Til hovedinnhold

Gaffatape, 3G og film på hytta

Det som ikke kan fikses med gaffateip, kan ikke fikses.

Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Denne kommentarartikkelen er tidligere publisert på vårt søsternettsted Inside Telecom.

Det er sommer. Rondeslottet ligger rett over dalen. Temperaturen gjenspeiler dog ikke kalenderen. Mangelen på sol gjør at det blir litt lettere å forsvare å dra fram nettbrettet for å forsøke å se på Tour de France via mobilnettet på hytta. Sist jeg forsøkte den øvelsen for noen år siden, fikk jeg et sakte slideshow med ett og annet stillbilde via GSM-nettet. Denne gangen er det åpenbart flere i fjellheimen som bruker mobildata. Flere hytter er det også kommet litt lengre ned i lia – alle på samme basestasjon. Eller kanskje Eurosport ikke leverer så små bildestrømmer i sin strømmetjeneste at det passer for Edge-nettet, for denne gangen når ikke engang stillbilder fram til hytta via 2G-nettet.

Jeg er vant til å lete etter mobildekning på ulike hytter. Jeg husker hytta på Sørlivannet på Senja for veldig mange år siden. Om jeg klatret opp på de nederste grenene i den eneste grana på en liten bakketopp, fikk jeg akkurat nok dekning til å sende sms. Av og til også tilstrekkelig til å få til en hakkete telefonsamtale, om jeg samtidig stod på tærne.

Å lete etter dekning

Erfaren med å lete etter lommer av dekning, tar jeg nå den batteridrevne mobilruteren fra ZTE og Telenor med meg rundt og titter spent på mobilnettsymbolet, mens jeg holder den stille på ulike punkter i den lille hytta.

På nøyaktig ett sted – som du kan se av toppbildet – svitsjer symbolet over fra Edge til 3G. Fram med gaffatapen. Med nettbrettet tilkoblet via wifi, måler jeg hastigheten. Det ville ikke være første gang randsonen i 3G gir like dårlig eller dårligere faktisk hastighet enn Edge, men her får jeg nær to megabit per sekund inn og like under én ut. Mer enn nok til å kunne forlenge oppholdet noen dager ved å jobbe fra hytta. Dessverre ga samme øvelse med modem fra Netcom kun et godt 2G-signal.

Det bør legges til at hytta er utstyrt med et nær 40 år gammelt solcelleanlegg som bare så vidt gir strøm nok til å lade en PC. For nettbrett og smartmobiler går strømforsyningen litt bedre. Men med fulladede batterier på Ipad, hybrid PC-nettbrettet Surface RT og PCen, er det strøm nok til bortimot ei uke med jobbing i fjellet – bare jeg passer på å slå av når jeg ikke bruker utstyret og gjerne holde lysstyrken på et minimum.

Taper kampen mot tv-en

Jeg må nå gjøre en aldri så liten innrømmelse. Jeg ønsker egentlig ikke noe informasjonsteknologi på hytta, det er bare nødvendig for å kunne nyte den oftere. De andre som deler på hytta har i årevis ønsket seg tv. Heldigvis har det ikke vært strøm nok her til å drive tradisjonelle fjernsynsapparater. Dessuten har jeg lovet å pælme enhver tv som dukker opp, nedover steinura. Heldigvis har det på grunn av strømmangelen aldri vært nødvendig å innfri det noe eplekjekke løftet – eller trusselen om du vil.

sitat"Med 3G har Telenor sørget for å snikinnføre tv-en på hytta"

Med 3G har Telenor sørget for å snikinnføre tv-en på hytta. Det vil si i form av titting på Ipad-en eller andre nettbrett. Som transport- og mosjonssyklist er jeg litt opptatt av Tour de France, til tross for at dopingavsløringene har gjort konkurransen litt mindre spennende de siste årene. Derfor har jeg mange ganger forsøkt å presse 2G-nettet til å gi levende bilder fra Frankrike. Med heller lite hell, som nevnt. Ett lysbilde annethvert 10-minutt er det jeg har klart å presse fram. Den gang på PCen. Ikke veldig velegnet til sportsarrangementer – ei heller særlig kvikt til annen tv-titting heller, for så vidt. Det handler jo normalt om bevegelige bilder i det mediet. Når eneste måte å få bevegelige bilder på er å riste på PC-en, skal du være i overkant opptatt av mediet til å gidde å kaste bort tida på slikt.

Med 3G-dekning på hytta er det mulig å bruke Netflix - men du skal ha en rimelig stor datapakke.Foto: Netflix

Skarpt bilde fra et annet fjell

Med 3G på plass, lastet jeg nå ned Eurosports app, etter å ha bannet over, og mislyktes med å få kontakt med sendingen på TV2 som forledet meg til å kjøpe feil abonnement. Litt elektroniske plastpenger seinere, og et skarpt og godt bilde av svette slitere i en helt annen fjellheim enn Rondane var på plass. Intet er som en lavtskummende øl mens gladiatorene sliter seg oppover stupbratte Pyreneene.

Også NRK ga utmerkede bilder på fjellet, og snart får jeg vel Get-innholdet oppover via 3G-nettet også, på samme måte som Altibox-kunder har hatt et drøyt år allerede med Chill out.

Liten skjerm, sier du kanskje? Egentlig ikke. Det går helt fint å sitte to-tre stykker foran Ipad-en og se på samme program. Man skal kanskje ikke være redd for litt nærhet og det må være folk vi ønsker å slippe inn i intimsonen, men er de kriteriene oppfylt, går det utmerket. Tross alt er avstanden vi ser på et nettbrett betraktelig kortere enn for tv-apparatets vedkommende. Noen 50-tommerfølelse får du likevel ikke, men spiller det noen rolle? Ønsker jeg å se et større scenario utspille seg, går jeg ut og ser på Rondeslottet eller klatrer 600 meter oppover og kan se vestover Jotunheimen, nordover Dovre og langt østover, innover mot Sverige.

Eneste utfordringen er at limet i gaffatapen løsner hvert 20. minutt, slik at modemet til stadighet tar sats i sofaputene og hopper ut over gulvet. En stille protest mot utsikten?

Hvor surfer du raskest? Vi har testet 4G i hele Norge

Mer om
annonse