Til hovedinnhold

Denne hjelmen gir deg 360-graders syn

FlyViz skaffer deg «øyne i nakken».

Saurons allseende øye får nå konkurranse fra denne spesielle hjelmen. FlyViz gir deg «øyne i nakken», og du kan dermed se 360 grader rundt deg. Dette kan være nyttig når noen forsøker å feste en «spark meg»-lapp på ryggen din, eller når du kjører bil.

FlyViz er designet av Jérôme Ardouin og hans kolleger ved det franske ingeniøruniversitetet i Paris-Laval. Systemet fanger inn levende bilder fra alle retninger rundt bæreren, og klemmer dem deretter sammen til et ustrekt bilde du kan se foran deg.

Kamera og speil

Hjelmen tar i bruk et videokamera som er festet på toppen, og sammen med spesialformede speil klarer systemet å fange inn omgivelsene rundt brukeren. Deretter blir synsinformasjonen vist fram på et modifisert 3D-hodesett fra Sony.

Med sine 1,6 kilo er denne testversjonen av FlyViz fremdeles for tung for at du kan vandre rundt som vanlig. Den er i tillegg bundet fast til en bærbar PC for å behandle og vise fram bildene i sanntid.

Slik ser FlyViz ut fra sjåførsetet.Foto: VideoScopie / YouTube

Ingen kvalme eller hodepine

Via flere tester har brukere tatt tak i ting som var utenfor deres normale synsfelt, dukket for baller som ble kastet mot dem bakfra, og til og med kjørt en bil.

Ifølge franskmennene tar det et kvarter å vende seg til det uvanlige 360-synet, men så fort dette er i boks, skal man være i stand til å gå rundt og fungere som vanlig.

De hevder også at brukere ikke har opplevd kvalme, svimmelhet eller hodepine, til tross for det unormale synet. Dybdesynet skal i tillegg være noenlunde ivaretatt, selv om bildene som vises er i 2D.

Hva kan man så bruke en slik hjelm til i praksis? En mer anvendelig utgave av FlyViz kan for eksempel bli brukt av sikkerhetsvakter, politi eller brannmenn i framtiden, altså folk som må se seg over skulderen på jobb.

Se hvordan hjelmen fungerer i praksis på YouTube:

(Kilde: New Scientist)

annonse