Tek.no

Nyhet ARM fortsetter sitt inntog

ARM fortsetter sitt inntog på PC-markedet

Stadig flere leverandører vil satse på bærbare PC-er med ARM-arkitektur.

24 Juni 2011 18:00

Nye bærbare PC-er med ARM-arkitektur fra store produsenter som Acer, Asus, Samsung og Toshiba er ventet å bli lansert senere i år. De bærbare enhetene har ARM-prosessorer som skal være raskere enn tidligere varianter, grunnet oppgradering til fire kjerner og et større minne.

Analytikere anslår at ARM er ventet å ta over 15 prosent av prosessormarkedet innen 2015. De fleste moderne mobiltelefoner inneholder en ARM-prosessor, og ARM tror selv at de vil levere brikkesett til 40 prosent av alle bærbare PC-er innen 2015.

Usikkert rundt operativsystem

Et spørsmål som dukker opp i denne anledningen, er hvilket operativsystem de nye ARM-maskinene skal kjøre på. Microsofts Windows 8 kommer til å ha mulighet til å kjøre på ARM, men dette operativsystemet kommer tidligst i 2012.

Bare Asus har uttalt seg om hvilket operativsystem som kommer til å bli brukt, og de vil slippe en bærbar PC på 13 tommer som skal benytte seg av Android. Potensielle muligheter for de andre bærbare PC-ene kan i tillegg være ChromeOS eller MeeGo.

Konkurranse og utvikling

En av fordelene med ARM-plattformen er lav pris og lavt strømforbruk, men ytelsen er fremdeles ikke på nivå med x86-prosessorer. For at ARM skal kunne konkurrere med x86-modeller, kan det bli et redusert prisnivå på markedet. De nye bærbare PC-ene kan dermed få en veiledende pris som er ventet å begynne nede i 299 dollar, eller 1600 kroner.

Ytelseskampen med x86 er ikke over, og i fjor annonserte ARM et nytt prosessordesign som ble kalt Cortex-A15. Dette kombinerer opptil 16 kjerner med en klokkefrekvens på 2,5 GHz. De første produktene med Cortex-A15 er ventet på markedet i 2012 eller 2013.

(Kilder: ComON, DigiTimes)

Les også
Unngå PC-trøbbel i varmen
Les også
ARM ser frem til Windows 8
Les også
Windows 8 vist frem
Les også
ARM vs. Atom: spennende fremtid
annonse