Nyhet

Mener Apple har betalt 44 milliarder dollar for lite i skatt

Apple-sjef Tim Cook måtte svare for seg.

Amerikanske myndigheter mener Apple har betalt 44 milliarder dollar – rundt 260 milliarder kroner – for lite i skatt. Det ble kjent mandag, da den amerikanske kongressen offentliggjorde en rapport hvor det ifølge Financial Times går frem at Apple har benyttet seg av flere smutthull i skattesystemet for å spare skatt.

Kort fortalt har Apple store inntekter fra et nettverk av selskaper de har etablert utenfor USA, og på den måten unngår de å måtte betale skatt til USA. Minst 102 millarder dollar av de 145 milliardene Apple skal være god for, oppbevares i utlandet i Irland og andre land med gunstige skatteforhold, mener myndighetene.

– Apple var ikke fornøyd med å flytte profitten til utenlandske skatteparadis, de har lyktes i å finne den hellige gral for skatteunndragelse. De har opprettet utenlandske selskaper som sitter på titalls millioner dollar, og som så hevder å ikke være skattepliktige noen steder, sier Carl Levin, formann for senatskomiteen som står bak rapporten.

Enkelte av datterselskapene skal være rene stråselskaper uten ansatte.

Har ikke brutt noen lover

Apple blir ikke beskyldt for å ha brutt noen lover, men komiteen ønsker nå å se på hvilke metoder flernasjonale selskaper bruker for å flytte profitt utenlands for å unngå amerikansk selskapsbeskatning.

I Europa har også amerikanske selskaper som Google, Starbucks og Amazon blitt kritisert for sine metoder for å unngå beskatning i de europeiske landene de er tilstede i, skriver New York Times.

Apple-sjefen måtte svare for seg

På tirsdag måtte Apples toppsjef, Tim Cook, møte i en høring i kongressen for å forklare seg.

– Vi betaler all den skatten vi skylder – hver eneste dollar. Ikke bare overholder vi lovene, vi overholder også "lovens ånd", sa Cook.

Cook forklarte videre at han mener den amerikanske skattelovgivningen ikke har fulgt med i tiden, og ikke er tilpasset vår digitale tidsalder. Den hindrer fri flyt av kapital i mye større grad enn skattesystemene i andre land, mener han.

Apple-sjefen fortalte at det var på tide med en forenkling av skattesystemet for bedrifter, og at skattenivået på inntekter utenfor USA må bli mer fornuftig. I dag er det kun hvis inntekter tjent utenfor USA tas inn til landet, at bedriftene må skatte av dem. Apple har derfor latt pengene bli stående på kontoer i land utenfor USA.

Les også om at Apple nylig også ble beskyldt for ikke å betale skatt til Norge.

(Kilder: Cnet, New York Times, Los Angeles Times)

Les også
Apple dømt for prisfiksing i Taiwan
Les også
Apples aksjer opp etter Twitter-meldinger
Les også
Apple klatrer mot toppen
Les også
– iOS ga 80 000 nye arbeidsplasser i USA i fjor
Les også
Apple får uventet støtte fra Nokia
Les også
– Jobs, ikke Cook, ville saksøke Samsung
Les også
Inntekt på tre milliarder – betaler syv millioner i skatt
annonse