Til hovedinnhold

Amazon får lov til å teste dronelevering

Det amerikanske luftfartstilsynet letter på reglene etter trusler om å teste i utlandet.

Etter at det amerikanske luftfartstilsynet Federal Aviation Administration (FAA) kom med et lovforslag for drone-flyving i februar i år begynte det å spøke for Amazons planer om å levere pakker hjem til folk med droner. Kravet om at piloten til enhver tid skal kunne se dronen uten bruk av «visuelle virkemidler» (vi gjetter at dette ikke gjelder vanlige briller), og at den ikke kan veie mer enn 25 kilo setter store begrensninger for den gigantiske nettbutikkens håp om en fremtid uten menneskelige bud.

FAA hadde likevel seks testområder hvor de tillot testing og eksperimentering, men Amazons problem var at deres område ikke var ett av dem. Nå skriver Engadget at FAA har snudd og gitt Amazon lov til å teste dronene sine på egne områder, etter at Amazon skrev et åpent brev til FAA, der de blant annet truet med å ta testingen utenlands dersom de ikke fikk tillatelse på hjemmebane.

Amazon Prime Air

Med automatisk levering av selvstyrte droner ønsker Amazon å tilby kundene sine muligheten til å bestille pakker, og få dem levert på bare 30 minutter eller mindre. Levering via luften vil gå raskere enn med budbil, siden dronen kan stå klar til å ta av på svært kort varsel, flyr i luftlinje og ikke trenger å forholde seg til trafikken på veiene.

Men systemet har mange utfordringer som må løses, særlig med tanke på hvem som er ansvarlig dersom noe går galt. Hvis dronene skal være i stand til å fly på egen hånd er det ikke nok med en forhåndsplottet GPS-kurs, de må også kunne oppfatte omgivelsene og navigere deretter. Hvis det dukker opp et lavtflyvende helikopter eller en uheldig falskjermhopper, kan det få fatale følger hvis dronen ikke kan styre unna. Det samme gjelder dersom dronen kræsjer i noe, faller ned og treffer noen.

Se hvordan Netflix harselerer med Amazons plan»

Sensorer som vil gjøre dronen i stand til dette vil også øke vekten, som igjen går ut over regnestykket egenvekt, løfteevne, fart og flytid. Google har et ligende prosjekt på gang som de har testet ut i Australia, og i introduksjonsvideoen fra august i fjor sier de at prosjektet er årevis fra å være et ferdig produkt. Men de utfordringene som er med selvkjørende droner er det nærliggende å tro at det samme gjelder Amazon.

I videoen under kan du se Anthony Carboni fra DNews ta for seg flere av utfordringene Amazon står ovenfor med «Prime Air».

Skal du ut å se på solformørkelsen i dag? Pass på øynene og kameraet»

(Kilder: Engadget)

annonse