Felles front for raskere og enklere nettbygging

De største teleaktørene vil fortelle norske politikere hva som kreves for å få moderne mobiltjenester.

Uenighetene om knappe frekvensressurser og termineringspriser har preget norsk telebransjes kommunikasjon med myndigheter og media de siste årene. Bransjens felles interesser har gjerne havnet i bakleksa.

Nå ønsker de største bransjeaktørene å sende et felles budskap til myndighetene om hva som kreves for at den norske teleinfrastrukturen skal holde tritt med den digitale revolusjonen.

Les også: FrPs Siv Jensen møter den norske telekombransjen

Kravene vil bli overlevert politikerne om en uke, under kaisesjonen på Telecruise 24. april (se program på Telecruise.no).

– Viktige rammevilkår for utbygging har stått på stedet hvil siden før smartmobiler og kapasitetskrevende strømmetjenester ble oppfunnet og kundenes forventninger skjøt i været, sier Erlend Bjørtvedt, myndighetskontakt i Telenor.

Bak dokumentet står også mobiloperatørene Teliasonera og Tele2, samt fiberoperatørene Broadnet og Altibox og paraplyorganisasjonen Norsk fiberforening.

Brutte løfter

Bransjeaktørene viser til problemene med å få tildelt neste generasjons mobilfrekvenser, den såkalte digitale dividende, og at bransjen fortsatt venter på et balansert, nasjonalt framføringsregime som gjør det mulig å grave fiber til betydelig lavere kostnader.

Hos mange aktører har forsinkelsene på mer enn tre år i begge saker, skapt stor frustrasjon.

– Norge var sammen med Sverige først ute med 4G i 2009. Men uten dividendens ressurser befinner vi oss nå langt bak de fleste europeiske land, sier myndighetskontakt Randi Punsvik i Teliasonera.

– Myndighetenes treghet i å få på plass grave- og fremføringsforskriften bidrar til at det hver måned utsettes utbygging av mange kilometer fiber, sier Jørn Slåtten, styreleder i Norsk fiberforening og markedsdirektør i Broadnet.

Billigere å handle nå

Forsinkelsene oppstår til tross for at regjeringen gang på gang har poengtert at det er deres oppgave å gi bransjen gode nok vilkår. Gode vilkår for framføring er nødvendig for å redusere behovet for offentlige subsidier, slik at Norge sikres den digitale infrastrukturen landet trenger.

– Utbygging av nett hindres jevnlig av både offentlige og private aktører som nekter oss å sette opp basestasjoner. Dette er en stor utfordring, og hindrer utbygging av den kapasiteten og dekningen Norge trenger, sier Geir Løvnes, teknisk direktør i Tele2.

Under årets Telecruise har bransjeaktørene gått sammen om å utarbeide et tydelig budskap overfor myndighetene.

Riset bak speilet for norske myndigheter er at norsk teleinfrastruktur havner i bakleksa og svekker framveksten av digital verdiskaping i hele landet.

– Tilrettelegging i dag, vil bidra til at norske myndigheter ser en langt lavere samfunnskostnad med å gi landet moderne digital infrastruktur, sier de fire bransjeaktørene.

Se hele programmet og bestill billetter på Telecruise.no!

Les også: Telecruise 2013; – Google tjener ikke penger på apper

Meld deg på TeleCruise 2013 her!

Les også
Er dekningskartene misvisende?
Les også
Tjener dobbelt så mye på iPhone som på Android
Les også
Nå får du snart nyhetene også på LinkedIn
Les også
– Tjener ikke penger på Google Play
Les også
TeleCruise 2013 nærmer seg
Les også
Tromsø får 4G i dag
Les også
Slik får du 4G på mobilen og PC-en
annonse