Til hovedinnhold

Nå slår Russland enda hardere ned på Internett

Nye lover krever blant annet at bloggere må registrere seg.

Når det gjelder frihet og åpenhet rundt bruk av Internett er forholdene som kjent sterkt varierende rundt omkring i verden, og nylig kunne vi for eksempel melde at Tyrkia nå innfører strenge lover som begrenser ytringsfriheten på nettet kraftig.

Vårt store naboland i øst befinner seg også langt fra toppen på listen over land med frie forhold, og nå viser det seg at landet har gått enda lenger i slå ned på Internett. Det kan vi lese hos nyhetsbyrået AP og nettstedet TechDirt.

Kreml vedtok nemlig nylig et nytt knippe såkalte «anti-terrorlover» som kan få enorme konsekvenser for russerne dersom de implementeres fullt ut.

Facebook og Gmail må lagre informasjon

De nye lovene innebærer blant annet at utenlandske Internett-tjenester som Facebook og Gmail heretter skal holde alle sine servere innenfor Russlands grenser og lagre informasjon om russiske brukere i minst seks måneder. På denne måten kan russiske myndigheter altså få enkel tilgang til personlig informasjon uten å bryte internasjonale lover og regler.

I tillegg til dette skal Kreml også ha gjort det vesentlig vanskeligere å være Internett-blogger i Russland. I henhold til nye lover må bloggere nå registrere seg til myndighetene med fullt navn og e-postadresse dersom blogg-nettstedet deres har mer enn 3000 besøkende per dag.

Bloggerne skal videre underlegges de samme reguleringene som medier for øvrig, noe som blant annet innebærer at de plikter å verifisere gyldigheten til all informasjon som legges ut og oppgi anbefalte aldersgrenser for besøkende.

«Facebook»-grunnleggeren flyktet fra landet

Det betyr også at bloggerne må følge de samme lovene som massemedia når det gjelder innhold knyttet til valgkamper og promotering av politiske kandidater, politisk ektremisme og publisering av informasjon om privatlivet til andre.

Brudd på disse nye lovene kan føre til bøter på mellom 1800 og 6000 kroner for enkeltpersoner og opptil 60 000 kroner for rettssubjekter. Nye overtredelser kan føre til at nettsiden midlertidig stenges.

I tillegg til disse nye lovene kan for øvrig nettstedet Ars Technica melde at grunnleggeren av Vkontakte, som er Russlands egen utgave av Facebook, nylig flyktet fra landet fordi han følte seg «truet» av Kreml. Vkontakte skal i stedet nå være kontrollert av to av president Putins nærmeste medarbeidere.

Google nye sikkerhetsløsning kan gjøre det vrient for Putin: Selskapet utforsker nå «end-to-end»-kryptering »

annonse