Med disse holder mobilbatteriet koken enda lenger

Nødbatterier, solcellepaneler og smarte ladere til bil? Her er oversikten.

Det å reise på ferie innebærer for mange å være på konstant leting etter en stikkontakt å plugge mobiltelefonen i. For selv om mobilbatteriene kanskje har blitt bedre, så har de også blitt mer avanserte og mer strømkrevende. Resultatet er at du må lade telefonen ofte, og når du er på ferie er det ikke alltid du har mulighet til å lade når du vil.

Heldigvis finnes det massevis av smarte produkter på markedet som kan hjelpe deg når det er batterikrise. Et søk på nødlader eller powerbankPrisguide.no viser litt av det store utvalget som finnes.

Powerocks har nødladere i mange varianter. Den blå er på 6000 mAh og holder til 2-3 ladinger, mens den foran holder til én lading – og har innebygget lommelykt!Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Nødladere

En enkel og grei løsning på strømproblemet når du er på tur, er å kjøpe en såkalt nødlader. Dette er i bunn og grunn ingenting annet enn et stort batteri og tilkobling til mobilen. Du passer på å lade opp nødbatteriet før du reiser, og så kan du ha det liggende i lommen, vesken eller i bilen når du er på farten.

Det fins flere varianter av disse bærbare laderne, fra rundt 150 kroner og opp til 800-900 kroner. Noen med enorme batterier som tåler mellom to og fem oppladinger av en telefon, mens mange kun holder til én opplading. Dette har selvsagt sitt å si for størrelsen, og det er de mest kompakte som kun holder til én lading.

En lader som for eksempel PNY PowerPack Fancy 2600 har et batteri på 2600 mAh, og holder til såvidt mer enn én lading av et typisk mobilbatteri. Eller du kan gå for et digert 12000 mAh-batteri, som Powerocks Magic Cube. Da har du minst 3-4 oppladinger av telefonen, om ikke mer. Vi synes imidlertid en mellomting er mer «lommevennlig», for eksempel PNY PowerPack 5200 mAh eller Powerocks Magic Cube 6000 mAh.

PNY PowerPack Fancy 2600.

Det finnes også nødladere som har flere funksjoner i én. Vi har tidligere testet Powerocks Flash Magicstick, som kombinerer nødlader og lommelykt i én enhet. Les testen av den her »

Lader til bilen

Skal du kjøre bil i ferien, er det ingen grunn til å la mobilen eller nettbrettet ditt lade seg ut mens du er på veien. Noen biler har ett eller flere USB-uttak som også lader mobilen, og da er det bare å huske å ta med seg en eller flere Micro-USB- eller Lightning-kabler og sørge for at duppedittene dine er plugget i mens du kjører.

Det er ikke likegyldig hvilken USB-lader du bruker:
Slik lader du mobilen på raskeste måte »

En dobbel USB-lader til sigarettenner-uttaket får du til rundt 250 kroner. Bare pass på å få en som er kraftig nok til å lade nettbrettet!Foto: Belkin

Mange av USB-uttakene i biler, og ofte også USB-ladere til å plugge i sigarettenner-uttaket, leverer for lite strøm til at det går særlig raskt å lade – og ofte er strømstyrken såpass svak at det ikke lar seg gjøre å lade nettbrett. Ett av de smarteste produktene vi har vært borti er dobbelt-USB-kontaktene du plugger inn i bilens sigarettenner-uttak, slik at du kan lade to telefoner samtidig. Men pass på at du får en av modellene som har 2 ampere. De som har kun 1 ampere klarer ikke å lade store nettbrett, og i mange tilfeller går det også tregere å lade mobilen. Ta en kikk på for eksempel Belkin Dual Car Charger som passer til alle mobiltelefoner og nettbrett. Eller Griffin PowerJolt SE Lightning, hvis du kun har bruk for ett uttak, og du vil ha innebygget kabel til Apple-dingsene dine. På denne siden finner du en rekke andre billadere.

Hva med solcelle?

Går ferieturen til solfylte breddegrader, eller du har tenkt deg langt til skogs eller fjells – langt fra nærmeste stikkontakt, da kan du også vurdere å investere i en solcelleløsning. Men styr unna de minste solcelleladerne. De lader nemlig svært sakte. En liten solcellelader vi testet brukte 13-14 timer på å lade det innebygde batteriet, og det batteriet holder til kanskje å lade mobilen din halvveis opp.

Solcelleladere er ineffektive, og skal det ha noen hensikt må du kjøpe en forholdsvis stor lader, med store paneler du kan brette ut. Vi har testet en solcellelader med batteripakke på 8400 mAh og to USB-uttak på to ampere hver. Da kan du lade selv nettbrettet ditt. Du kan lese testen av panelet her. Vi har også laget en sammenligningstest av tre ladere her »

Pass på å ikke sløse med strømmen når du er på tur:
Slik får du maks ut av batteriet på Android-mobilen » (Amobil.no)

Les også
Smart Charger 8000 skaper orden i ladekaoset
Les også
Derfor er denne batteribanken litt smartere
Les også
Mobiltilbehør til nytte og fornøyelse
Les også
Dekselet for deg som alltid går tom for strøm
Les også
Smart programvare gir kortere ladetid
Les også
Nå er den nye USB-kontakten klar
Les også
Sluker strøm i hvilemodus
Les også
Mobillading har blitt en alvorlig klimatrussel
Les også
Det er ikke ferie å være offline!
Les også
Buksa som lader mobilen
annonse