Tek.no

Nyhet

Denne PC-en bruker mindre strøm enn en sparepære

Og det med en Intel Core i7 og åtte gigabyte minne.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
11 Juni 2014 05:30

Hardware.no/Taipei: Strømsparing har ikke vært et hett tema på Computex-messen så langt, det eneste måtte være Intel som presenterte Devil's Canyon i en overklokket og vifteløs tilstand. Andre aktører har holdt tett, til nå.

MSI trekker nemlig frem et nytt konsept fra kistebunnen, som har fått navnet ECO. De første hovedkortene som ble vist frem kom i litt forskjellige farger, men et grønt og hvitt hovedkort gjør det lett å trekke den slutningen at det er her snakk om noe miljøvennlig. Hvis vi ser bort i fra utslippene som genereres ved produksjon og transport av kortene, så virker de å være et stort skritt i riktig retning.

Skal være mer effektive

– Vi jobber hele tiden med å gjøre produktene våre mer strømgjerrige, og med hver nye prosessorgenerasjon skjer det littegran. Det går ikke så fort, men det går da fremover. Med ECO-serien har vi tatt et par skikkelig hopp fremover, forteller Eric van Beurden, markedsansvarlig i MSI.

MSIs testsystem.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Programvaren som brukes for å deaktivere enkeltkomponenter.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– Først og fremst har vi laget selve kretskortet slik at det er så kort vei mellom de ulike kompontene som mulig, banene ligger enda noen hakk nærmere hverandre, slik at strømmen for en kortere vei å gå, forklarer van Beurden.

MSI H97M Eco.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– Videre har vi en del endringer i maskinvare som gjør det mulig for oss å skru av enkeltkomponenter som ikke er i bruk. Det har lenge vært mulig å deaktivere enkeltkomponenter på hovedkortene, men selv i deaktivert status bruker de strøm. På ECO-kortene kan vi skru det helt av med en fysisk bryter, styrt av programvaren. Vi kan for eksempel skru av PCIe-porter som ikke er i bruk, og nettverksporten, sier van Beurden.

Det er tre produkter i ECO-serien så langt, og den er først og fremst myntet på ulike former for systembyggere, og for hjemmebrukere som absolutt vil bruke færrest mulige watt.

Tre modeller

Av de tre modellene som ble vist frem var ett av dem utført med et hvitt kretskort, mens de to andre var svarte. Kontaktene var holdt i lys grønn plast. Det er liten tvil om at det var det hvite kortet som fremstod som mest miljøvennlig, men den hvite fargen skaffet også et nytt problem. Ingeniørene hos MSI hadde liten sans for fargen, for den ble lett veldig gul dersom den ble for varm, noe som lett kunne skje når komponenter ble loddet fast.

Det første kortet er H97M Eco, og benytter seg av Intels H97-brikkesett med en LGA1150-sokkel. Kortet har fire minnespor, for totalt opptil 32 gigabyte med minne.

Videre noterer vi oss PCIe 3.0 x16, fire SATA 6 Gbit/s og to SATA 3 Gbit/s. Kortet har også gigabit nettverk fra Intel.

B85M ECO er neste ut, og dette bruker ikke uventet Intels B85-brikkesett med LGA1150-sokkel. Ellers er denne like med H97M.

Den siste i trekløveret er H81M ECO, også denne med et selvforklarende brikkesett i form av Intels H81 med LGA1150. Her støttes opp til fjerde generasjon med Intel Core, Pentium og Celeron. Dette kortet må nøye seg med to minnespor, for maksimalt 16 gigabyte. Ellers har det nesten samme utrustning som de andre.

Synes du kortene virker spennende kan du sette opp et prisvarsel på de av dem du liker best, enten det er H97M, B85M eller H81M.

Den er kanskje ikke så effektgjerrig, men Intels nyeste prosessor imponerer i ytelse »

Les også
De første Z97-hovedkortene er her
annonse