Tek.no

Nyhet

Endelig klarte SpaceX å lande en rakett på en lekter

«Of Course I Still Love You» er historisk.

SpaceX
Finn Jarle Kvalheim
8 Apr 2016 23:35

Romfartskrigen mellom Elon Musks SpaceX og Jeff Bezos' Blue Origin har nå tatt en ny vending. Nå har nemlig SpaceX klart å lande en rakett på en lekter midt ute på havet. Den selvstyrte dronelekteren som har blitt historisk bærer navnet «Of Course I Still Love You», et navn som er hentet fra Ian Banks' science fiction-romaner.

På femte forsøk gikk det

Fra før har SpaceX fått til å lande en rakett på landjorda, og Jeff Bezos har til og med sendt opp samme rakett tre ganger. Men frem til nå har forsøkene på å lande SpaceX-raketter på lektere fått eksplosive utfall. Eller som Musk selv omtaler dem på Twitter, de har vært RUDs – «Rapid Unscheduled Disassemblies». Hurtige ikke-planlagte demonteringer, om du vil.

Hele fire slike forsøk på landinger har så langt gått galt. Ifølge The Verge kommer SpaceX til å gjøre bare en tredel av landingene sine på land fremover, så denne suksessen blir dermed avgjørende for selskapets strategi og for gjenbruk av raketter fremover.

Sparer drivstoff ved å bruke droneskip

Årsaken til denne fordelingen er svært forenklet at de sparer mye drivstoff på å la droneskipet plassere seg selv, i stedet for å gjøre konstante kurskorreksjoner med raketten mens den jobber seg nedover i atmosfæren.

Dagens ferd gikk til Den internasjonale romstasjonen (ISS) med forsyninger. Forrige gang SpaceX forsøkte å sende opp en rakett med samme formål var i juni i fjor. Den raketten kom aldri frem til destinasjonen.

Nå har de altså ikke bare gjennomført en vellykket oppskyting, men også en vellykket landing på havet.

Slik gikk det for seg da raketten landet på den selvstyrte lekteren midt på ute på havet.

Hele SpaceX-sendingen finner du i opptak på Youtube.

Romturisme eller mennesker på mars?

Musks SpaceX omtales ofte i forbindelse med Amazon-sjefen Jeff Bezos' Blue Origin, men de to selskapene har litt forskjellige målsetninger. Sistnevntes mål handler nemlig om å gjenbruke raketter til romturisme. Elon Musk og SpaceX' endelige mål er å sende mennesker til Mars.

Men før det skal altså romstasjonen holdes med forsyninger en stund til.

Forrige gang en av Musks raketter gikk i luften var i januar i år. Den gang var det ett av rakettens landingsbein som sviktet.

Les også
Elon Musk vil kolonisere Mars ganske snart
Les også
Slik så det ut da SpaceX-raketten landet på flåten
Les også
SpaceX vil reise til Mars om kort tid
annonse

Les også