Til hovedinnhold

Nå får du snart bedre iPhone

Apple har nå bekreftet at neste versjon av det mobile operativsystemet deres kommer fredag 11. mars. Det betyr at eiere av nyere iPhone, iPad og iPod Touch kan laste ned ny gratis programvare med flere nye funksjoner og forbedringer.

Merk at iPhone 2G og iPhone 3G ikke vil få oppdateringen, så iOS 4.3 er altså for eiere av de to nyeste versjonene av Apples telefon.

iPhone blir lommeruter

Den nyheten som kanskje flest iPhone-eiere vil sette pris på er muligheten til å dele internett fra telefonen i en trådløs sone. Dette er funksjonalitet som likner mye på den vi får fra bærbare lommerutere for mobilt bredbånd.

Tidligere har det kun vært mulig å dele internett via kablet tilkobling eller trådløst via Bluetooth med iPhone. Dette er raskere og fungerer uten drivere. Alt man trenger er støtte for trådløst nett, og dermed kan også eiere av nettbrett uten 3G-tilkobling, så som billigste utgave av iPad, bruke internettilkoblingen fra en iPhone.

Litt skuffende er det kanskje at eiere av en iPad som har 3G-tilkobling ikke vil kunne dele sin egen tilkobling på samme måte. iPad har fra før heller ikke mulighet til å dele internett via kabel eller Bluetooth.

Raskere surfing

Apple har også lovet at den innebygde nettleseren Safari skal bli mye raskere fra og med iOS 4.3. Javascript som brukes på interaktive sider skal kjøre dobbelt så raskt.

Deling av iTunes er en annen nyhet. Det innebærer at du har fri tilgang til musikken og filmene du har lagret på iTunes på datamaskinen, og kan spille dem av på en iPad, iPhone eller iPod over hjemmenettverket.

Orienteringslåsen er tilbake

For iPad-brukerne er nok noe av det viktigste at orienteringslåsen nå kommer tilbake. Det skapte stor furore da skyvebryterens funksjonalitet ble endret fra orienteringslås til å dempe alle lyder.

Apples bærbare produkter snur selv skjermbildet ettersom hvordan du holder enhetene. Ved å skru på orienteringslåsen sikrer man seg mot at skjermen snur seg i feil retning når for eksempel bruker produktet liggende.

Nå kan man velge mellom disse to funksjonene, slik at man har orienteringslåsen lett tilgjengelig om man vil.

Airplay

Små endringer i applikasjonsbutikken, og mange nye funksjoner for utviklere er også inkludert i oppdateringen. En av nyhetene for utviklere er at Apples funksjon for trådløs avspilling av lyd og video, Airplay, nå blir tilgjengelig for tredjeparts programvare.

Dermed er det duket for at medieapplikasjoner så som Spotify og WiMP vil kunne sende lyd trådløst fra iPhone eller iPad til høyttalere og annet tilbehør.

annonse