Til hovedinnhold

Nå starter byggingen av verdens største digitalkamera

Dette teleskopet får 3 200 megapiksler og gjør på tre dager det som tar Hubble 120 år.

Det er snart to år siden vi første gang skrev om det enorme teleskopkameraet Large Synoptic Survey Telescope (LSST), som kombinerer data fra 189 bildebrikker for å oppnå en oppløsning på utrolige 3 200 megapiksler – altså 3,2 gigapiksler.

LSSTs Suzanna Jacoby viser frem en modell av «bildebrikken» som gir totalt 3 gigapiksler per bilde. Bildet av månen er plassert der som en illustrasjon. Foto: LSST

Nå skriver Wired at prosjektet har fått den finansielle støtten det trenger, slik at teleskopet faktisk blir noe av. Teleskopet vil bygges på det amerikanske energidepartementets SLAC National Accelerator Laboratory og vil være fullt operativt i 2022.

– Denne viktige avgjørelsen gir støtte til det budsjettet vi har foreslått for bygging av kameraet. Sammen med finansieringen vi har mottatt fra National Science Foundation i august, er det nå klart at LSST vil ha den støtten vi trenger for at det vil bli ferdig etter tidsplanen, sier LSST-sjef Steven Kahn i en pressemelding.

– En detaljgrad vi aldri tidligere har sett

Når LSST er ferdig vil det være det største «digitalkameraet» som noensinne er laget. Det tre meter lange teleskopet vil være på størrelse med en liten bil og veie mer enn tre tonn. I tillegg til at teleskopet selvfølgelig har svært avansert optikk, vil det som nevnt være utstyrt med 189 bildebrikker. Det skal gjøre teleskopet i stand til å fange opp det som er det mest detaljerte bildet av stjernehimmelen noensinne.

Det tar teleskopet bare tre dager å lage et bilde av hele stjernehimmelen på den sørlige halvkule, en oppgave teleskopet Hubble ville brukt 120 år på.

Slik er teleskopet bygget opp. Foto: LSST

Det er snakk om et bakketeleskop – altså ikke et teleskop som skal gå i bane rundt jorden, som Hubble. Teleskopet vil bli plassert på toppen av fjellet Cerro Pachón i Chile, og i løpet av de ti første årene vil det kartlegge flere titalls millarder objekter, og det vil bli laget filmer av stjernehimmelen med en detaljgrad vi aldri har sett tidligere, lover forskerne bak prosjektet.

LSST er det første teleskopet som er laget som vil kunne se flere objekter i universet enn det er mennesker på jorden. Og

Seks millioner gigabytes i året

Teleskopet på toppen av Cerro Pachón-fjellet. Foto: LSST

Datamengden er enorm – rundt 6 millioner gigabyte i året, eller 6000 terabyte. Analyse av dataene skal hjelpe forskerne med å bedre forstå hvordan galakser oppstår, og man skal kunne se eksploderende stjerner. Teleskopet skal også hjelpe forskerne med å forstå såkalt «mørk materie» og «mørk energi», som utgjør 95 prosent av universet – men som forskerne fortsatt ikke helt kjenner hemmeligheten bak.

– Teleskopet er en av nøklene i vår langsiktige strategi for å studere mørk energi og andre vitenskapelige temaer i USA og andre steder, sier David MacFarlane i SLAC.

Ved hjelp av teleskopet vil man kunne spore potensielt farlige asteroider som kan treffe jorden, takket være teleskopets evne til å behandle utrolige 30 terabyte med data hver natt. Om et objekt på himmelen skulle endre posisjon eller lysstyrke, vil man bli varslet nesten umiddelbart.

De endelige bildene fra teleskopet vil kunne lastes ned ikke bare av forskere, men også av vanlige personer.

Tesla-gründeren Elon Musk er også aktiv innenfor romfart, men ikke alt går etter planen: Se den dramatiske Space X-krasjlandingen her »

(Kilder: SLAC, LSST, Wired UK)

Speilet som skal benyttes i LSST-teleskopet. Foto: LSST
annonse