Adobe Elements 9
Photoshop Elements og Premier Elements startet som små, enkle programmer for hjemmebruk. For hver nye versjon, har de fått flere og flere av funksjonene til de store, tunge pakkene Photoshop og Premiere Pro. Verson 9 er intet unntak, og pakkene vil dekke behovene for de aller fleste. Ganske så kraftige har de blitt etter hvert.
Den utvidete funksjonaliteten går lett på bekostning av brukervennlig heten, og for å unngå at det blir for komplisert for mange, opererer Adobe med hurtigløsninger, der du har enklere menyer, færre funksjoner og det hele er mer oversiktlig. Hvis du ikke trenger det så brukervennlig, kan du derimot få mer funksjonalitet.
Premiere Elements
Et av de nyttigste tilleggene for deg som sysler med video, er støtte for filformatene fra de fleste speilreflekskameraer. Dette har vært et problem tidligere, og du har oftet måttet konvertere filen til noe redigeringsprogrammet ditt gjenkjenner. Det er også støtte for mange lommevideokameraer. Det er nå svært få formater som ikke støttes. Noen kodinger av MKV-formatet kan fortsatt by på problemer.
Du har nå også mulighet for å lage en "web-DVD", det vil si at du kan legge ut videoen din på hjemmesiden, slik at det ser ut som en dvd med menyer og kapittelvalg og så videre. Høyeste oppløsning på denne funksjonen er 720p.
Tidligere har Premiere Elements eksistert for Windows, og i en begrenset versjon for Mac. Nå er Mac-versjonen den samme som for Windows, og altså kraftig forbedret.
Dersom du liker å leke deg, kan du gjøre om videoen din så den ser ut som en tegnefilm.
Husk at dersom du redigerer video i AVCHD-format, vil mange av effektene du legger på kreve svært mye av datamaskinen, så ikke forvent at det går veldig raskt.
Photoshop Elements
Driver du med bilderedigering, er det to funksjoner, hentet fra Photoshop, som virkelig gjør denne pakken mye mer anvendelig. Det ene er "content aware spot healing brush", altså en funksjon som gjør at du enkelt kan ta bort uønskete elementer fra bildet, og programmet forsøker å beregne hva som skulle vært bak, slik at det ser naturlig ut.
Hvis du er en litt mer avansert bruker, har du nå også fått støtte for lagmasker, så du på en ikke-destruktiv måte lett kan manipulere deler av bildet, ved å gjøre endringene på et lag du legger oppå originalen.
Den nye panoramafunksjonen lar deg sette sammen flere bilder til ett. I slike tilfeller vil det ofte mangle informasjon i kantene, og kanskje også mellom noen av bildene. Denne informasjonen kan Elements nå beregne og fylle inn selv. Det er den samme teknologien som nevn over, og kalles "Content aware fill".
Hold musa over bildet under, for å se hva funksjonen kan gjøre.
Hvis du vil gjøre mer med bildene dine enn å bare ha dem på PC-en, finnes det muligheter for å lage fotobøker, avanserte gratulasjons- eller invitasjonskort eller opplasting til bildetjenester på nettet.
Organizer
I tillegg til redigeringsprogrammene, finnes følger det med et program for å organisere bildene. Du kan tagge dem for lettere å finne dem igjen senere, og du kan lage album eller virtuelle kataloger til dem. Funksjonen for automatisk tagging ved hjelp av ansiktsgjenkjenning skal ha blitt bedre og raskere. I tillegg har du fått en funksjon for å opprette album basert på Exif-data. Der kan du for eksempel lage et album bestående av alle bilder tatt med et Nikon-kamera på ISO 1600. Her er det store muligheter for å lett sortere bildene dine etter lukker, blender, kameramodell, tidspunkt, ISO-verdi og så videre.
Organizer støtter RAW-filer, men på en enklere måte enn i Photoshop og Lightroom. Du har de enkle funksjonene tilgjengelig, og du kan se miniatyrer av bildene i organizer, og åpne dem i Elements.
Du kan kjøpe Premiere eller Photoshop Elements hver for seg, for veiledende 957 kroner. Du kan også få en pakke med begge programmene til 1475.
Les også: Photoshop CS5 er lansert