Til hovedinnhold

Samsungs TV-er kan høre alt du sier i stua og sende det til andre

Kan gi stemmedata til ukjente tredje-parter.

Samsung

Over helgen har en rekke medier, blant annet Gizmodo, bitt seg merke i en paragraf fra Samsungs brukeravtale. Det gjelder stemmekontrollen på TVene, og har fått mange til å bekymre seg for personvernet sitt:

«You can control your SmartTV, and use many of its features, with voice commands. If you enable Voice Recognition, you can interact with your Smart TV using your voice. To provide you the Voice Recognition feature, some voice commands may be transmitted (along with information about your device, including device identifiers) to a third-party service that converts speech to text or to the extent necessary to provide the Voice Recognition features to you. In addition, Samsung may collect and your device may capture voice commands and associated texts so that we can provide you with Voice Recognition features and evaluate and improve the features. Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition

Altså, hvis du tar i bruk stemmekontrollen for å starte for eksempel YouTube, justere volumet eller lignende, kan det du sier, sammen med data som identifiserer deg, bli sendt til en ukjent tredjepart.

Og ikke nok med det, Samsung ber deg være oppmerksom på at dersom det du sier inkluderer personlig eller sensitiv informasjon, vil også dette være blant dataene som sendes til en ukjent tredjepart. Det kan virke som om Samsung med dette sier at det er ditt ansvar som forbruker å passe på at de ikke lytter til noe du ikke vil de skal høre. Du er ikke alene hvis tankene dine går til George Orwells dystopiske science-fiction 1984.

Det er ikke noe nytt at tjenestene vi på Internett sender brukerdata tilbake til leverandøren, slik at de kan bruke statestikken til utvikling av egne tjenester, og selge informasjon de samler inn om deg til tjenester som lager brukerrettet reklame. Det er dette for eksempel Facebook og Google lever av.

Men på Internett kan vi styre hva vi søker på, og har vi noe veldig privat kan vi bruke ulike anonymitetsløsninger, som for eksempel VPN. Men for mange virker det veldig uhyggelig når TV-en lytter til deg, og selv om du kobler den til nett via VPN er du fortsatt identifiserbar siden det er din stemme, din dialekt og din familie som kommer gjennom.

Vil du vite mer om hvordan du kan passe på personopplysningene dine? Slik blir du helt anonym på nettet»

Samsung: – Vi selger ikke til tredjeparter

Samsung er en av verdens største TV-produsenter. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

I en uttalelse til Techcrunch sier Samsung at Smart-TVene ikke samler opp stemmeinformasjon dersom stemmestyringen er deaktivert. Et mikrofon-ikon på skjermen skal også gjøre det lett å se om stemmestyringen er på.

Videre sier de i uttalelsen at de bruker sikkerhetsløsninger og prossedyrer av «industry-standard», inkludert datakryptering for å sikre brukerenes personlige informasjon.

– Samsung oppbevarer ikke stemmedata, og selger den ikke til tredjeparter. Hvis en forbruker samtykker til å bruke stemmekontrollen, blir stemmedata sendt til en tredjepart for et stemmekommando-søk. På det tidspunktet sendes dataen til en server som finner det etterspurte innholdet, og returnerer det etterspurte innholdet til TVen, skriver Samsung i uttalelsen.

Så hvorfor står det slik i brukeravtalen da?

Gizmodo spekulerer i at det kan være Samsung som dekker ryggen sin i tilfelle du som forbruker innstallerer en app på TVen som samler data, og enten ikke passer godt på data, eller missbruker dem. Altså at dette er Samsungs måte å si at de ikke tar ansvar for personvernet på andre tjenester enn sine egne.

Datatilsynet: – Uproblematisk

Atle Årnes, teknologidirektør i Datatilsynet.

Datatilsynets fagdirektør for teknologi, Atle Årnes, sier til Tek.no at det er uproblematisk så lenge Samsung oppgir at de samler data. Da er det opp til brukeren å ta stilling til om han eller hun vil bruke tjenesten.

– Når man tar i bruk noe som inneholder en mikrofon og et kamera, som er koblet på Internett, må du være oppmerksom på hvordan dine brukerdata håndteres av selskapet, og det informerer Samsung om i dette tilfellet, sier Årnes.

Men han mener også at avgrensningen som Samsung oppgir med at bare stemmekommandoer sendes er viktig, og oppfordrer folk til å benytte seg av innsynsretten gitt gjennom Personopplysningsloven paragraf 18 til å få de innsamlede dataene utlevert fra Samsung.

– Hvis det da skulle vise seg at de tar opp og samler inn informasjon kontinuerlig, ikke bare når brukeren gir en stemmekommando, vil det være et brudd på det Samsung sier i personvernerklæringen. Og det er det som er poenget med denne strenge retten til innsyn; at brukeren selv kan sjekke dersom han eller hun er i tvil om hvilke personopplysninger ulike virksomheter lagrer, og hvordan de håndterer dem, sier Årnes.

Samsung er ikke de eneste som samler informasjon, nå kjører Apple rundt i biler med svære kamerarigger på taket»

annonse