Tek.no

Nyhet

Samsung slår Intel på målstreken – blir først ute med 10 nanometers prosessorer

Vil trolig benyttes i Snapdragon 830.

Intel
19 Okt 2016 08:01

Det lå en stund i kortene at Intel ville bli først ute med å krympe prosessorteknologien ned til 10 nanometer, men nå ser det sannelig ut til at Samsung har slått dem. Selskapet melder nemlig i en pressemelding at de skal starte masseproduksjon av industriens første 10-nanometersbrikker.

De nye brikkene baserer seg på den såkalte FinFET-teknologien, som allerede benyttes i både Exynos- og Snapdragon-mobilbrikkene.

Vesentlig bedre ytelse og strømforbruk

De ferske 10-nanometersvariantene skal ifølge Samsung by på ytterligere tekniske og designmessige forbedringer sammenlignet med den eksisterende 14-nanometersplattformen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Forbedringene skal innebære opptil 30 prosent bedre arealeffektivitet, som igjen skal bety 27 prosent høyere ytelse og 40 prosent lavere strømforbruk.

Det er ikke bekreftet hvor den nye 10-nanometersteknologien vil komme først. Som det koreanske nettstedet ET News rapporterte nylig har Qualcomm imidlertid overlatt produksjonen av den kommende Snapdragon 830-produksjonen til Samsung, en brikke som er ventet å være basert på nettopp 10-nanometersplattformen.

Kommer trolig i Galaxy S8

Snapdragon 830 er ennå ikke offisielt bekreftet, men skal etter alt å dømme dukke opp i Galaxy S8-telefonen, som også kun er på ryktestadiet ennå.

Det var opprinnelig Intel som var ventet å krympe prosessorteknologien ned til 10 nanometer med etterfølgeren til 14-nanometersarkitekturen Skylake, kalt Cannonlake. Allerede i fjor sommer kom det imidlertid frem at Intel utsette Cannonlake, og i stedet lansere enda en 14-nanometersvariant, nylig lanserte Kaby Lake.

Samsung oppgraderte nettopp Surface-konkurrenten sin: TabPro S har fått mye mer minne og lagringsplass »

(Via Engadget)

Les også
Galaxy S8-spesifikasjonene kan være lekket
Les også
Intel har begynt å sende sine nye prosessorer til produsentene
Les også
Intels neste prosessorplattform kommer allerede neste år
Les også
Bekreftet: Intel utsetter ny prosessorplattform
annonse