Til hovedinnhold

Nå kommer NFC

Mobilen har blitt allemannseie, og når muligheten for å kapre nye kunder går ned, vokser samtidig behovet for videreutvikling av teknologi og terminaler for å skape nye bruksområder.

En av disse nye teknologiene, er ifølge RFID-ansvarlig Sebastian Taylor i IMB ”NFC”. Han spår at NFC (Near Field Communication) kommer til å bli et hett tema i løpet av noen år. Han går så langt som å si at han tror halvparten av alle mobiler i fremtiden vil komme med NFC-utstyr.


Bredt

Den såkalte NFC-teknikken skal gjøre mobiltelefonen langt mer interaktiv enn dagens mobiler, uten at det går utover sikkerheten.

 

Bilder, plakater, billettautomater og skilt vil være ”klikkbare”, og med NFC i mobilen vil du med et enkelt klikk få opp informasjon og internettsider direkte fra disse kildene. Hittil har det stort sett vært fokus på trådløs betaling med NFC-teknologien, men Taylor mener NFC-systemet har langt bredere muligheter enn det.

 

- Veldig mange europeiske mobilselskaper er nå svært interessert i NFC, sier Taylor til digi.no. Men om noen norske aktører har kontaktet IBM om teknologien vil han ikke ut med.

I fremtiden vil alle typer gjenstander, være seg plakater, bensinpumper, billettautomater og skilt, kunne inneholde data og internettadresser som kan utløses via mobilen. En sikker Bluetooth-forbindelse opprettes mellom radiosenderne de to produktene og lar deg laste ned musikk, bilder og annen nyttig informasjon.

 

Taylor karakteriserer NFC som fremtidens RFID.

 

Altnernativ Bluetooth?

Teknologien vil i praksis fungere ved at en ID-brikke, en RFID-leser og en liten radiosender blir bygget inn i mobilen. Den samme typen utstyr vil bli bygget inn i plakater, bensinpumper og liknende og vil åpne for rask og sikker kommunikasjon.

Et argument mot denne nye teknologien er at NFC har svært liten båndbredde, og at det samme er mulig å gjøre med over Bluetooth eller WLAN.

Men den manglende båndbredden veies derimot opp av sikkerheten. Med Bluetooth og WLAN stående åpent hele tiden er sjansen for virus, svindel og ubudne gjester stor, mens NFC automatisk oppretter sikre tilkoblinger når du ønsker det.

Radiosenderen virker kun ved korte avstander, så mobilen må holdes inntil plakaten eller automaten det skal kommuniseres med.

 

Nokia har kommet med et skall som gjør om Nokia 3220 til en NFC-mobil, men også Microsoft, Motorola, NEC, Philips, Matsushita, Samsung, Sony, Texas Instruments, samt Visa og MasterCard er ifølge digi.no med i NFC-alliansen.

Mer om
annonse