Til hovedinnhold

Lader om natta – tross advarsler

Tre av ti nordmenn lader mobiltelefonen hver eneste natt.

Shutterstock.com/Balloon111

Nattladning er mer utbredt jo yngre vi er. Mens det blant dem over 65 er beskjedne elleve prosent som lader om natten, er andelen for dem mellom 18 og 29 år hele 47 prosent.

Totalt er det 28 prosent av oss som lader mobilen hver eneste natt, viser en undersøkelse InFact har gjennomført for Fjordkraft.

– Vi vil på det sterkeste fraråde mobilladning om natten, sier kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland hos Fjordkraft.

Mange husbranner

Batteriladere har de siste årene vært opphavet til en rekke boligbranner, understreker hun.

– Verken mobiltelefoner, nettbrett eller for den saks skyld tannbørster eller barbermaskiner bør lades når man sover eller ikke er til stede i boligen, sier Tjomsland.

– Hver andre husbrann starter i det elektriske, og en brennende mobiltelefon avgir i tillegg svært farlige gasser. Det er derfor all mulig grunn til å endre ladevanene om du er en av dem som lader om natten,

Les også: Slik kommer du i gang med Android

Batteriet kan bli ødelagt

Hun tror også tallet på natteladere kan være høyere enn det som fremkommer av undersøkelsen:

– 54 prosent har svart at de bare lader mobilen når den trenger ladning, og det er vel grunn til å tro at en del av disse også lader om natten. Undersøkelsen viser at det er langt vanligere å lade om natten enn om dagen, blant dem som lader hvert døgn.

I tillegg til brannfaren, påpeker Tjomsland en annen god grunn til også å la være å lade mobilen om natten:

– Oppladbare batterier er ikke ment å ligge til ladning lenger enn nødvendig, og vil over tid bli ødelagt av slik behandling. (ANB)

Les også: Her er ukens utvalgte apper

annonse