Tek.no

Nyhet

– Spotify blir presset til å gjøre gratistilbudet dårligere

Vil ha flere betalende kunder for å blidgjøre musikkselskap.

Spotify
23 Mar 2015 18:00

Ifølge Financial Times forsøker verdens største musikkselskap, Universal Music Group, å presse musikktjenesten Spotify til å tilby gratiskundene et dårligere tilbud.

Spotify er en populær tjeneste. Foto: Spotify

Tidsskriftet hevder at Universal blant annet foreslår å begrense hvor lenge man kan høre på gratis musikk i måneden. I dag er det ingen slik tidsbegrensing på gratiskundene.

Mener de mister iTunes-salg på grunn av gratislytterne

Financial Times siterer en person nær Universal, som forsvarer begrensningene Universal jobber for slik:

– Dataene fra markedet snakker for seg selv. Det er klart at nøkkelen til suksess for artister, kunder og Spotify er å utvikle en tjeneste som driver flere brukere til betalingsløsningen.

Dette får Universal til å se rødt i tallene sine. Tror de, i alle fall. Foto: Spotify

Spotify er imidlertid ikke enig, og mener at de er avhengig av en omfattende gratisløsning for å skaffe kunder til betalingstjenesten. De tror at hvis man begrenser den, vil brukerne i stedet gå over til piratkopiert musikk eller gratistjenester som Youtube.

Universal skal også være overbevist om at gratisløsningen på Spotify fører til dårligere salg på iTunes. Heller ikke dette er Spotify enig i.

– Spotify kannibaliserer ikke iTunes. Spotify tjener penger på en gruppe mennesker som man aldri har tjent penger på før, sier de ifølge Financial Times.

Taylor Swift er en av dem som ikke er så begeistret for Spotifys gratisløsning. Foto: Jana Zills

Sitter i forhandlinger nå

Financial Times forteller at Universal og Spotify er midt i lisensforhandlingene for en ny periode, og at det er i denne forbindelsen at Universal nå legger press på Spotify.

Om det ikke blir enighet, kan Spotify miste store mengder innhold. Universal har blant annet populære artister som Katy Perry og Sam Smith.

Det er ingen hemmelighet at mange aktører i musikkindustrien misliker muligheten til å lytte til musikk gratis.

I fjor trakk suksessartisten Taylor Swift alle låtene sine fra Spotify, fordi hun mente verdien deres ble devaluert av at folk fikk lytte til dem gratis.

Analytikere Financial Times har snakket med mener imidlertid at Spotify er langt flinkere til å konvertere gratisbrukere til betalingsbrukere enn andre, tilsvarende tjenester, og at kritikken er uberettiget.

Spotify lanserte nylig en kontroversiell overhaling:
I oppdateringen fjernet de mye funksjonalitet

(Kilde: Financial Times via Engadget)

Les også
Med denne lille saken kan du lytte til Spotify-musikk på farten – uten mobil
annonse

Les også