Tek.no

Nyhet

Slik ble TV-året 2010

29 Jan 2011 11:06Først publisert 28 Des 2010 11:30
annonse

TV-året 2010 har på mange måter vært et spennende år på så mange måter. De aller fleste tror at dette er 3D-året og på mange måter har de rett, men 2010 er faktisk bare året 3D-TV fikk luft under vingene. Vi skal ta en vandring gjennom de trendene vi har sett i løpet av året og hvordan utviklingen på TV-fronten har vært. Vi skal konsentrere oss om det hardware-messige, men også se litt på litt mykere saker.

3D-TV
Det er ikke til å komme utenom, 2010 ble virkelig året da 3D gjorde sitt inntog i norske hjem. I løpet av året har fokuset fra produsenter av TV blitt nesten ensrettet mot 3D. Dette er interessant i og med at det nesten ikke finnes 3D-filmer og ekstremt få TV-sendinger. Uansett vi som forbrukere synes dette er morsomt og dette er tydeligvis det bransjen ville vi skulle konsentrere oss om i 2010, og det klarte de.

Les mer om innholdsmangelen på 3D her

Les den store 3D-TV-testen her


LED-LCD
Dette var også året da LED slo gjennom for alvor. Alle vil ha tynne TV-er og dette får de med LED. De tynneste modellene er nå så tynne at vi snakker under 10mm faktiske helt ned i 8mm, og da snakker vi om en 55-tommers TV. Ganske imponerende. Uansett dette er teknologien som har festet grepet i 2010. De aller fleste med LED-kantbelysning, men det blir stadig flere med såkalt direkte LED.

annonse

Les mer om fremtidens TV-teknologi her

Internett TV
Her snakker vi om hele konseptet og den tydelige trenden vi har sett i 2010. Google annonserte sin TV basert på operativsystemet Android. Apple slapp en ny versjon av Apple TV. Stadig flere TVer har internett innebygd som en tjeneste som er brukbar. Vi så en del modeller med dette allerede i 2009, men det er først i år at det er kommet implementeringer som er brukbare særlig med tanke på hastighet og brukervennlighet. Vi ser også stadig mer av filmleie over internett og stadig flere "TV-kanaler" som er mer eller mindre internett-baserte i 2010. TVen går også over fra å ha kablet nett til å få trådløs internett-tilkobling.

Les mer om Googles Android-TV her

HD-TV
Dette er kanskje litt overraskende, men 2010 var faktisk det store HD-året. Ikke når det galt selve TVen, men innholdet og tilgangen på kanaler som viste HD. Bare i Norge har vi sett en rekke kanaler komme i dette formatet i 2010. TV2 var der allerede i 2009, men NRK, TV-Norge kom i 2010. I tillegg kom også en skog med utenlandske kanaler på dette formatet.


Blu-ray
2010 ble også det store gjennombruddsåret for Blu-ray målt i utbredelse. Det er ikke lenger mye fornuft i å kjøpe seg en ren DVD-spiller. Vi vil har Blu-ray som utnytter HD-TVen vår til det fulle. Tilgangen på Blu-ray-filmer er nå på et nivå der alle nye filmer kommer på dette formatet og gamle filmer blir i stadig større grad overført til dette formatet. I motsetning til 3D var de fleste gamle filmer allerede i HD så det var egentlig bare snakk om å gi dem ut igjen på et nytt format.

annonse

Les mer om Blu-ray spillere her

Større skjermer
Dette er nesten en selvfølge, men det bør nevnes. Vi nordmenn har virkelig fått smaken på den store TVen og konsentrasjonen av salget beveger seg sakt fra 42-tommer mot 50-tommer og faktisk enda større. Det er definitivt ikke lenger populært å gjemme TV-en bort i et hjørne. Den skal være stor, tynn og henge på veggen. Overgangen mot 3D kommer til å forsterke dette fremover.

Les også
Google-TV utsatt
Les også
Slik blir TV-året 2011
Les også
LG lanserer ny toppmodell
Les også
Viasat skal sende fotball i 3D
Les også
iPad blir reise-TV
annonse

Les også