Til hovedinnhold

Ryddeprogrammet CCleaner har blitt infisert – last ned ny versjon nå

Piriform

CCleaner er navnet på et populært gratisprogram som brukes til å rydde opp på datamaskinen for å forbedre ytelsen og som brukes av mange millioner mennesker på verdensbasis. Nå melder utvikleren Piriform at programmet nylig ble utsatt for en skummel trussel, melder Reuters.

bloggen sin opplyser Piriform at hackere klarte å infisere det populære programmet med ondsinnet programvare, noe som gjorde det mulig for uvedkommende å kjøre kode fra andre servere og hente ut informasjon fra infiserte maskiner.

Modifiseringen rammet versjon 5.33.6162 av CCleaner og versjon 1.07.3191 av CCleaner Cloud og ble altså utført før versjonene ble gjort tilgjengelig for nedlasting for allmennheten. Piriform ble mistenksomme da de oppdaget at en ukjent IP-adresse mottok data fra disse versjonene, og startet en etterforskning som altså avdekket hackervirksomhet.

Det velkjente og velrenommerte programmet CCleaner ble utsatt for en potensielt stor trussel nylig.
Piriform

Skal nå være trygt

Heldigvis ser det ut til at trusselen ble eliminert temmelig raskt. Ifølge utvikleren er serveren som mottok dataene allerede ute av spill, og andre «potensielle» servere skal også være avskåret fra angriperne.

Piriform sier også at alle eksisterende brukere av den rammede CCleaner-versjonen er blitt flyttet til en nyere, trygg versjon, og at brukere av CCleaner Cloud har mottatt en automatisk oppdatering som skal gjøre tjenesten trygg igjen.

Utvikleren sier at de har klart å fikse trusselen før den gjorde noe skade, i alle fall så langt de er klar over. Om du benytter deg av programmet anbefales det sterkt å oppdatere til den seneste versjonen, noe du gjør via utviklerens hjemmeside. Alle de tekniske detaljene om trusselen finner du på bloggen.

CCleaner er ifølge utvikleren lastet ned over 2 milliarder ganger til sammen og er generelt et velrenommert program som nyter høy tillit blant de mange brukerne.

Google måtte også ta grep nylig: Fjernet hundrevis av apper som brukes til DDoS-angrep fra Google Play »

annonse