Nyhet

Var selv skyldig i det store sammenbruddet

Hackere påtok seg ansvaret, men Facebook sier det var selskapets egen skyld.

Det var Facebook selv som var skyldig i nedetiden tirsdag morgen, ikke hackergruppen som prøvde å ta på seg ansvaret, hevder Facebook selv i en melding.

Mange brukere verden opplevde tirsdag å ikke få tilgang til Facebook og den Facebook-eide bildedelingstjenesten Instagram på tirsdag. Begge tjenestene skal ha vært nede i en times tid og ha rammet store deler av verden, som blant andre nyhetsbyrået Reuters og nettstedet TechCrunch melder.

Brukere i både USA, Asia og Europa skal ha rapportert at de ikke var i stand til å få noe respons fra nettsidene eller mobilapplikasjonene til Facebook og Instagram. Heller ikke den populære sjekkeapplikasjonen Tinder, som benytter seg av Facebook-profiler, fungerte.

Skal ikke ha vært hackere

Den nå kjente hackergruppen Lizard Squad tok i en Twitter-melding på seg ansvaret for den manglende tilgangen etter det som først så ut som et DDoS-angrep. Lizard Squad har oppnådd en viss berømmelse etter å angivelig ha stått bak angrep på både PlayStation Network, Xbox Live og Tor-tjenesten den siste tiden.

Facebook selv har imidlertid tilbakevist at nedetiden hadde noe som helst å gjøre med angrep fra andre aktører. Derimot skal hendelsen ha vært forårsaket av en teknisk feil hos Facebook.

– Dette var ikke resultatet av et tredjepartsangrep, men skjedde i stedet etter at vi introduserte en endring som påvirket våre konfigurasjonssystemer. Vi fikset problemet raskt, og begge tjenestene fungerer nå 100 prosent for alle, skrev Facebook i en uttalelse.

– DDoS-angrep mot Facebook er nesten umulig

En sikkerhetsekspert som Reuters var i kontakt med sådde også tvil om at det var hackere som angrep Facebook via et DDoS-angrep. Eksperten sa at det å gjennomføre et slikt angrep mot en så svær Internett-aktør som Facebook ville vært særdeles vanskelig og på grensen til umulig.

Eksperten sa også at et selskap med den kapasiteten og kompleksiteten som skal til for å levere tjenester til så mange mennesker er dømt til å opplevde tekniske problemer fra tid til annen. Ifølge selskapet selv hadde Facebook 1,35 milliarder månedlige brukere og 1,12 milliarder månedlige mobile brukere per 30. september i fjor.

Nå har det kommet en ny Facebook-versjon for svake mobiler: Facebook Lite tar bare 252 kilobyte »

Les også
Unge rømmer fra Facebook for å slippe unna foreldrene
Les også
Falske porno-lenker brukes til å spre ondsinnet programvare på Facebook
Les også
Så mye tjente Facebook på deg
Les også
Nå kommer en «lettere» utgave av Facebook for svake mobiltelefoner
Les også
Nå blir det greit å sitte på Facebook i arbeidstiden
annonse