Til hovedinnhold

Nye MacBook Pro er et reparasjonsmareritt

Så godt som alt er proprietært i den nye Retina-maskinen.

Apple/iFixit/Hardware

Nettstedet iFixit.com har det med å skru fra hverandre selv de dyreste ting så fort de er lansert, for å gi deg brukermanualer på hvordan du reparer det. Nylig fikk Apples splitter nye MacBook Pro med Retina-skjerm gjennomgå.

Den ekstra tynne maskinen maskinen fra Apple skapte storm da den ble lansert mandag. Oppløsningen på skjermen er ekstremt høy, vekten er trivelig og maskinvaren er sterk.

Men om du først bestemmer deg for å kjøpe denne maskina bør du være helt sikker på at du velger rett modell, med stor nok SSD og tilstrekkelig minne. For i ettertid er det så godt som umulig å oppgradere eller reparere den selv, skriver iFixit.

Proprietære løsninger over hele linja

Det hele starter med at den er skrudd sammen med egne Apple-skruer. Har du en flatskrutrekker kan du nok lure dem ut, men da vil du raskt skade dem.

Får du først åpnet maskinen vil du se den lekre innsiden. Ett av grepene som har gjort det mulig for Apple å lage maskinen så tynn er at absolutt alle komponentene er spesialbygget for denne maskinen.

For å spare plass er minnemodulene loddet rett på hovedkortet, så du kan bare glemme å oppgradere dette i ettertid. Da blir plutselig de 1600 kronene du må betale for bare 8 GB ekstra minne ikke så veldig mye alikevel. Selv om det er mer enn dobbelt så mye som slikt vanligvis koster.

De fleste bærbare maskiner har alltid hatt tradisjon for å la deg bytte batteri og ha med ett ekstra på reise, men ikke Apple. Denne gangen er de individuelle battericellene til og med limt fast til kabinettet. iFixit skriver at de raskt går i stykker om du prøver å bytte dem, og kabelen til pekeplaten ligger så nær at du også raskt ødelegger denne.

Fra Apple sitt ståsted er individuelle battericeller og lim løsninger som er valgt for å få ned størrelsen.

Skjermen er sveiset fast

Det samme gjelder den lekre skjermen, som på Retina-modellen er langt tynnere enn hos den vanlige MacBook Proen. I Apples demonstrasjonsvideo forklarer de at de har fått ned tykkelsen ved å fjerne den heldekkende glassplaten. Det har i tillegg til slankekuren gitt skjermen langt mindre refleksjon og gjenskinn.

Bildekvaliteten har blitt bedre, men om du først knuser den må hele topplokket byttes. Panelet er nemlig sveiset fast til kabinettet.

Lagringsmediet kommer i form av en SSD, som er den eneste delen du egentlig kan ta ut. Men det hjelper lite, for selv om det ser ut som en vanlig mSATA-SSD, er det ikke det. Den er proprietær, og det finnes foreløpig ingen oppgraderinger. Du kan kjøpe deg 256 GB ekstra, opp fra 512 GB, ved bestilling – men det koster 4000 kroner.

(Kilde: iFixit)

annonse