Til hovedinnhold

Disse bærbare har best batteritid

Målingene våre viser store forskjeller, fra noen skarve timer til hele arbeidsdager.

Shutterstock/ Magdalena Kucova

Bedre batteritid for bærbare PC-er er noe forbrukere har ropt etter i lang tid, og etter at Intel slapp sin Haswell-prosessor i 2013 har det meste handlet om hvor lenge du kan bruke den bærbare maskinen din som nettopp det, uten å være avhengig av en veggkontakt for å få noe nytte ut av den.

At batteritiden har forbedret seg kraftig for bærbare datamaskiner de siste to årene er det ingen tvil om. Men har den virkelig blitt så god som produsentene selv hevder?

Vi i Tek har gjennom siste halvdel av 2013 og hele 2014 testet en lang rekke bærbare med energieffektive Haswell-prosessorer, og selv noen få med de nye og enda mer strømgjerringe Broadwell-prosessorene om bord.

Store forskjeller

Vi har nå samlet sammen alle disse målingene vi har gjort, for å vise deg hvilken maskin som gir deg best batteritid. Grafen for ultrabærbare PC-er kan du se her i denne artikkelen. Er du interressert i å vite mer om hvor godt spillbærbare maskiner presterer vil du finne mer informasjon om det i dagens Ekstra-sak.

Her er listen over de ultraportable datamaskinene vi har testet og hvilke som gir deg aller lengst batteribrukstid:

Det er klart at vi de siste årene har fått flere bærbare på markedet med godt nok batteri til å holde gjennom en hel arbeidsdag og vel så det.

MacBook Air 13 har best batteritid av alle bærbare maskiner. Apples øverige maskiner holder også hva de lover. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Som vi ser troner Apples MacBook Air 13 ganske så ensomt på toppen av vår liste. Hele 9 timer og 30 minutter holder denne maskinen det gående på en fullading – og dette er altså under videoavspilling! Resten av Apples maskiner i MacBook-familien ligger også helt i toppsjiktet, kun «forstyrret» av Asus' rimelig Transformer Book T100 og Dells stilige XPS 13.

Fra resultatlisten kan vi se at Apple virker å være et sikkert valg om batteritid betyr mye for deg. Til sammenligning bør du nok tenke deg om to ganger før du går for en Lenovo- eller Asus-maskin, da flere av deres modeller viser dårligere batteritid enn snittet. Bærbare maskiner har selvsagt også andre egenskaper som kan gjøre dem aktuelle. Men om det utelukkende er god batteritid som er viktig for deg, viser grafen ganske tydelig hva du bør gå for

Med målingene unnagjort hadde vi tallgrunnlaget som skulle til for å lage en ny graf, nemlig den som viste hvilke PC-produsenter som er mest skrytepave eller mest konservativ når de oppgir brukstiden for sine datamaskiner. Våre Tek Ekstra-medlemmer kan se den tydelige grafen i dagens Ekstra-sak.

Hvilken PC-produsent skryter på seg mest batteritid?
Se våre svært entydige funn på Tek Ekstra »

Måten vi i Tek har gjennomført våre batterimålinger på er ved å gjenta avspillingen av et 720p-filmklipp som belaster prosessoren med fem til tyve prosent mens lysstyrken på skjermer er satt til 150 nits og Windows' «Balansert»-strømplan er valgt. Om du for det aller meste bruker maskinen din til å surfe lett på Internett, eller til dokumentbehandling, kan du derfor fint plusse på alt fra 20 til 40 prosent batteritid før skjermen går i svart. Selvsagt kan også batterilevetiden forbedres ved å senke lysstyrken enda mer enn vi har gjort i våre tester eller redusere prosessorytelsen og lignende – men dette går nok raskt mer utover bruksopplevelsen din enn batterigevinsten du oppnår er verdt.

Er du fornøyd med batteritiden på din bærbare? Fortell gjerne i kommentarfeltet.

Ikke Ekstra-medlem?
Det er helt gratis å sjekke varene!

annonse