10 ting du må vite om Windows 10
Dette er siste skrik fra Microsoft.
Nyheten om Windows 10 er ute av sekken, men hva betyr det for deg og meg? Vel, flere ting, og her er ti ting om Windows 10 som Windows-brukere må få med seg.
#1: Hva skjedde med Windows 9?
Det er en detalj, men like fullt er det noe folk henger seg opp i. Microsoft har virret ganske mye når det gjelder navn på Windows opp gjennom årene. Det startet enkelt og greit, men så gikk navngivningen rett vest. Med Windows 7 og 8 var de på rett vei igjen, men så utgikk altså Windows 9.
Ifølge Microsoft selv er det nye operativsystemet såpass mye mer enn Windows 8 pluss 1, men det passer dårlig med at de hele tiden vektlegger at man har tatt de beste egenskapene fra Windows 7 og 8, og bakt dem sammen.
Dermed er det fritt frem for spekulasjoner. Er for eksempel Microsoft lei av å ligge bak Apple OS X rent nummermessig? Slik at Windows 10 på mange måter kan skrives som Windows X?
#2: Er startmenyen virkelig tilbake?
Så absolutt! I Windows 10 får vi få se en helt ny versjon av Start-menyen. Denne ble fjernet i Windows 8, men vil nå komme tilbake som en mellomting av den gamle i Windows 7 og dagens flisbelagte «Modern UI».
Selve startmenyen minner om hvordan den så ut i Windows 7, med ofte brukte programmer og en mulighet for en fullstendig oversikt. Denne delen opptar halvparten av den nye startmenye, på den andre halvparten finner du fliseelementene fra «Modern UI». Disse flisene kan du selv styre rundt med og endre størrelsen på.
#3: Virtuelle skrivebord sier du?
Over til ting som virkelig er nytt og fint. Det har nemlig kommet på plass en ny knapp, kalt «Task View». Ved å trykke på denne får du opp en oversikt over alle programmene som kjører på maskinen, på samme måte som du får med kombinasjonen Alt + Tab i dag.
Via Task View-funksjonen kan du også kjøre flere uavhengige skrivebord samtidig.Slik at du kan ha et skrivebord til bilderedigering, og et annet skrivebord der du kjører ren skriving. Dette med virtuelle skrivebord har vært tilgjengelig for Linux-brukere i en årrekke, og er også en kjent og kjær funksjon i OS X.
#4: Hva slags versjoner er det som kommer?
Dagens elektronikkmarkedet er særdeles avansert. Du har en rekke forskjellige enheter, som alle kjører sine operativsystemer og programmer. Microsoft har lenge vært tydelig på at de ønsker å smøre sammen et operativsystem som kan dekke alle behov på én gang.
Med Windows 10 kommer en ny funksjon Microsoft kaller «Continuum». Denne skal gjøre det lettere å bytte mellom oppsett ved at operativsystemet automatisk kan bytte grensesnitt etter om det er koblet til mus og tastatur eller ikke.
Dermed skal det være åpnet for å bruke den samme versjonen i alt fra tunge verstingmaskiner, via nettbrett og helt ut til smartelefoner og spillkonsoller.
#5: Modern UI, hva skjer?
Da Microsoft introduserte Modern UI til Windows 8 var det mange som reagerte, spesielt de som satt på stasjonære maskiner. Det nye grensesnittet så kanskje kult ut, men det var mest egnet til nettbrett mens man lå i sofaen. Med Windows 8.1 har det skjedd mye, og det er fritt frem for å la maskinen starte rett til et normalt skrivebord.
La en ting være klart, du blir ikke kvitt Modern UI i Windows 10, men du trenger ikke forholde deg til det i noen utstrakt grad. Kjører du tradisjonell maskin med mus og tastatur vil elementer snike seg inn via startmenyen, slik som beskrevet over.
#6: Hva med alle spesialprogrammene?
Det skal fremdeles være apps tilgjengelig for kjøp via Windows Store, men den harde skillelinjen mellom det tradisjonelle grensesnittet og Modern UI vil tones ned. Programmer skrevet for det tradisjonelle grensesnittet vil passe bedre inn i Modern UI, og disse fullskjermsprogrammene til Modern UI vil få helt andre muligheter når de kjøres i et tradisjonelt grensesnitt. Da vil du få på plass menyvalget på topplinjen, for enkelt å kunne lukke dem og endre størrelse.
#7: Er dette noe for bedriftsbrukerne?
Windows 10 ble trukket frem i lyset nettopp under et bedriftsvinklet arrangement, forbrukeregenskapene vil Microsoft komme tilbake til. Dette innebærer at Microsoft vil forsøke å tilfredsstille begge brukergrupper med det nye operativsystemet.
Blant annet vil tilbakeføringen av startmenyen være en kjærkommen nyhet for proffbrukerne, sammen med direkte tilgang til kontrollpanelet og andre innstillinger.
Videre vil det være enklere å ha oversikten over flere vinduer på skjermen, ved at de kan snappes på plass, side om side slik det passer brukeren. Kombinerer du det med de virtuelle skrivebordene kan dette bli en stor hit.
Microsoft fremhever også at Windows 10 vil bli mer intuitivt i bruk enn Windows 8, og dermed vil brukerne bli mer effektive fra første dag. Hvordan dette står seg mot Windows 7 sier programvareselskapet intet om.
#8: Krever Windows 10 mye av maskinen min?
Systemkravene er ikke klare, men om vi skal tolke Terry Myerson, visepresident for operativsystemgruppen til Microsoft, blir det ikke rare greiene. I forbindelse med at Microsoft presenterte Windows 10 for første gang ble det nemlig klart at selv knøttsmå «Internet of Things»-enheter skal kunne dra operativsystemet.
#9: Hvor mye vil det koste?
Prisen er ikke satt enda, av naturlige grunner. Det eneste som fremstår som klart er at det i alle fall ikker er snakk om en prisøkning i forhold til i dag. Enkelte går til og med så langt som å antyde at operativsystemet blir gratis. Noen hevder at det er tilfellet om du har Windows 7 eller 8 fra før, mens atter andre igjen tror det blir gratis uansett.
Dersom Windows 10 blir gratis i seg selv er det garantert at Microsoft vil forsøke å skaffe seg inntekter fra andre områder. For eksempel som å få folk til å betale for lagring i skyen og tilsvarende tjenester. En annen variant er at selve operativsystemet blir gratis, men at bruken blir som en abonnementstjeneste
#10: Når blir det tilgjengelig?
Det er enn så lenge forsvinnende lite informasjon om når Windows 10 faktisk kommer på markedet, i en fullt ut ferdig versjon. Skeptikerne vil nok si at et Windows-system aldri er ferdig utviklet, men i løpet av 2015 er det ventet at Microsoft vil være såpass fornøyde med operativsystemet at det blir gjort tilgjengelig for folk flest, i en mer eller mindre ferdig versjon.
Hvis du brenner etter å prøve ut varene selv, finnes det muligheter. Du kan laste ned en tidlig utgave nå med en gang.
Privatpersoner kan bli med i Microsofts Insider Program, og på den måten ordne seg en nedlastning av det nye operativsystemet. Her må du registrere deg, og dette går kjapt og greit ut på at Microsoft gjerne vil fortelle deg at det er en tidlig utgave av programvaren, og at systemkrasj kan forekomme.
Microsoft: – Windows 10 er mer enn Windows 8 + 1 »