Apple og Google slutter patentfred

Omsider slutt på kranglingen?

Da Google anskaffet seg Motorola Mobility i 2011 fikk de en rekke patentrettssaker med på kjøpet. Nå har de imidlertid kommet til enighet med Apple om å sette punktum for alle søksmålene.

Google og Apple har nå informert en føderal domstol i Washington om at sakene deres mot hverandre skulle avsluttes, i følge Reuters. Imidlertid gjelder ikke avtalen Apples søksmål mot Samsung.

I en felles uttalelse på fredag i forrige uke kom det frem at forliket ikke omfatter gjensidig bruk av hverandres patenter, men partene vil samarbeide på enkelte områder.

Kostet 7 milliarder dollar

Google betalte 12,5 milliarder dollar for Motorola i 2011. Riktignok hadde selskapet 3 milliarder på bok, og Google fikk solgt deler av Motorola for 2,4 milliarder. Likevel blir det en nettoinvestering på 7 milliarder dollar for et selskap som nå selges for 3 milliarder til raskt voksende Lenovo.

Årsaken til dette er patenter, i følge Yahoo Finance. Motorola satt nemlig inne med 17 000 av dem. Google beholder mesteparten etter salget.

Den mest omtalte tvisten mellom Apple og Motorola startet i 2010. Motorola beskyldte Apple for å bryte flere patenter, inkludert teknologien bak mobilers bruk av 3G nettverk. Apple beskyldte til gjengjeld Motorola for å bryte patenter for flere smartmobilfunksjoner.

Imidlertid ble sakene avvist av dommer Richard Posner kort tid før rettssaken i 2012 grunnet manglende bevis fra begge parter.

Apple taper krigen

Apple har kjempet forgjeves i årevis mot Google for å bremse den raske veksten av et gratis, rivaliserende operativsystem. I fjor vinter kom Android for første gang installert på over 80% av solgte mobile enheter. Samtidig er den en gang så viktige aktøren Motorola ikke lenger blant de største smartmobil-produsentene.

Apples største seier mot Android kom da Samsung måtte betale over en milliard dollar i erstatning. Men til tross for at Apple har vunnet et stort slag, er de fortsatt ikke i nærheten av å vinne krigen mot Android.

Les også: Stopper veksten for Android?

(Kilder: reuters.com, finance.yahoo.com)

Les også
Nå blir erkekonkurrentene Apple og Samsung enda mer avhengige av hverandre
Les også
EU undersøker om Google misbruker Android
Les også
Bose saksøker Beats
Les også
Pengene renner inn hos Google
Les også
Nå kan det bli vanskeligere å ta patent på programvare
Les også
Intel fikk rekordbot på 8,6 milliarder kroner – tapte anke
Les også
Lanseringsdatoen for iPhone 6 kan være avslørt
Les også
Slik skal Google bruke Motorola-pengene
Les også
Pengene renner ut av Motorola
Les også
Motorola solgt til Lenovo
Les også
Samsung og Google slutter fred
Les også
Apple- og Samsung-sjefer møtes til megling
annonse