Til hovedinnhold

Dette tror vi Apple lanserer i kveld

Følg med fra 19:00.

Det er øyeblikkelig høst, og som vanlig markerer Apple den nye årstiden med et par kliss nye telefoner. Det har gått spekulasjoner rundt den kommende iPhone 7-modellen i lange tider, og denne gangen er det ikke alle ryktene som har vakt like stor begeistring.

Årets lansering finner sted den 7. september i San Francisco, og Tek.no er til stede for å gi deg alle nyhetene, samt våre inntrykk av de nye telefonene.

Her er de viktigste forventningene i forkant av lanseringen:

  • Mini-jack-tilkoblingen kan forsvinne. Blir i så fall erstattet av Lightning-tilkoblede hodetelefoner, og eventuelt trådløse varianter med Bluetooth.
  • iPhone 7 Plus-modellen kan få et helt annerledes kameraoppsett enn dagens, med doble kameralinser, omtrent slik ZTE Axon eller Huawei P9 har.
  • iPhone 7 vil hente mesteparten av sin design fra dagens iPhone 6S.
  • Ny plassering av antennebåndene på telefonen.
  • Ingen iPhone Pro i denne omgang,

Akkurat hvor stor endringen blir fra dagens iPhone 6S er uklart. Foreløpig kan det se ut til at det som har vært av rykter har blitt snudd på opptil flere ganger, og mange av bildene vi har sett av ting som skal være eller likne på telefonen har vist seg vanskelige å stole på.

Men punktene i listen over er de ryktene som går igjen oftest, og som det har blitt laget flere iPhone 7-modeller av nå i forkant. Disse har ikke vært skikkelige telefoner, men eksempler på hvordan det ferdige produktet ventes å se ut.

Blir hjemknappen byttet ut med en fast plate?

Dingseentusiast og videoblogger Marques Brownlee viser frem en dings som er bygget for å se mest mulig ut som ryktene rundt iPhone 7. Dette er ikke en fungerende telefon, men en såkalt dummy.

En annen egenskap ved de nye iPhone 7-modellene som er litt usikker, er muligheten for at hjemknappen ikke lenger er en knapp. Som på Huaweis og HTCs telefoner ventes det at dette kanskje bare blir en stillestående sensor der berøringen avgjør hva som skal skje, uten at du behøver å trykke.

Noen rykter vil dessuten ha det til at vi for første gang får se en ekstra høyttaler og muligens stereolyd i neste iPhone. Men i designvariantene vi har sett så langt, ha dette dreid seg om en ekstra høyttalergrill i bunnen av telefonen. Det spørs om det vil kunne gi noe stereoeffekt å skrive hjem om, men kan hende betyr det kraftigere lyd.

På lydfronten er det også minijack-kontakten Apple kanskje har fjernet som har skapt mye støy. Apples egen brumlebasse og medgrunnlegger, Steve Wozniak er ikke særlig fornøyd med mulighetene for en pensjonering av minijacken. Det er strengt tatt ikke undertegnede heller.

Trådløse EarPods?

Slik vil iPhone 7 bli seende ut, ifølge tidligere lekkasjer. Nye rykter indikerer at telefonen skal droppe 16 GB-alternativet.

Ifølge ryktene skal dette være en vri Apple har gjort for å kunne gjøre telefonen enda tynnere. Det har blitt snakket mye om overganger fra den digitale Lightning-pluggen til hodetelefoner, og det har kanskje blitt snakket enda mer om en trådløs utgave av Apples egne øreplugger, EarPods.

Akkurat hva vi får se under lanseringen i San Francisco vet vi ikke, men det vil ikke være særlig overraskende dersom Apple faktisk går litt hardt til verks. De har tross alt MacBook på samvittigheten allerede, en PC som kun er utstyrt med én eneste USB type-C-kontakt. Lanseringen i fjor skjedde lenge før pluggen var særlig utbredt, og maskinen ble av mange omtalt som forut for sin tid, og ikke nødvendigvis på den gode måten.

Samtidig har Apple en tradisjon for å sette standarden på disse tingene. For eksempel var de blant de første til å kutte ut optisk lagring i form av DVD-ROM på sine maskiner, de har også bidratt til å gjøre den vanlige nettverkspluggen RJ45 til en truet dyreart, ettersom stadig færre maskiner kommer med kontakt for denne. De klarer seg heller med Wi-Fi.

Sløyfer de endelig 16 GB-modellen?

En rekke mer usikre rykter har også florert. Det har vært snakk om vesentlig større batteri i telefonene samtidig som Apple kanskje kutter ut 16 GB-modellen fra utvalget. Begge deler vil være gode valg, etter vår mening. Aller minste modell blir for knapp i disse dager. Spesielt når den ikke støtter noen form for oppgradering med minnekort.

Fingeravtrykksleseren i iPhone 7 kan være en stillestående plate i stedet for en knapp.

Ellers har det vært snakk om at telefonene kanskje vil bli vanntette, og at Plus-modellen kan få optisk zoom i den doble kameraløsningen vi har sett så mange ryktebilder av. Optisk zoom vil den i så fall bli omtrent alene om å ha blant smarttelefonene, og det virker kanskje ikke som en en veldig sannsynlig egenskap gitt at de fleste ryktene også omtaler en tynnere telefon, om enn fortsatt med utstikkende kameradel.

Det som faktisk ikke er så utenkelig er at iPhone 7 blir vanntett. Fjerning av tilkoblinger og endring av fingersensoren fra knapp til statisk plate kan gjøre det enklere å sørge for at telefonen tåler litt. Og kanskje viktigst av alt, Apple har allerede så smått begynt på veien mot vanntettete telefoner ved å verne innsiden av 6S-modellene fra elementene med strategisk plassert skumgummi på innsiden.

Telefonen blir naturligvis også den første iPhone-modellen som leveres med iOS 10 rett ut av esken. Hva den nye iOS-utgaven inneholder kan du se i denne artikkelen. En av de trivelige tingene med nye iOS er at du ikke lenger trenger å få aksjetips hvis du ikke vil ha dem »

(Kilder: Macrumors.com, Marques Brownlee@Youtube.com, macworld.com, cnet.com, ifixit.com)

Les også
Denne knappen forsvinner angivelig på iPhone 7
Les også
– iPhone 7 vil ligne veldig på iPhone 6s
Les også
– iPhone 7 får to kameraer og optisk zoom
Les også
Apple, Apple, Apple, Samsung...
Les også
Slik er Apples nye iPhone
Les også
Her finner du alt Apple lanserte onsdag kveld
annonse