Dette papiret kan du «printe» 20 ganger
Kjemikere har utviklet en papirtype som kan brukes om og om igjen.
Ifølge enkelte studier presenteres fremdeles om lag 90 prosent av all bedriftsinformasjon på papir i dag, som regel kun for å leses én gang og så kastes. Ressursmessig er dette et problem, for det bidrar til både økt forurensning og til at unødvendig mye skog hugges.
Nå har forskere ved Universitet i California, Riverside kommet med en mulig løsning.
Gjenbrukspapir
Papir kan selvsagt resirkuleres. Men hva om papiret rett og slett kunne brukes om og om igjen uten å gå via resirkulering?
«Papiret» kjemikerne hos California-universitetet nå viser frem, kan tilsynelatende nettopp det. Konseptet består av en tynn film med kjemikalier, såkalt redox-farger, som legges på plast eller glass.
Kjemikaliene skifter fra farge til gjennomsiktig når de utsettes for ultrafiolett lys, så ved å belyse og skjerme deler av filmen kan man få frem «trykket».
Trykket kan «slettes» ved å reoksidere filmen, enten ved å la papiret bli utsatt for luft i noen dager eller ved å få fortgang i prosessen ved å varme opp filmen til 115 grader. Trykket skal være fullt lesbart i mer enn tre dager, mer enn nok til avisbruk og lignende.
Denne delen er skrevet ut i rommet
NASA 3D-skriver ut egne reservedeler »
Flere farger
«Papiret» kan lages i tre ulike farger, henholdsvis blått, rødt og grønt, basert på tre ulike kjemikalier. I tillegg trengs en katalysator, i dette tilfellet nanokrystaller av titania, og et fortykningsmiddel.
Foreløpig kan papiret brukes rundt 20 ganger, men målet til forskerne er å få det opp i rundt 100. De undersøker også mulighetene for flerfargetrykk. Ikke minst er målet nå å få til en variant av gjenbrukspapiret på faktisk papir.
Forskningsprosjektet finansieres av en stipend gitt av Energidepartementet i USA. Hele forskningsrapporten kan leses her.
Hva er veien videre for 3D-skrivere?
Denne 3D-skriveren fra HP tar teknologien et skritt videre »
(Kilder: UCRtoday.ucr.edu, UPI)