Til hovedinnhold

Se 20 minutter, så er det stopp

Med mobilt bredbånd har du tilgang til internett der du ferdes, og det kan være praktisk for mange. Men selv med de dyreste abonnementene på privatmarkedet kan du ikke surfe på samme vis som du ville gjort hjemme. Surfer du for mye, vil du oppleve at hastigheten settes ned til en brøkdel av normal fart.

Er du Tele2-kunde kan du for eksempel bare se 17 minutter med nett-TV per dag. Pleier du å se Dagsrevyen hver dag, vil du ha sprengt grensen etter halvannen uke, og må surfe resten av måneden i lusehastighet. Spotify sluker også mye båndbredde, og er ikke en tjeneste du kan forvente å bruke mange timer på om dagen.

For de dyreste abonnementene er grensen på 4 - 6 GB per måned før hastigheten settes ned. Det mener de norske tilbyderne er høyt nok. Men danske og svenske tilbydere lar sine kunder bruke hele 10 - 20 GB per måned – eller et ubegrenset antall gigabyte (ekte fri bruk) hvis du er svensk Telenor-kunde.

Dette kan du gjøre hver dag
De norske tilbyderne senker altså hastigheten din betraktelig dersom du overskrider grensen de har satt. NetCom (og snart Ice.net) lar deg riktignok kjøpe ekstra datakvoter, men dette blir en dyr løsning på permanent basis. Vi har regnet oss frem til noen eksempler på hva du kan gjøre på nett hver dag uten å overskride 4-6 GB per måned. Tallene gjelder for enten Spotify, NRK Nett-TV eller You Tube, per dag.

*Vi har tatt utgangspunkt i at Spotify streamer i 160 Kbit/s, NRK Nett-TV i 1 Mbit/s (lavere kvalitet kan velges), You Tube-video i 200 Kbit/s og You Tube HD-video i 2 Mbit/s. Merk at Spotify cacher sanger du har hørt nylig, slik at disse ikke krever like mye båndbredde. Bedriftsabonnement er ikke inkludert i oversikten.

Tele2s abonnement Mobilt Internett Large er riktignok noen kroner billigere i måneden enn tilsvarende abonnement fra konkurrentene, men samtidig er strupegrensen på kun 4 GB per måned. Du får hele 50 prosent mer båndbredde hos NetCom eller Ice.net som altså har en grense på 6 GB. De fleste tilbydere har ulik strupegrense for sine respektive abonnement, men Telenor har satt 5 GB som grense for abonnementet Kveld & Helg i tillegg til Dag & Natt.
Les også: Her får du knallpris på mobilt bredbånd

Det er imidlertid visse grep du som kunde kan ta for å spare på databruken. Det mest åpenbare tipset er kanskje å bruke Wi-Fi der det er tilgjengelig. Ellers kan du som regel velge en lavere streaming-kvalitet hos de fleste web-TV-aktørene, og ikke minst unngå å se You Tube i HD-kvalitet når du er tilkoblet mobilt bredbånd. Fildeling er naturligvis heller ikke så lurt å holde på med via mobilnettet, da dette som regel betyr opp- eller nedlastning av store filer.

Krever mer kapasitet
Våre nettvaner endres hele tiden. De siste par årene har nettavisene i større grad tatt i bruk video, mens TV-streamingstjenester som Viasat On Demand, TV2 Sumo og NRK Nett-TV har blitt mer populært. Musikkstreamingstjenester som Spotify og WiMP har også slått an stort blant det norske folk. Alt dette er ting som tar opp mye kapasitet, men som likevel inngår i normal surfebruk i dag. Vi forventer kanskje å kunne bruke nettet på omtrent samme måte via mobilt bredbånd som hjemme. Unntakene er muligens fildelingstjenester, og online-spill som ikke bare krever mye kapasitet men også såkalt ping (indikerer nettverksstabilitet). Blir det for stort sprik mellom brukernes forventninger og det mobilt bredbånd-tilbyderne klarer å levere, kan det slå negativt ut. Det kan være noe av grunnen til at tilbyderne setter tydelige grenser i abonnementene.
Flere på nett samtidig via mobilt bredbånd? Les test av tre 3G-routere her.

I Sverige er situasjonen en ganske annen, og Telenors svenske avdeling markedsfører TV-streaming i høy kvalitet som et salgspoeng for sitt abonnement med ubegrenset bruk. De viser til at konkurrentene bare lar sine kunder bruke 10-20 GB per måned på tilsvarende tilbud. Med maksimal båndbredde på 2,4 Mbit/s, bruker man ifølge Telenor Sverige 1 GB på én time ved å se streamet video fra for eksempel You Tube, SVT Play eller TV4 Play. Det stemmer bra med våre beregninger også.

Poenget er at du langt i fra fortjener stempelet ”ekstrembruker” selv om du lett bruker opp den relativt magre GB-kvoten du har fått fra din mobilt bredbånd-tilbyder. Å kjøpe ekstra datakvoter kan helt klart være en grei løsning for storbrukerne, men det er mer aktuelt å diskutere hvor strupegrensen ideelt sett bør ligge. Våre naboland ser ut til å ha landet på rundt 10-20 GB, og det synes vi virker rett og rimelig. Når det er sagt er ikke 6 GB (NetCom, Ice.net, Chess) så aller verst, med tanke på at kun et fåtall bruker opp hele kvoten.
Les hva tilbyderne selv sier om hastighetsbegrensningene her: Struper igjen det mobile bredbåndet ditt

Mer om
annonse