Til hovedinnhold

Denne vil la deg 3D-skrive dine egne kretskort

Gjør kjempesuksess på Kickstarter.

Cartesian

Nettstedet Kickstarter, hvor oppfinnere og entreprenører kan søke finansiering av sine kreative prosjekter, har avfødt mange spennende produkter, inkludert Oculus Rift-brillene, VR-kontrollere og eksklusive pekeplater av tre.

Nå kan Kickstarter by på et nytt, snedig konsept som kan gi moddere og selvbyggere uante muligheter til å utfolde seg kreativt.

3D-skriving av kretskort

Et australsk selskap som heter Cartesian har nemlig funnet opp en 3D-skriver som kan brukes til å skrive ut dine egne kretskort, og dét like enkelt som man ellers skriver ut bilder og dokumenter.

Skriveren har fått navnet EX¹ og fungerer ifølge Cartesian omtrent på samme måte som en vanlig blekkskriver. I stedet for blekk er patronene imidlertid fylt med to ulike kjemikalier som reagerer med hverandre når de blandes sammen.

Eksempel på en krets skrevet ut på papir.Foto: Cartesian

Denne reaksjonen produserer nano-sølvpartikler, som altså danner banene i kretsen. Ifølge utvikleren skal ledeevnen til disse nano-sølvpartiklene være omtrent like god som med vanlige kobberbaner.

Skriveren har en oppløsning på 600 DPI og kan skrive ut kretser på mange forskjellig typer overflater. Oppfinnerne har hittil testet skriveren på blant annet papir, tekstiler, klistremerker, plast og tre, noe som altså gjør produktet anvendelig til mye rart.

Kickstarter-suksess

Kjemikaliene som skriveren bruker er sølvnitrat og såkalt askorbinsyre, som er det samme som C-vitamin. Sølvnitrat brukes blant i fotografisk film og er i seg selv en giftig substans, men utviklerne forsikrer at de ferdig skrevne kretsene er fullstendig ufarlige.

Maskinen deres har også klart å bli ekstremt populær på Kickstarter. Finansieringsmålet for EX¹ lå på 30 000 dollar, og med 26 dager igjen er den donerte summen allerede kommet opp i vanvittige 82 000 dollar.

Skriveren blir først tilgjengelig for Kickstarter-donorene som ga et minimum på 1200 dollar til prosjektet, men det er ennå uvisst hva den endelige prisen blir når produktet legges ut for vanlig salg. De første skriverne skal etter planen sendes ut i løpet av juli neste år.

Sjekk ut Kickstarter-siden for mer informasjon, og se også video under.

3D-skriving gjør stadig nye fremskritt:
Nå er den første 3D-skrevne pistolen av metall et faktum »

(via The Inquirer)

annonse