Til hovedinnhold

Var selv skyldig i det store sammenbruddet

Hackere påtok seg ansvaret, men Facebook sier det var selskapets egen skyld.

antb/Shutterstock.com

Det var Facebook selv som var skyldig i nedetiden tirsdag morgen, ikke hackergruppen som prøvde å ta på seg ansvaret, hevder Facebook selv i en melding.

Mange brukere verden opplevde tirsdag å ikke få tilgang til Facebook og den Facebook-eide bildedelingstjenesten Instagram på tirsdag. Begge tjenestene skal ha vært nede i en times tid og ha rammet store deler av verden, som blant andre nyhetsbyrået Reuters og nettstedet TechCrunch melder.

Brukere i både USA, Asia og Europa skal ha rapportert at de ikke var i stand til å få noe respons fra nettsidene eller mobilapplikasjonene til Facebook og Instagram. Heller ikke den populære sjekkeapplikasjonen Tinder, som benytter seg av Facebook-profiler, fungerte.

Skal ikke ha vært hackere

Den nå kjente hackergruppen Lizard Squad tok i en Twitter-melding på seg ansvaret for den manglende tilgangen etter det som først så ut som et DDoS-angrep. Lizard Squad har oppnådd en viss berømmelse etter å angivelig ha stått bak angrep på både PlayStation Network, Xbox Live og Tor-tjenesten den siste tiden.

Facebook selv har imidlertid tilbakevist at nedetiden hadde noe som helst å gjøre med angrep fra andre aktører. Derimot skal hendelsen ha vært forårsaket av en teknisk feil hos Facebook.

– Dette var ikke resultatet av et tredjepartsangrep, men skjedde i stedet etter at vi introduserte en endring som påvirket våre konfigurasjonssystemer. Vi fikset problemet raskt, og begge tjenestene fungerer nå 100 prosent for alle, skrev Facebook i en uttalelse.

– DDoS-angrep mot Facebook er nesten umulig

En sikkerhetsekspert som Reuters var i kontakt med sådde også tvil om at det var hackere som angrep Facebook via et DDoS-angrep. Eksperten sa at det å gjennomføre et slikt angrep mot en så svær Internett-aktør som Facebook ville vært særdeles vanskelig og på grensen til umulig.

Eksperten sa også at et selskap med den kapasiteten og kompleksiteten som skal til for å levere tjenester til så mange mennesker er dømt til å opplevde tekniske problemer fra tid til annen. Ifølge selskapet selv hadde Facebook 1,35 milliarder månedlige brukere og 1,12 milliarder månedlige mobile brukere per 30. september i fjor.

Nå har det kommet en ny Facebook-versjon for svake mobiler: Facebook Lite tar bare 252 kilobyte »

annonse