Til hovedinnhold

Gammel Apple TV – dobbel pris

Hvorfor elsker bruktmarkedet et utdatert og gammelt Apple-produkt?

Apple/Hardware.no

Hver gang Apple lanserer en ny modell av et produkt, faser de raskt ut den gamle versjonen. Når en Macbook med bedre spesifikasjoner blir annonsert, slutter de umiddelbart å sende ut flere eksemplarer av den gamle, trauste modellen.

Dette skjedde også med selskapets lille underholdningsboks, Apple TV. Den tredje versjonen av boksen kom i januar i år, og kunne skryte av bedre maskinvare, som igjen betydde at den endelig kunne vise innhold i full HD-oppløsning. Forgjengeren kunne bare vise 720p-innhold, og opplevdes også som treg hvis man prøvde å sende høyoppløste filmer til den over trådløst nett.

Den utdaterte 2011-modellen ble dermed faset ut av markedet, og Apple-butikker selger kun den nyeste modellen i dag, til en pris på 800 kroner.

Selges for tredobbel pris

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
På Finn selges den gamle modellen av Apple TV for store summer, med forklaringen «modell har noen egenskaper som "ungdommen likar"».

Men så skjedde det noe underlig. I motsetning til resten av Apples produkter som synker i verdi så fort en ny og bedre modell har kommet på markedet, har den utdaterte Apple TV-en skutt opp i pris på bruktmarkedet. I stedet for å selge den for bare et par hundrelapper, går den for flere hundre kroner mer, og i noen tilfeller helt opp mot to- og tre ganger så mye som 2012-versjonen. Også i USA er prisforskjellen enorm, og selges for nesten tre ganger prisen av den nye, på Amazon.com.

Og hva er årsaken?

Jailbreaking, så klart. En funksjon Apple har unngått i det bredeste å snakke om, og som de gjerne vil ha så lite søkelys på som mulig.

Det som skiller 2011-versjonen fra 2012-versjonen av Apple TV er hovedsakelig prosessoren. Mens 2011-modellen brukte den samme prosessoren som fantes i både den første iPaden og i iPhone 4, har 2012-modellen fått en helt egen, spesiallaget prosessor. Den står oppført som en A5-prosessor, den samme som du finner i iPhone 4S og iPad 2, men i motsetning til telefonene og nettbrettene har prosessoren i 2012-versjonen av Apple TV bare én kjerne. Det er også det eneste Apple-produktet som bruker prosessoren, og det har fortsatt ikke vært et eneste vellykket forsøk på å komme seg forbi programvaresperrene til Apple.

Det hele har ført til et helt vridd marked, hvor den utdaterte og teknisk sett underlegne forgjengeren, selges for betydelig større summer.

Modellnummeret sier hvilken versjon du har. I tillegg kan du sjekke på TV-en din om Apple TV-en kan spille av 1080p-innhold eller ikke.

Slik finner du ut hvilken versjon du har

Hvis du sitter med en Apple TV foran deg og lurer på om du sitter på en gullgruve eller ikke, kan du enkelt finne det ut ved å se på undersiden av boksen. Andre- og tredje generasjon av Apple TV-en er visuelt identiske, men modellnummerene er heldigvis litt forskjellige. Andre generasjon har modellnummer A1378, mens den nye 2012-utgaven har modellnummer A1427.

Hvis det står A1427 under Apple TV-en din kan du altså bare glemme å jailbreake den, i hvert fall foreløpig.

Står det derimot A1378 har du mange muligheter. Jailbreaking er tross alt fullt lovlig i Norge, selv om Apple ikke akkurat er store tilhengere av det. Jailbreaking lar deg åpne opp programvaren, slik at du kan installere tredjepartsprogramvare, slik som medieprogrammet XBMC.

Slik jailbreaker du Apple TV

Hvis du ikke er interessert i å jailbreake din gamle Apple TV, kan du også selge den for en haug av penger. Til dette anbefaler vi bruktmarkedet vårt, hvor det i skrivende stund ikke er en eneste Apple TV å finne.

Les også:

annonse