Til hovedinnhold

Telenor-selskap ledende på mobilbetaling i Pakistan

89 prosent kjenner til mobilbetaling, og easyPaisa er ledende.

Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Mobilen.no/Milano: Kjennskapen til mobilbetaling i nye markeder er svært høy, viser en undersøkelse gjort av kortselskapet Visa i seks ulike land med voksende økonomier. Opp mot 90 prosent av de spurte skal ha ønsket muligheten til å bruke mobile betalingstjenster i fremtiden.

Undersøkelsen ble offentliggjort i forbindelse med NFC & Mobile Money Summit i Milano forrige uke.

Fra paneldebatten på NFC & Mobile Money Summit i Milano.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

En av de klare vinnerne i undersøkelsen er Telenors pakistanske underselskap easyPaisa. Hele 89 prosent av respondentene i Pakistan kjente til mobilbetaling som konsept, og easyPaisa var den mest kjente merkevaren på området.

Også i to av de andre landene som deltok i undersøkelsen var kjennskapen til mobilbetaling høy. I Ghana kjente hele 93 prosent av respondentene til konseptet, mens i Bangladesh visste 53 prosent av deltakerne om mulighetene.

Mange bruker ikke tjenestene

Til tross for svært god kjennskap til produktene er det fortsatt mange som ikke benytter seg av disse tjenestene der de er tilgjengelige.

Visas stand på NFC & Mobile Money Summit i Milano.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

– Vi er til stede i mange land med høy utbredelse av mobiltelefoner, men der banker ikke når ut i samme grad. Vi mener at vi har ressursene som skal til for å bygge en posisjon for mobilbetaling i disse markedene, forklarte sjef for finansielle tjenester hos Telenor, Abraham Foss, under paneldebatten.

Foss nevner spesielt Telenors store forhandlernett som én av disse ressursene. Et forhandlernett som også kan administrere easyPaisa. Foss fremhever også at Telenor er annerledes enn bankene som opererer i de samme landene som operatøren jobber i, og hevder at Telenor er langt bedre egnet til å tjene penger på et høyt volum av småtransaksjoner.

Foss fremhever også at Telenor ikke først og fremst ser på som en måte å holde på mobilkundene sine.

- Selv om det er vanlig for en operatør å ønske å tilby flere tjenester til kundene sine, ønsker vi å bygge mobilbetaling som en helt egen tjeneste. Flertallet av easyPaisa-kundene er ikke kunder i Telenors mobilnett, forklarer Foss.

Har en stor jobb å gjøre

Gavin Krugel er sjef for kundestrategi i Fundamo, et av Visas underselskaper som tar for seg digitale betalingsmidler i nye markeder. Krugel hevder selskapene har en stor jobb å gjøre i å endre måten de snakker om produktene på.

Det er spesielt spørsmålet om sparing som er vanskelig, siden forbrukere i utviklingsland som regel vil si at sparing er en utgift de ikke har penger til. Likevel er det nettopp sparing de holder på med.

– Undersøkelser viser at en indonesisk kvinne har et glass der hun oppbevarer pengene som skal gå til legeregninger. På et annet sted har hun en annen oppbevaringsboks med pengene til skoleavgift. I tillegg har hun som regel en nødreserve stukket unna et annet sted. Hun vet til enhver tid hvor mye penger hun har til rådighet, forklarer Krugel.

Visas undersøkelse viser at det først og fremst er brukervennlighet og tillit som står i veien for utbredelse av mobilbetalingstjenester. Det at det er umulig å overføre penger til andre mobilbetalingsløsninger er også oppgitt som en viktig hindring av respondentene.

For brukerne i disse landene er tryggheten ved å slippe å ha kontanter en av de viktigste fordelene ved mobilbetaling. Muligheten til å sende penger til slektninger raskt er også en av fordelene deltakerne i undersøkelsen har lagt vekt på.

annonse