Til hovedinnhold

Nå kan OLED-teknologiens største svakhet være løst

«PCOLED» kan kan gi hele 27 ganger lengre levetid enn vanlig OLED.

LG/YouTube

OLED-teknologien har en rekke viktige fordeler, som blant annet høyere energieffektivitet, mer naturlig og presis fargegjengivelse og ikke minst bedre kontrast og sortnivå enn vanlig LCD-teknologi. Én stor svakhet har OLED likevel, nemlig begrenset levetid. Dette kan nå se ut til å være løst.

Som nettstedet Display Daily melder har forskere nemlig kommet opp med en ny løsning kalt «PCOLED», eller «Plasmon-Coupled Organic Light Emitting Diode», som potensielt kan mangedoble levetiden til OLED-panelene. Fremskrittet ble gjort ved Industrial Technology Research Institute (ITRI) i Taiwan.

Byttet ut blått med grønt materiale

Det er altså fremdeles OLED-teknologien det er snakk om, men med en liten og svært betydningsfull justering. Det forskerne gjorde var simpelthen å bytte ut det blå, såkalte «fluoriserende» laget i OLED-strukturen med et grønt, «fosforiserene» lag i stedet.

Illustrasjonsbilde av den nye teknikken, som i korte trekk innbærer å bytte ut det blå materialet med et grønt. Foto: ITRI

I den konvensjonelle OLED-strukturen dannes hvitt lys ved å legge røde og grønne, fosforiserende lag oppå et blått fluoriserende lag. Denne løsningen har den svakheten at det blå laget har en langt kortere levetid enn de øvrige lagene, noe som igjen begrenser levetiden til hele panelet som sådan.

Forskerne peker på at det grønne, fosforiserende materialet også sender ut blått lys i tillegg til det grønne, men med veldig lav styrke. Ved å foreta endringer av egenskapene til det grønne materialet, klarte forskerne å få dette til å sende ut primært blått lys i stedet.

27 ganger lengre levetid

Dette grønne materialet har mye lengre levetid enn det blå materialet som vanligvis brukes i OLED-panelene, nærmere bestemt 27 ganger lengre levetid, noe som igjen altså vil øke varigheten betraktelig til panelet som sådan.

Om dette er en gangbar løsning ser det dermed ut til at det største ankepunktet mot OLED-teknologien kan være en saga blott. ITRI skal allerede ha startet arbeidet med å kommersialisere løsningen, men det er ennå uvisst når vi eventuelt får se den på markedet. For flere tekniske detaljer kan du sjekke ut artikkelen hos Display Daily.

Nå ser det ut til at iPhone skal skifte til OLED-skjermer: Det tyder nye rykter på »

(Via Android Authority)

annonse