Til hovedinnhold

Slik blir mobilåret 2012

Vi ser inn i krystallkulen og forteller deg hva du kan forvente av året som kommer.

Fremskrittene innen mobilteknologi har kommet på rad og rekke de siste årene, og 2011 var ikke noe unntak. Nå har vi, tradisjonen tro, hentet frem krystallkulen fra bøttekottet. Vi skal spå hvilke endringer og nyheter du kan se frem til i 2012.

I år har vi delt spådommene i en mer generell del med bakgrunnsinformasjon og tingene vi ikke føler oss helt sikre på. Under hver av disse delene har vi satt noen tidvis dristige spådommer, som vi regner med har gått i oppfyllelse når året er omme.

Lumia 800 er Nokias første telefon med Microsofts Windows Phone-menyer.

Nokia kommer tilbake

Nokia kommer stort tilbake med Windows Phone. Den finske mobilgiganten vil være på plass med både toppmodeller og enklere modeller basert på Microsofts menysystem. Nokia kommer til å være tilbake i toppen mot slutten av året.

Gjennom 2011 gikk det mange spekulasjoner om Microsoft ville kjøpe Nokia. Disse spekulasjonene fortsetter, men vi er usikre på om det faktisk vil skje i 2012.

Les også: Førsteinntrykk av Nokia Lumia 800

Vår spådom: Ved årsslutt vil Nokia ha minst ett flaggskip i topp tre blant smarttelefoner. Nokia vil også ha minst én god og rimelig smartmobil med Windows Phone, men i år vil den ikke være blant de tre beste i sin prisklasse.

Nvidias Tegra 3-plattform kommer til å gjøre vei i vellinga i 2012. Asus Transformer Prime er først med denne teknologien.

Android-nettbrett tar innpå:

2012 blir året nettbrettene virkelig tar av. Apple vil fortsatt ha en sterk posisjon, men Android-nettbrettene vil hale kraftig innpå. En av årsakene vil være et mye større utvalg Android-apper laget for større skjermer og for kraftig maskinvare.

De nye og kraftige maskinvareplattformene vil hjelpe Android-nettbrettene oppover på salgsstatistikken – anført av Nvidias Tegra 3-brikker.

Les også: Test av Asus Transformer Prime med Tegra 3

Vår spådom: Nettbrett med Nvidias Tegra 3 vil alene ha en markedsandel på over 20 prosent ved utgangen av 2012.

Kindle Cloud Reader fra Amazon er en av dagens mest kjente web-apper.

Web-apper begynner å ta over

Mange av dagens apper henter innhold fra nettet, men selve appen ligger som regel lagret på telefonen. Såkalte web-apper kjører direkte fra nett inni nettleseren. Teknologien web-apper baserer seg på kalles HTML5 og den øker i omfang. Mange av de viktigste appene blir tilgjengelig bare som HTML5-versjoner.

En av ulempene med web-apper så langt har vært at de har blitt opplevd som mindre responsive og brukervennlige enn vanlige installerte apper.

Les også: Storavis droppet App Store

Vår spådom: Minst én av de store mobile nettleserne vil få omfattende spesialiseringer for å kjøre web-apps raskere. Spesialiseringen vil markedsføres aktivt for å utfordre dominansen til Apples App Store og Googles Android Market.

De første 4G-telefonene i salg

4G eller LTE begynner gradvis å ta over kunder som i dag befinner seg i 3G-nettet. Restfrekvensene etter det gamle analoge TV-nettet, også kjent som Digital dividende, vil endelig bli solgt. De nye frekvensene vil gi betraktelig forbedret dekning i mobilnettene.

Vår spådom: I løpet av andre kvartal vil det endelig være åpnet for å bruke 4G-telefoner i de norske 4G-nettene, rundt et halvt år etter våre naboer i øst.

Mange ble skuffet av iPhone 4S. I år blir iPhone større og får ny design.

Ny design fra Apple

Ingen store endringer vil skje etter lederskiftet i Apple. Aksjonærene vil muligens få noe større utbetalinger, etter å ha klaget over Jobs’ sparepolitikk i mange år. På den tekniske fronten vil det skje en opphenting. Sannsynligvis vil iPhone få noe større skjerm i 2012.

I tillegg vil iPhone få ny design og kraftigere innmat. Apple vil muligens gjøre noen små justeringer på dagens iCloud-tjeneste, men tjenesten er såpass ny at vi tror Apple vil gi den litt tid til å sette seg i markedet. Kanskje kommer det en norsk utgave av talestyringen Siri som ble lansert i høst?

Mange patentsøknader ble levert og godkjent i 2011 – men neste iPhone er sannsynligvis langt på vei i utviklingen, og vi ser neppe noen av fjorårets patentoverskrifter igjen før i 2013.

Les også: Test av Apple iPhone 4S

Vår spådom: iPhone vil få 3,7 tommer stor skjerm og iPad-skjermen vil få høyere oppløsning enn i dag. Raskere maskinvareplattform i form av den kommende A6-brikken tar vi som en selvfølge.

Sony Tablet S var ikke et Vaio-produkt. Vi tror 2012 blir året for det første Android-produktet fra Sony med Vaio-stempel.

Vaio-produkter med Android fra Sony

Vi forutser ingen store endringer for Sony Ericsson etter at de har blitt bare Sony igjen. Sony Ericsson har tidligere takket Google og Android for sin gjenfunne suksess. Vi tror likevel det er mulig at Sony vil lukte på Windows Phone, eller et av de andre mobile operativsystemene. Det kommer i tilfelle av de tette båndene mellom Motorola og Google. Sonys mobiltelefoner vil få enda tettere bånd til selskapets andre produkter enn dagens modeller har.

En av Sonys velkjente serier som foreløpig ikke har dukket opp med Sony Ericsson-merke er Vaio. Dette er kostbare og høytytende dataprodukter som skal konkurrere med Apples bærbare datamaskiner. Til tross for at mange spekulerte i en kobling mellom Sonys to første Android-nettbrett og Vaio-serien, var ikke dette Vaio-produkter.

Les også: Sony kjøper opp hele Sony Ericsson

Vår spådom: Sony kommer med en Vaio-merket mobiltelefon eller nettbrett med Android i løpet av 2012.

Samsung Wave var først med operativsystemet Bada. Vi tror 2012 blir et skjebneår for operativsystemet.

Samsung Bada skrotes

Samsungs operativsystem Bada fikk en glimrende start med Samsung Wave, godt hjulpet av selskapets første Super AMOLED-skjerm. Nå, to år senere, har Samsung lansert nye Bada-telefoner jevnt og trutt – den ene mindre spennende etter den andre. De fleste som husker operativsystemet nærmer seg pensjonsalderen. Vi holder dessuten muligheten åpen for at Samsung blåser nytt liv i enten MeeGo eller webOS. Skulle ikke Samsung lage enda et nytt operativsystem sammen med Intel, forresten?

Les også: Test av Samsung S8500 Wave

Vår spådom: Bada skrotes, og reiser til operativsystemhimmelen sammen med ofrene fra 2011 – MeeGo og webOS.

Dataprisene kommer til å gå ned i utlandet, og vi mistenker at land utenfor EU vil begynne å regulere prisene sine inn mot EU i løpet av 2012.

Datapriser i utlandet reguleres

Innenlands skjer det ikke stort med ringeprisene i 2012. Myndighetene har sagt at prisene er lave nok, og det er sannsynligvis operatørene helt enige i. Det vil derimot skje en del med prisene utenlands.

Les også: Et mobilabonnement som er billig i Norge, kan ruinere deg i utlandet

Vår spådom: EU setter tak på pris per megabyte ved roaming innenfor Europa. Flere store markeder utenfor Europa vil begynne å regulere prisene koordinert opp mot EU, muligens anført av USA.

Android Market reguleres hardere

Etter mange flaue hendelser i 2011 blir skadelig programvare et svært viktig tema for Google i 2012. Jo større markedsandel Android får, desto viktigere vil tryggheten Google kan gi bli. Vi vil dessuten se betraktelig mer innebygget i telefonene i 2012. Noen av funksjonene kommer i selve operativsystemet, mens de aller fleste vil tilføres av produsenter som HTC og Samsung.

Les også: Har du lastet ned en av disse?

Vår spådom: Google innfører betydelig strengere sikkerhetskontroll på Android Market. Vi vil ikke få se streng kvalitetskontroll, eller “app-sensur” alla Apple i Android Market.

Nvidias Tegra 3-brikker kan gjøre mobilene til spillkonsoller.

Mobilen blir spillkonsoll

Vi forventer nye plattformer fra alle leverandørene. De to plattformene som vil gjøre mest ut av seg i 2012 er Nvidias Tegra 3 og Intels Medfield-plattform. Tegra 3 kommer langt på vei til å gjøre dingsene våre til spillkonsoller i lommen. Støtte for ekstrem grafikk og spillkontrollere gjør dette til en veldig fleksibel plattform for bruk i stua.

Medfield-plattformen kan komme til å riste godt i dagens mobile brikkeprodusenter. Ytelsen er lovet å være voldsom, sammenliknet med dagens brikker. At det er snakk om en såkalt X86-brikke gjør også enhetene som bruker den svært fleksible med tanke på programvare.

Vår spådom: Minst en av årets heftigste mobiltelefoner kjører på Intels Medfield-plattform.

Danske Lumigon har fortsatt ikke fått en eneste mobil ut i butikkene. Nå har de neppe god tid på seg.

Lumigon går konkurs

Det danske selskapet Lumigon hadde en storslagen lansering av modellen T1 i Köbenhavn høsten 2010. Under mesteparten av fjoråret brukte selskapet tiden sin på å fortelle at Lumigon fortsatt fins. Vi er ikke overbeviste.

Produktlanseringen av T1 var åpenbart en dyr affære, med store stamper fulle av champagneflasker, servering og konsert. Snart halvannet år senere har ingenting skjedd.

Les også: Fortsatt tro på Lumigon

Vår spådom: Vi tror Lumigon pakker sammen sysakene og legger ned i løpet av 2012. Det er investert mange penger i selskapet, blant annet av norske investorer, og vi tror tålmodigheten med selskapet nå er syltynn.

Samsung Galaxy Nexus er en av mange telefoner som støtter NFC i 2012. Likevel vil ikke teknologien ta av som betalingsløsning.

NFC tar ikke over for kortet i år heller

Det snakkes en del om mobile betalingsløsninger for tiden. Småbetalinger gjennom SMS kjenner vi allerede. Den store teknologien som kan bety slutten for bankkortet heter NFC, men spørsmålet er når den vil slå gjennom, og om den vil bli slått på målstreken av annen teknologi. Det er nemlig svært mange år siden de første prøveprosjektene med NFC begynte.

I 2011 begynte NFC å bli vanlig i mobiltelefoner, og det fins nå i svært mange telefoner. Det vil nok likevel drøye en del før selve betalingsløsningene er på plass.

Vår spådom: NFC kan ikke erstatte bankkortet i 2012. Ingen av de store betalingsformidlerne vil støtte teknologien før tidligst 2013. Løsrevne prøveprosjekter i regi av blant andre Visa og Mastercard vil fortsette inn i 2013.

Enig eller uenig

Hele redaksjonen har bidratt til disse spådommene. Krystallkulen vår har ikke gått over til digitalt bakkenett ennå. Derfor var bildene tidvis litt uklare, og vi har brukt lang tid på å diskutere oss frem til punktene i denne listen.

Den éne spådommen vi kan være 100 prosent sikre på er at også 2012 blir et spennende år for mobilentusiaster.

Hvordan tror du mobilåret 2012 blir? Kom med tilbakemeldinger og diskuter i forumtråden under.

Les spådommene våre for 2011

Mer om
annonse