Nyhet

Nærmer oss en zettabyte i databruk

IT-selskapet Cisco forventer at databruken vil skyte til himmels innen fire år.

Vi har passert byte og kilobyte for lengst, og selv megabyte er i ferd med å bli erstattet av gigabyte og terabyte når vi snakker om å måle databruk. Innen 2016 anslår Cisco at den globale datatrafikken for første gang vil passere en zettabyte (ZB).

En zettabyte er det samme som en trilliard bytes (1 000 000 000 000 000 000 000 bytes). Datamengden tilsvarer ifølge Cisco det samme som overføring av 38 millioner DVD-filmer i timen. Dette er ti ganger mer enn i 2008.

Administrerende direktør Jørgen Myrland i Cisco Norge.

– Den enorme veksten vi har sett innen datatrafikk vil fortsette med uforminsket styrke også i årene som kommer. Nettverket blir derfor viktigere og viktigere ettersom flere avhenger av solid infrastruktur som kan levere det forretningslivet og forbrukerne ønsker, sier Jørgen Myrland, administrerende direktør i Cisco Norge.

Les også: NetCom øker til 42 Mbit/s

Mobil og nettbrett står bak veksten

Cisco har nylig sluppet rapporten Cisco Visual Networking Index (VNI 2011-2016). IT-selskapet ister opp flere grunner til at databruken vil skyte i været de neste fire årene. Blant annet spår de at en tredjedel av den totale, globale databruken vil komme fra andre enheter enn PC – i hovedsak mobiltelefoner, nettbrett og smart-TV-er.

Her er Ciscos spådommer for 2016:

Et økende antall tilkoblede enheter: Innen 2016 vil det eksistere nærmere 19 milliarder nettverkstilkoblinger, mer enn to tilkoblinger for hvert menneske på jorden. Et stadig økende antall datamaskiner, mobiltelefoner, nettbrett, TV-er og andre produkter med internettilkobling vil være hovedårsaken til den enorme veksten.

Flere internettbrukere: Innen 2016 vil det være nesten 3,5 milliarder internettbrukere, noe som tilsvarer 45 prosent av den antatte verdensbefolkningen i 2016.

Raskere internettlinjer: Den gjennomsnittlige bredbåndslinjen vil, i følge Cisco, firedobles. Fra ni megabit per sekund (mbps) i 2010 til 34 mbps i 2016.

Mer video på nett: video vil fortsette sin vekst på nett og innen 2016 anslåes det at 1,2 over en million videominutter, tilsvarende 833 dager, sendes over internett hvert sekund. Streaming av video til TV vil være den raskest voksende trafikkdriveren innen video og vil seksdobles fra 2011 til 2016

Flere trådløse nettverk: innen 2016 vil over halvparten av internettrafikken verden over foregå gjennom trådløse nettverk.

Les også: – Må mobilsurfingen virkelig gå så tregt?

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Telenor tester ut 4G-etterfølgeren i Sverige
Les også
Slik fungerer skytjenestene
Les også
Vil ta betalt for mobil IP-telefoni
annonse