Til hovedinnhold

Sony satser på 3D-TV

Sony annonserer at selskapet satser tungt på 3D-TV. I løpet av neste år skal de første modellene komme i salg på verdensbasis.

Inntil nå har 3D-teknologi i det store og hele vært forbeholdt kinoer. Neste skritt blir å tilby teknologien til massemarkedet, og det skal ifølge Sony altså skje for fullt neste år.

Men det er noen skjær i sjøen. Bransjen har så langt ikke blitt enig om noen felles standard for 3D-TV – flere ulike teknologier eksisterer.

Ulike teknikker

Sony benytter en teknologi kalt "active shutter", som innebærer bruk av elektroniske briller med små luker, som åpnes og lukkes i takt med TV-bildet. Andre aktører – som Cinema 3D, bruker enklere løsninger med polariserende briller.

Og en ting er at TV-apparatene støtter teknologien – man trenger også innhold som er kompatibelt. Jo, det går an å få til en 3D-effekt også på innhold som i utgangspunktet er laget for 2D, men for at det skal bli virkelig bra må innholdet være laget spesielt for 3D-bruk.

Britiske Sky Broadcasting har tidligere annonsert at en satelittkanal med 3D-TV-sendinger skal introduseres neste år.

Mer enn TV

3D-teknologien skal dessuten også benyttes i andre produktserier fra Sony, som bærbare PC-er, Playstation og Blu-ray-spillere.

Ting er med andre ord på gli, men det gjenstår å se om folk flest er villige til å ta på seg 3D-brillene for å se favorittfilmen med mer realisme.

Det finnes for øvrig også prototyper på 3D-TV uten behov for 3D-briller, men denne teknologien er foreløpig så uferdig at det går mange år før den er bra nok til stuebruk.

Ukjent pris

Det er foreløpig ikke kjent hva 3D-TV-modellene fra Sony vil koste, men det er på det rene at de blir dyrere enn vanlige LCD-TV-er. Hyundai, som allerede har en tidlig 3D-TV-modell på det japanske markedet, selger sin 46-tommer til rundt 30 000 kroner.

Sony er for tiden verdens nest største LCD-TV-produsent – etter Samsung.

Finn de beste prisene på flat-TV-er i vår prisguide.

(Kilder: Reuters, Financial Times)

annonse