Tek.no

Nyhet

Apple må betale tilbake app-penger til foreldre

Må ut med 200 millioner kroner for kjøp gjort av barn uten foreldrenes godkjenning.

montasje
16 Jan 2014 10:28

Vi har alle hørt skrekkhistorier om personer som har fått gigantiske regninger fordi barna deres har spilt spill på mobiltelefon eller nettbrett, og kjøpt utvidelser til spillene uten at foreldrene har godkjent det. Denne typen såkalte «in-app-purchases» har blitt veldig vanlig, og det er eksempler i Norge på at regningene har endt opp på mange tusen kroner.

Les også: Barn kjøpte smurfebær for 24 000 kroner

Apple ble i 2012 saksøkt av foreldre i USA som mente Apple hadde gjort det altfor enkelt for barna å påføre foreldrene enorme regninger.

Nå har Apple inngått et forlik med amerikanske myndigheter, og blitt enige om å betale tilbake minst 32,5 millioner dollar – rundt 200 millioner kroner. Det skriver Reuters.

Klagestorm

Apples sjef Tim Cook skriver i en e-post til Apple-ansatte at selskapet har fått hele 37 000 klager, skriver 9to5Mac. Selskapet har kontaktet 28 millioner App Store-kunder for å prøve å nå alle som har kjøpt noe inne i spill laget for barn.

Apple kritiseres for å ikke informere kundene sine om at det å taste inn passordet sitt i App Store åpner opp et vindu på 15 minutter, hvor barn kan gjennomføre kjøp uten å måtte taste passord på nytt.

TIPS: Det er mulig å deaktivere mulighetene for å kjøpe virtuelle våpen, smurfebær og annet inne i apper. På iPad og iPhone gjør du dette ved å gå inn på Innstillinger -> Generelt -> Restriksjoner. Så aktiverer du restriksjoner og taster inn en sikkerhetskode. Rull ned til Kjøp i program, og skru av dette.

Les også: Derfor tviholder de på løsningen du hater

Les også
iPad utklasser konkurrentene i batteritest
Les også
Derfor tviholder de på løsningen du hater
Les også
Går til krig mot svindyre «gratis»-apper
Les også
Apple saksøkes for "smurfebær"
Les også
Forbrukerrådet roper varsko mot godtroende foreldre
annonse

Les også