Til hovedinnhold

Se alle nyhetene fra Apples storlansering

Vi fulgte sendingen live.

1000 Words / Shutterstock.com

I kveld klokken 19:00 startet Apples store utviklerkonferanse Worldwide Developer Conferece, og tradisjon tro åpnet selskapets toppsjefer det hele ved å holde en storstilt lansering av nye produkter og tjenester.

Apple-sjefen for nettprogramvare og tjenester, Eddy Cue, har uttalt at selskapet i løpet av året 2014 får den sterkeste porteføljen han har sett i løpet av sine 25 år i Apple, og alt Apple skal gjøre i år startet nettopp i kveld.

Både iPhone, iPad og Mac har blitt ny »

OS X får splitter ny design »

Se hvordan Mac-en din blir med nye OS X »

Liveblogg

20.58: Det var det! Tim Cook går av scenen, og presentasjonen er over. Gå til forsiden av Hardware.no, der kommer det fulle nyhetssaker på lanseringene utover kvelden.

20.57: Bare et par Apple-ansatte har vært på scenen i dag, men nå får Cook samtlige Apple-ansatte i salen til å reise seg. Det er 6000 mennesker i salen – og en god andelen av dem er tydeligvis fra Apple.

20.56: Tim Cook er tilbake på scenen, og oppsummerer dagens lanseringer.

20.55: Endelig lansering til høsten.

20.55: iOS 8 blir tilgjengelig som beta i dag.

20.55: iOS 8 er uten tvil en solid oppgradering for utviklerne – den kommer med et fjell av utviklerverktøy.

20.50: Demonstrasjonstid igjen. Programmeringspråket vises frem, og hvordan du skriver det. I Xcode vises resultatet direkte til høyre i programmet.

20.47: Antallet nye funksjoner er så mange at Federighi krøller tunga når han ramser dem opp, mens utviklerne i salen jubler høylytt. Den største jublen vi har hørt hittil i dag. Dette er menneskene som lager alle appene dine, så de har nok en grunn. Mengden kodelinjer i det nye språket skal forøvrig være betydelig mindre.

20.46: Lanserer nytt programmeringsspråk. Dropper Objective C, og lanserer "Swift". Skal være 3,9 ganger raskere Pyhton.

20.45: Xcode er neste - det mest populære utviklerverktøyet til Apple. Det har tidligere vært Objective C-basert.

20.44: Metal er for de tyngre spillene, Sprite Kit - som ble anonsert i fjor - blir oppdatert for de lettere spillene. Får et nytt verktøy, Scene kit, som har en rekke rammeverk for spillutviklere.

20.41: Det er en demonstrasjon, for all del, men grafikken er virkelig god.

20.40: Grunnleggeren av Epic Games, Tim Sweeney, kommer på scenen, for å vise potensialet.

20.38: Nå gjelder det 3D-grafikk (les: spill). Apple dropper OpenGL og introduserer sitt eget verktøy, kalt Metal. Skal gi spillutviklerne mye mer rom for å lage god grafikk i spill, uten at prosessoren må gjøres langt mer kraftig. En rekke spillselskaper er allerede partnere.

20.37: Her renner det inn med nye utviklerverktøy. Cloudkit er nestemann.

20.37: Dette gikk det rykter om før lanseringen – Apple legger til rette for å lage én felles plattform for styring av alle smarte enheter i huset ditt. Låser, garasjeporter, lyspærer, termostater og mye mer.

20.36: Nok en nyhet - Homekit. Styring av smarthus.

20.35: Nytt utviklerverktøy for kamera-appen gir utviklerne full kontroll over hvitbalanse, eksponering etc.

20.35: Nå kan tredjepartsapper ta i bruk fingeravtrykkleseren som en identifikator. Selve fingeravtrykket ditt er kun lagret og lukket ned i Apples egne brikke – men den kan brukes som verifisering.

20.34: Neste - Touch ID, fingeravtrykk-sensoren som iPhone 5s har.

20.33: Ny nyhet etter samme lest: Du kan installere en egen tastatur-app, som du kan sette til å gjelde på tvers av hele iOS. Alt dette kjører i egne sandkasser, og de gjør kun det du tillater dem å gjøre.

20.32: Den samme integrasjonen går mot widgets. Federighi viser blant annet at han kan by på en vare på eBay, via varslingssenteret til en iPad.

20.31: Demonstrasjon, og det er nettopp fotofiltre i Foto-appen til Apple som vises. Dette er en helt ny kake som utviklerne kan prøve å få en bit av. Apple har ikke tidligere latt én app jobbe opp mot en annen på denne måten.

20.30: ... For eksempel at en egen app kan stå for fotofiltre til Apples egen kameraapp.

20.29: Nytt sandkasse-verktøy lar utviklere lage apper som kan gjøre tjenester opp mot andre apper.

20.28: Federighi er tilbake på scenen for å snakke om utviklerverktøyet.

20.27: Apple lanserer en ny SDK - et utviklerverktøy. Cook kaller det den største lanseringen siden App Store.

20.26: App Store får en betafunksjon, som lar utviklere slippe beta-produkter for å få brukerne til å teste dem før lansering.

20.26: Utviklerne kan nå bundle sammen flere apper, og gir dem muligheten til å legge inn små reklamesnutter på app-siden i App Store.

20.25: App Store får nye funksjoner. Blant annet en utforsknings-knapp, og søk som "trender" akkurat nå.

20.24: 300 000 000 besøkende i App Store hver uke. 75 milliarder apper er lastet ned.

20.23: Sjefen selv er tilbake på scenen. Tim Cook - nå skal det handle om hva iOS8 kan gjøre for utviklere. Apper som ikke har kunne blitt laget før, skal snart kunne lages, sier han.

20.22: Liten ny funksjon i Siri. Er telefonen koblet til laderen i bilen, trenger du ikke å trykke på hjem-knappen for å starte en kommando.

20.20: Det var en rask demonstrasjon, men programvaren så hendig ut for enkel bilderedigering. Prinsippet ligner på Adobes Lightroom. Virker som at Apple prøver å gå rett i næringa på både den ene og den andre aktøren i dag.

20.19: Mac-en får også en ny bilderedigeringsfunksjon, bekrefter Federighi. Kommer neste år.

20:17: Demonstrasjon av redigeringsfunksjonene. Du får blant annet en "Levels"-funksjon, som du kanskje kjenner fra Photoshop. Du kan velge mellom små forhåndsvisninger for lysere og mørkere bilde, alternativt kan du gå inn og justere de individuelle små verdiene.

20.15: Bilder-appen får også en ny redigeringsfunksjon. Lar deg redigere lys og farge med nye verktøy, og en annen kjekk funksjon som retter opp skeive bilder.

20.14: Bilder er neste punkt. Fotobiblioteket fra telefonen din synkroniseres nå opp mot iCloud og ut til alle enhetene dine. De har hatt en lignende funksjon tidligere.

20.13: Alt du har av apper, bøker, spill etc. kan deles fritt mellom opptil seks telefoner - kostnadsfritt. Så lenge dere bruker samme kredittkort.

20.12: Familie-deling: Du kan sette opp en familie-gruppe på telefon din, for å dele bilder, kalender, media etc.

20.11: Dette er apper som skal fungere som portaler for helseinformasjonen din. Virker som at fastlegen din faktisk kan fore appen med informasjon fra f.eks blodtrykksmålinger, også kan appen senere kontakte sykehuset om det er fare på ferde.

20.10: Helse - ett av de store temaene på ryktebørsen i forkant av lanseringen - bekreftes. Apple slipper to apper, Healthkit og Health.

20.08: iOS 8 skal være mer tilpasset for bedrifter.

20.07: iOS er visst populært blant de store bedriftene. Federighi mener det er takket være alle funksjonene og teknologiene som ligger i programvaren. Dette området er også Microsoft virkelig på hugget etter å kapre med sine Surface-produkter.

20.06: Federighi er tilbake på scenen, og påpeker at nye iCloud Drive også større iOS8.

20.05: Lydmeldinger kan spilles av bare ved å løfte telefonen til øret. Samme prosedyre lar deg spille inn en lydmelding.

20.04: Lyd- og videomeldingene selvdestrueres som standard, om du ikke ber telefonen lagre dem. Dette lukter Snapchat-konkurrent!

20.04: Du kan spille inn et lydopptak ved å holde fingeren på skjermen, og sende lydopptaket avgårde. Rett og slett en lydmelding.

20.03: Messenger har endelig fått en "ikke forstyrr"-knapp i gruppesamtaler, som lar deg stenge ute alle varsler. Den er nyttig, og det er på tide at den er på plass. Du kan også velge å forlate gruppesamtalen.

20.02: Demonstrasjon av nye Messenger, i en gruppediskusjon. Her kan du nå få opp mye mer informasjon om deltakerne - som lokasjonen til dem om de vil dele det.

20.01: Tap to Talk: Hold fingeren på skjermen, snakk, og send det du sa til mottakeren.

20.00: iPad får samme tale- og SMS-funksjon som Yosemite. Lar deg svare på meldinger fra folk som ikke har iMessage.

19.59: Quick Type lærer seg din skrivestil. Kommer ikke på norsk i førsteomgang.

19.58: Neste punkt, tastaturet. Quick Type introduseres. Dette minner om visse Android-versjoner: Foreslår den neste delen av en setning. Får du en melding fra kona der det står "Vil du gå på kino eller spise middag", kommer "Middag" og "kino" opp som ferdigskrevne svar.

19.57: Spotlight iOS. iOS får en lignende søkefunksjon alá OS X Yosemite. Søker blant annet opp apper du ikke har fra før.

19.56: Mens du skriver en mail, kan du dra ned utkastet til bunn av skjermen og rote videre rundt i inboxen for å kikke på andre mailer - uten å lukke selve mailutkastet. Den har vi savnet - enkelt, men greit.

19.55: Nå kan du sveipe på en mail i inboxen for å merkere en mail som lest, ulest, flagget, slette eller lignende.

19.54: Over på iPad, og mail.

19.54: Fungerer også for tredjeparter. Du kan f.eks like et Facebook-innlegg rett fra varslings-baren på toppen av skjermen.

19.53: Møteinnkallelser kan aksepteres rett fra låsskjermen.

19.53: E-post-klienten pusses opp. Når du skriver en mail i iOS 8, kan du sveipe ned selve mailen du skriver - for å kikke på noen av de andre mailene i inboxen din.

19.52: Varsler øverst på skjermen kan nå svares på med en gang, i varslingsfeltet. Som å svare på SMS-er uten å forlate programmet du er i, eller kalender-varsler.

19:51: Federighi er tilbake på scenen for å vise frem iOS 8

19.51: Her kommer utviklerne inn. Presentasjonen er todelt herfra, først brukergrensesnittet - og så noe "stort" for utviklere.

19:50: – Vi sitter ikke stille. I dag lanserer vi iOS 8. Det er en gigantisk lansering, sier Cook.

19.49: Cook sammenligner iOS og Android med nøye utvalg statistikker og sitater på et vis bare Apple kan..

19.47: Kundetilfredsheten med iOS 7 skal vistnok være 97 %. Det er et rimelig høyt tall. 89 % av aktive telefoner kjører iOS 7 nå.

19.47: Nytt stikk til konkurrentene. Cook sier at halvparten av kundene i Kina siste år byttet fra Android til iPhone.

19:46: Tim Cook er tilbake på scenen, og lister opp salgstallene. 500 millioner solgte iPhoner. 130 millioner nye Apple-kunder siste år.

19.45: Neste: iOS!

19:45: Apple starter for første gang en beta-periode for folk som ikke er utviklere. Startes til sommeren.

19.45: Tilgjengelig for alle til høsten – og det blir gratis.

19.44. OS X Yosemite er tilgjengelig for utviklere fra og med i dag.

19.43: Demonstrasjonen er faktisk veldig spennende, dette kan være smidig og nyttig.

19.42: Tid for den ekte demonstrasjonen. Så klart ringer Federighi til Dr. Dre, som nettopp ble Apple-ansatt da Apple kjøpte Beats.

19.42: Moren til Federighi ringte nettopp, på iMac-en, og han la på. Planlagt? Vi sier ja.

19.41: Federighi viser frem hvordan du enkelt kan fortsette på f.eks en e-post du nettopp skrev på iPaden, på Mac-en. Det hele ser smidig ut.

19.40: Tid for demontrasjon av Handoff.

19.39. Det samme gjelder telefonsamtaler. Telefonen fungerer som et hotspot, og lar deg plukke opp alle telefonsamtaler via Mac-en. Eller starte en.

19.38: Nå er det tid for SMS-er, i OS X. Nå kan du sende SMS-er til folk som ikke har en Apple-telefon med iMessage.

19.37: Ny funksjon, denne ser spennende ut – Handoff. Du kan fortsette arbeid du gjør på telefonen, på Mac-en. Fra demonstrasjonen virker det hele rimelig smidig.

19.36: AirDrop skal nå funke mellom iOS og OS X

19.36: Federighi er tilbake på scenen, og snakker om at det skal være enkelt å gå fra én enhet til en annen.

19.34: Ser ut som at dette er relativt nyttig og kraftig. Det er ikke Photshop, men lar deg legge på symboler, tekst, forstørre, piler og lignende – veldig enkelt.

19.33: Ny funksjon, Markup. Redigering av bilder direkte i nettleseren.

19.32: Tid for en demonstrasjon.

19.30: Apple hevder du skal få 2 timer lengre batteritid på en MacBook Air om du strømmer Netflix i Safari. Skal også være 9,7 ganger raskere enn Firefox når du har mange faner oppe. Dette skal vi teste!

19:29: Forsiden til Safari blir ny. Forhåndsvisningen av nettsider stables oppå hverandre.

19.29: Topplinjen i programmet reduseres til én linje, med i hovedsak kun adressefeltet. I denne kan du også søke på nettet som før, men også lokalt på maskinen eller blant favorittene.

19.28: Neste - Safari.

19.26: Lanserer funksjonen Mail Drop i e-post-klienten. Lar deg sende mye større filer enn hva e-posten din normalt klarer - opptill 5 GB. Sendes via Apple. Har ikke mottakeren en Apple-enhet får du en nedlastnings-lenke.

19.26: Windows støttes også!

19.26: iCloud Drive: Lar deg synke alle typer filer mellom enhetene dine - ikke bare spesifikke filer som før.

19.25: Neste: iCloud Drive.

19.25: Demonstrasjonen er over.

19.23: Søker du på et programnavn, som Keynote eller Numbers, får du opp både programmet og de sist brukte filene.

19.23: Spotlight er koblet opp mot nye kontaktkort. Her finner du profilen til en kontakt, med telefonnummer, kalenderoversikt, mailer og annet som er relatert mellom deg og kontakten.

19.22: Det er stilrent og enkelt som i iOS, men det er fortsatt en tydelig følelse av at dette er et datamaskin-operativsystem, ikke for en mobil.

19.20: Federighi demonstrerer nå brukergrensesnittet. Dette ser egentlig rimelig lekkert ut, etter vår mening.

19:19: Spotlight, søkefunksjonen, er endelig oppdatert. Den legger seg midt på skjermen, og lar deg egentlig søke på alt. Maskinen, Internett, feeder, kart, etc.

19.18: Varslingssenteret er også tydelig pusset opp

19.17: Designen skal også ha en "dark mode" for bruk om natten.

19.17: Det samme går for docken - bakgrunnen minner veldig om iOS, det samme for ikonene - som også er pusset opp.

19.17: Vinduene er litt transparente, og tilpasser "temperaturen" sin til bakgrunnen.

19:15: En liten film spilles av, og viser det nye operativsystemet. Dette ligner på iOS, samtidig som det er fortsatt holder OS X-ånden

19.15: Han sier utelukkende OS 10 - ikke OS X 10. X-en er tydeligvis borte.

19.14: Navnet er OS 10 - Yosemite

19:13: – Det er et nytt år, og tid for et nytt navn, sier han. Han fleiper videre med Apple navngivning av operativsystemet.

19.12: Craig Federighi er på scenen - Apples programvaresjef.

19.12: Cook gir et lite stikk til Microsoft, og viser til at Windows 8 holder 14 %.

19:11: Cook oppsummerer forrige versjon av OS X, Mavericks. 40 millioner har installert operativsystemet hittil. Det er 51 % av alle maskinene som er aktive.

19.10: Det starter med OS X

19.10: – Dere skal også få se en enorm lansering for utviklere, sier Cook. Hva det er sies ikke ennå, men den rettes mot utviklere.

19.09: – Vi skal snakke om to plattformer. OS X og iOS. Dere skal få se noen store funksjoner, sier Cook.

19.08: Yngstemann er vist bare 13 år, sier Cook.

19.07: Dette er den 25 utviklerkonferansen til Apple. I år er det deltakere fra 69 land.

Tim Cook i Apple.

19:06: Toppsjefen Tim Cook går på scenen: – God morgen, og velkommen.

19.02: Brukere av appene får fokus – alt fra mannen på gata med Evernote til marinbiologer som forsker på livet i havet.

19.00: Apple er i gang! En reklamefilm som hedrer utviklerne – som konferansen er for – spilles av.

18.57: På scenekanten kan du skimte to iMac-er. Disse kjører vistnok en helt ny versjon av OS X, med en ny menystripe. Det blir ennå tydeligere at en ny versjon av OS X kommer.

18.55: Nå er det bare fem minutter til lanseringen starter. Vi sitter klare.

Mer om
annonse