Til hovedinnhold

Apple bekrefter varmeproblemer i MacBook Pro

Programvareoppdatering skal gjøre «throttlingen» mindre nødvendig.

Tidligere i uken meldte vi om Youtuber Dave Lee, som viste hvordan den nyeste generasjonen MacBook Pro hadde så store problemer med såkalt «thermal throttling» at han mente Apple aldri burde sluppet dem på markedet.

Slik throttling betyr at prosessorene settes ned i hastighet for å unngå at maskinen blir for varm, og Lee fant at den heftige i9-prosessoren i den nye 15-tommeren aldri engang var i nærheten av sin basefrekvens på 2,9 GHz, men i stedet kjørte på 2,2 Ghz i snitt gjennom hans tester. Også andre testere fant samme tendens.

Nå har Apple respondert og sagt at de fant samme problem som Lee, ved å gi maskinen de samme tunge oppgavene i for eksempel Adobe Premiere Pro. Selskapet sier problemet omfatter alle de nye utgavene av MacBook Pro, og skylder på en «manglende digital nøkkel» i varmehåndteringssystemet i maskinene.

– En feilfiks er inkludert i dagens Mac OS High Sierrra 10.13.16-suppleringsoppdatering, og er anbefalt. Vi beklager til kunder som har opplevd mindre enn optimal ytelse fra deres nye systemer, skriver Apple i en uttalelse.

«VRM-throttling»

Problemet skal ikke bare ha omfattet den nye i9-utgaven, men alle de nye modellene.

Reddit-brukeren Randompersonx skrev i et innlegg at hans undersøkelser viste at problemet ikke egentlig handlet om thermal throttling av prosessoren, men heller at spenningsregulatormodulen (VRM) blir for varm og blir nødt til å be prosessoren om å senke klokkefrekvensen slik at den får mulighet til å kjøle seg ned igjen. Når den så kjøler seg ned, øker prosessoren tilbake til turbofrekvens igjen, og så gjentar det hele seg på nytt.

Han publiserte en avansert fremgangsmåte for å endre på innstillingene slik at problemet forsvant, og mente at Apple hadde tråkket skikkelig i salaten.

Problemet var ifølge Randompersonx, litt enkelt oppsummert, at Apple brukte en maksimumsverdi for hvor mye strøm prosessoren kan dra som de har brukt i alle år, men at dette var første gang de faktisk har en prosessor innvendig som har muligheten til å dra så mye strøm.

Justerte ned

Verdien var satt til 100 watt «steady-state» og 125 watt på turbo i maksimalt 28 sekunder, mens Reddit-brukerens innstillinger justerte steady state-verdien helt ned til 49 watt. Dette var det meste han fikk til uten VRM-throttling, og tillot ikke heftig strømforbruk fra andre kilder, for eksempel grafikkbrikken.

Etter Randompersonx' oppdatering økte prosessorytelsen hans med minst 20 prosent, men brukeren anbefaler nå at man heller installerer Apples oppdatering, da den ikke krever garanti-ødeleggende endringer på maskinen.

Vi har for øvrig fått nye MacBook i hus, en test kan ventes denne uken.

annonse