle bli det endelige resultat, må vi revurdere vår bygging av et tredje mobilnett. Vi håper på en annen vurdering hos Samferdselsdepartementet, og vi vil følgelige påklage vedtaket til Samferdselsdepartementet innen treukesfristen, sier administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele 2 til Mobilen.no.

(Artikkelen fortsettes.)


Administrende direktør Haakon Dyrnes i Tele 2.

Forskjellige termineringspriser

I dag kan Tele 2 kreve termineringspriser på 1,15 kroner per minutt fra konkurrentene. De neste to-tre årene må derimot Tele 2 senke termineringsprisen gradvis ned til 75 øre per minutt, i likhet med andre ”betydelige aktører” – som for eksempel Network Norway. Telenor og Netcom vil til sammenligning få termineringspriser på 45 øre fra 2010.

- Tele 2 er ikke regulert på nivå med Telenor og Netcom. Det at Tele 2 nå har signalisert at de vil bygge eget nett med Network Norway, gjør at de får andre betingelser, sier underdirektør Arne Litlere i Post- og teletilsynet til Mobilen.no.

Økt konkurranse?

Tele 2 hevder imidlertid at Post- og teletilsynet ikke legger til rette for utbyggingen av et tredje mobilnett, noe som er avgjørende for økt konkurranse.

- Tele 2 blir likestilt med de andre MVNOene (virtuelle operatører, journ.anm.), som altså ikke bygger mobilnett, og da fjerner PT seg fra tidligere uttalelser om å legge til rette for utbygging av et tredje mobilnett. Insentivene til infrastrukturutbygging som PT tidligere har fremholdt, er nå fjernet i forhold til Tele 2. Dette beklager vi, og det er ikke egnet til å fremme økt konkurranse i mobilmarkedet. Vi er av den oppfatning at et tredje mobilnett er avgjørende for den fremtidige konkurransen i mobilmarkedet, sier Dyrnes.

(Artikkelen fortsettes.)

- Det er vi uenige i. Vi har lagt opp til en mildere regulering, men nå må vi konkretisere. Prisene til Telenor og Netcom har gått ned, mens prisene til Tele 2 har i en periode stått stille. Vi ønsker å legge til rette for mer konkurranse i markedet, og mener at dette bidrar til å øke konkurransen. Det er viktig med en balansert regulering. Det skal være mulighet til å etablere et nytt mobilnett i Norge., svarer Litlere i Post- og teletilsynet.

På sikt ønsker Post- og teletilsynet at alle operatørene skal ha symmetriske termineringspriser. Lavere termineringspriser skal tilsi at du som kunde betaler mindre for samtaler i mobilnettet.

Les også
Ericsson bygger Norges tredje mobilnett
Les også
Network Norway og Tele2 sliter
Les også
– Mobilnett sponses av distriktene
Les også
PT tar klagene som et godt tegn
Les også
Alle klager på PT-vedtak
Les også
- Chess tar for mye betalt
Les også
Langt i fra krisetilstander
Les også
Truer utbygging av nytt nett
Les også
- Urimelig overfor oss
Les også
Du slipper å betale for mottak av samtaler
Les også
Du må betale når noen ringer deg
Mer om
annonse