Tek.no

Nyhet

Jurassic World får krass fjærkritikk

Ser ut som noe fra 20 år tilbake, sier dansk forsker.

Universal Pictures
5 Juni 2015 18:00

Vi vet det er vanskelig å godta, men det er ganske sikkert at raptorer hadde fjær. Det har imidlertid ikke skaperne av Jurassic World fått med seg.

Forhistorisk bilde av dinosaurene

Trailerne imponerer ikke forskerne.

Etter å ha sett de to trailerne fra filmen, er forsker Jesper Milan, som arbeider ved Østsjællands Museum i Danmark, rimelig oppgitt.

– Man har på ingen måte fulgt med på forskningen som har skjedd i de 20 siste årene, sier han til Videnskab.dk.

Han fortsetter:

– Dinosaurene blir fremstilt slik man trodde de så ut for 20–30 år siden. Kroppen er naken og reptilaktig. Nå vet vi at de fleste former for rovdinosaurer hadde fjær.

Jakob Vinter, som jobber ved Universitetet i Bristol, støtter ham:

– Vi vet at velociraptorne hadde meget kompliserte fjær. Faktisk var det noen av dinosaurene som var nærmest som dagens fugler. Disse krabatene var fullstendig dekket av fjær, og hadde det ikke vært for at de hadde lange haler og tenner i munnen, så ville de lignet fugler på en prikk, sier Vinter.

Hvor er fjærene? Foto: Universal Pictures

Er de egentlig velociraptorer?

Velociraptor sammenlignet med menneske. Foto: Matt Martyniuk

Et annet potensielt problem, som stammer fra Michael Crichtons originale Jurassic Park-bok, er at kroppen til virkelighetens velociraptor faktisk ikke var spesielt mye større enn en moderne svane.

Bokas raptorer er i stedet basert på en større dinosaur i samme slekt, nemlig Deinonychus. Men heller ikke denne er like stor som filmenes varianter, ettersom disse bevisst ble gjort større slik at de skulle være mer skremmende.

Steven Spielberg og kompani hadde imidlertid flaks – etter at de hadde designet deres raptorer for den første Jurassic Park-filmen, ble nemlig oppdagelsen av en ny dinosaur i samme slekt offentliggjort.

Slik antar man at en Utahraptor så ut. Tegneren påpeker imidlertid at upublisert forskning gjør at bildet nok må revurderes. Foto: Emily Willoughby (CC BY-SA 3.0)

Den heter Utahraptor, og var like stor og skummel som raptorene i filmene. Sånn bortsett fra at den antakeligvis også hadde heldekkende fjær.

Siden Spielberg hadde «spådd» at en slik dinosaur hadde eksistert, prøvde han faktisk å få den oppkalt etter seg selv. En stund virket det som han skulle få viljen sin, men dinosaurens oppdager, James Kirkland, ombestemte seg i siste liten:

– Jeg skjønte at vi bare hjalp med å bygge opp deres «hype», uten at vi tjente noe som helst på det, sa han til Deseret News.

Ikke bare raptorene som er feil

Jakob Vinter peker også på et annet problem med de nye trailerne. På ett tidspunkt ser vi en mosasaur, som var et massivt, slangelignende krypdyr som levde i havet. Den er alt for stor:

– Om man sammenligner størrelsen med den store hvithaien den spiser i traileren, kommer man frem til at hodet alene må være minst 20 meter langt. Det betyr at kroppen burde være omtrent 200 meter lang. Det må sies å være sterkt overdrevet, og selvsagt ikke i tråd med vitenskapen, sier Vinter.

Mosasaurene, som forøvrig ikke var dinosaurer, fantes i både store og små varianter. Den største man kjenner til, Hainosaurus bernardi, kunne i virkeligheten bli opp til 17 meter lang.

Fortsatt litt for stort til at det hadde vært særlig hyggelig å bade i havet med slike svømmende omkring, men ikke helt på størrelse med filmtrailerens versjon.

Ikke se denne Jurassic World-traileren
Den avslører kanskje mer enn du vil vite »

(Kilder: Videnskab.dk, Deseret News)

annonse